ELTE SEAS
http://seas3.elte.hu/seas/forum/

Two films (26 Jan)
http://seas3.elte.hu/seas/forum/viewtopic.php?f=15&t=131
Page 1 of 1

Author:  szigetva [ Sat Jan 22, 2005 3:18 pm ]
Post subject:  Two films (26 Jan)

A Mûvész mozi együtt tûzi mûsorára Kármán Irén Diogenidész (26 perc), illetve Szalay Péter és Juhász Zsolt Drogzarándok (49 perc) címû, a Magyar Filmszemlén is versenybe került filmjét. A két alkotást, bemutató vetítés január 26-án 19 óra 15-kor lesz, melyhez egy kiállítás is kapcsolódik, a filmbemutatót megnyitja: Iványi Gábor.

*

DIOGENIDÉSZ (dokumentumfilm, 26 perc, szereplõk: T. Zselensky Péter (Diogenidész), Takács Ferenc irodalomtörténész, Dselits Ferenc szociális munkás, rendezõ: Kármán Irén, operatõr: Ravasz Balázs, producer: Faragó József, Gyártó DordonyFilm, támogató: Magyar Mozgókép Közalapítvány)

T. Zselensky Péter író, költõ, mûfordító és újságíró fõállású csövesnek, túlélõnek és nem utolsó sorban Diogenidésznek, azaz Diogenész leszármazottjának vallja magát készülõ, Diogenidész címû filozófiai értekezésében. A férfi nagy hatással van az emberekre, pedig nem kis öniróniával, a kívül-álló szemével "csontváz sovány, kacska kezû-lábú, zászlóhajú" embernek ábrázolja magát. Lakását, könyveit, lemezeit rég hátrahagyta, de a kifinomultan mûvelt ember társaságát egyetemisták keresik, hiszen ahogyan a filmben elmondja, felújított egy szerinte ötszáz éve elfeledett mûfajt: a filozófiai dialógust. Bárhol, bármikor képes éles elmével polemizálni, ezért vannak helyzetek, ahol nehezen viselik. 2003-ban a Máltai Szeretetszolgálat egyik szállóján húzta meg magát, ahol szintén rendületlenül dolgozott: írta fõ mûvét. Az elkészült több mint száz oldal az irodalomtörténész szemével nézve is színvonalas munka. Péter valódi személye azonban a ködbe vész. Egy szociális munkás elbeszélésébõl kiderül, hogy az utcán több "Diogenidész" kóborol. Magas mûveltségû, több nyelven beszélõ emberek, akik különbözõ élettörténetekkel "állnak elõ". Egymástól, a túlélés érdekében "életmeséket" vesznek át. A szociális munkás örül, hogy Diogenész -- vagyis Péter szerint "az elsõ világpolgár" -- összehozta õt és a hajléktalan filozófust, hiszen egykori kliense, aki szintén nagy hatással volt rá, már eltûnt az életébõl.

*

DROGZARÁNDOK (dokumentumfilm, 49 perc, Rendezõ: Szalay Péter, Juhász Zsolt, operatõr: Szalay Péter)

Az õsi zarándoklat szerint lelki megtisztulás kíséri a fizikai teljesítményt. Ezt az utat választották a film szereplõi, hogy kábítószer-függõségükbõl megpróbáljanak kigyógyulni. Ebben nyújt nekik segítséget a "Drogzarándok program" két vezetõje: dr. Rigó Péter pszichiáter fõorvos és Csorba Simon mûvészetterapeuta. A lét-nemlét küzdelmének állomásait követtük egy éven át filmünkben, melyet néhány váratlan és megdöbbentõ esemény is keresztezett.

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/