ELTE SEAS

Discussion Forum
It is currently Sun Feb 18, 2018 6:02 am

All times are UTC + 1 hour
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
 Post subject: Re: angolos specializáció
PostPosted: Sun Feb 03, 2008 10:14 pm 
Offline

Joined: Wed Nov 10, 2004 6:15 pm
Posts: 808
A következő a helyzet (ahogy innen látszik):

a BA diploma a törvény szerint 180 kredit. A minisztérium eredetileg javarészt egyszakosokat szeretett volna termeltetni. Viszont a tanársághoz két szak kell, ezért kitalálták a minor szakot. Tehát ha valaki tanár akar lenni, akkor elég egyértelműen három modult kell elvégeznie:
  1. major szak (120 kredit)
  2. minor szak (50 kredit)
  3. pepszi (10 kredit)
Viszont, ha valaki nem akar tanár lenni és (ezért) nem akar minor szakot, annak is 180 kreditet kell teljesítenie. Vagyis van 60 kreditnyi hiánya. Na erre találták ki a specializációt, ami olyan szempontból fából vaskarika, hogy egyrészt ez kell annak, aki nagyon angol szakos akar lenni (MA, PhD), de nem tanár, másrészt annak, aki megelégszik egy BA diplomával, és három év után a munkaerőpiacra akar kilépni. Az első fajta hallgatónak elméleti órák kellenének, a második fajtának gyakorlatiak. Amikor csináltuk a BA-t nem volt teljesen világos, hogy ez a specializáció hogyan is néz majd ki. Nekem most sem az, ezért sokat nem tudok róla mondani.

A 7 kreditnyi szabadsáv a fentebbi A modul része, ez tükröződik a mintatantervekben is.

A specializációknál levő link régebben egy létező oldalra mutatott, ami onnan eltűnt, de nem nyomoztam ki, hová. Ha valaki megtalálta szóljon. (Nem szép dolog ilyesmit nyomtalanul eltűntetni.)

_________________
szp


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: angolos specializáció
PostPosted: Sun Feb 03, 2008 5:17 pm 
Offline

Joined: Wed Dec 19, 2007 6:42 pm
Posts: 2
Szia Adri!

Nekem is hasonló problémám van, mint Neked, csak én már biztos vagyok abban, hogy specializálódni szeretnék. Én úgy tudom, hogy azt az 50 kreditet vagy minorból vagy specializációból szeded össze, de spec.-ből is összejön mindenképp.
Nekem elsősorban az egész BA-val kapcsolatban lennének kérdéseim. Azt értem, hogy 120 kredit az alapképzés, 50 a minor vagy specializáció, 10 pedig a "pepszi" modul, így jön össze a 180 kredit. De azt nem tudom, hogy kötelező-e padagógiát és pszichológiát tanulni vagy csak tanároknak (de ahhoz ugye minor is kéne). Ezen kívül nem értettem azt a 7 szabad kreditet, amit az informatika ea. fórumán emlegettek. Ez is a 180-on belül van? A pepszi modul helyett vagy a specializáción/minoron belül? A ZAN-kódú órák is ebbe a kategóriába tartoznak, azt bárki felveheti?
A másik kérdéscsoportom tényleg a specializációra vonatkozik :D . Ha 3. félévben el szeretnék kezdeni egy specializációt, azt hivatalosan is meg kell tennem vagy csak felveszek órákat a specializációs témámban (sajnos a seas3 specializációkat bemutató linkje valamiért nem üzemel). Azt közzéteszik majd, hogy egyáltalán milyen szakosodási lehetőségek vannak/lesznek, ill., az ezekhez kapcsolódó alapozó tárgyakból szerzett jegyek is beleszámítanak az egyes szakirányokra való jelentkezésnél, ha pl. sokan vagyunk?
Előre is köszönöm a válaszokat:

Gyuris Kata


Top
 Profile  
 
 Post subject: angolos specializáció
PostPosted: Sun Feb 03, 2008 3:50 pm 
Offline

Joined: Sat Feb 02, 2008 12:57 pm
Posts: 1
Hahó!

Van egy problémám, és nem tudom hova forduljak, remélem jó helyen vagyok,és itt valaki tud segíteni. Most először írok erre a fórumra, úgyhogy kérem nézzék el az esetleges ügyetlenkedéseimet.. :oops: Az én helyzetem a következő: elsőéves vagyok, első félévben elkezdtem egy minort, de most rájöttem, hogy jobb lenne leadni, és valamilyen anglisztikához kapcsolódó specializációt elvégezni helyette. Csakhogy úgy tudom, hogy a 6 félév folyamán teljesítendő 180 kreditből 50 kreditet minorra kell/lehet felhasználni. Kérdésem tehát: ha én specializációt veszek fel 3. félévtől, akkor is meglesz -e ebből az 50 kredit a 6. félév végére. A válasz nagyon sürgős, és nagyon sokat segítene, mert ettől teszem függővé, hogy folytassam-e a megkezdett minoromat. Kérem valaki, aki tud segíteni, válaszoljon! Előre is hálásan köszönöm!
Bodzsár Adrienn


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group