ELTE SEAS

Discussion Forum
It is currently Tue Mar 20, 2018 10:19 pm

All times are UTC + 1 hour
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Two films (26 Jan)
PostPosted: Sat Jan 22, 2005 3:18 pm 
Offline

Joined: Wed Nov 10, 2004 6:15 pm
Posts: 808
A Mûvész mozi együtt tûzi mûsorára Kármán Irén Diogenidész (26 perc), illetve Szalay Péter és Juhász Zsolt Drogzarándok (49 perc) címû, a Magyar Filmszemlén is versenybe került filmjét. A két alkotást, bemutató vetítés január 26-án 19 óra 15-kor lesz, melyhez egy kiállítás is kapcsolódik, a filmbemutatót megnyitja: Iványi Gábor.

*

DIOGENIDÉSZ (dokumentumfilm, 26 perc, szereplõk: T. Zselensky Péter (Diogenidész), Takács Ferenc irodalomtörténész, Dselits Ferenc szociális munkás, rendezõ: Kármán Irén, operatõr: Ravasz Balázs, producer: Faragó József, Gyártó DordonyFilm, támogató: Magyar Mozgókép Közalapítvány)

T. Zselensky Péter író, költõ, mûfordító és újságíró fõállású csövesnek, túlélõnek és nem utolsó sorban Diogenidésznek, azaz Diogenész leszármazottjának vallja magát készülõ, Diogenidész címû filozófiai értekezésében. A férfi nagy hatással van az emberekre, pedig nem kis öniróniával, a kívül-álló szemével "csontváz sovány, kacska kezû-lábú, zászlóhajú" embernek ábrázolja magát. Lakását, könyveit, lemezeit rég hátrahagyta, de a kifinomultan mûvelt ember társaságát egyetemisták keresik, hiszen ahogyan a filmben elmondja, felújított egy szerinte ötszáz éve elfeledett mûfajt: a filozófiai dialógust. Bárhol, bármikor képes éles elmével polemizálni, ezért vannak helyzetek, ahol nehezen viselik. 2003-ban a Máltai Szeretetszolgálat egyik szállóján húzta meg magát, ahol szintén rendületlenül dolgozott: írta fõ mûvét. Az elkészült több mint száz oldal az irodalomtörténész szemével nézve is színvonalas munka. Péter valódi személye azonban a ködbe vész. Egy szociális munkás elbeszélésébõl kiderül, hogy az utcán több "Diogenidész" kóborol. Magas mûveltségû, több nyelven beszélõ emberek, akik különbözõ élettörténetekkel "állnak elõ". Egymástól, a túlélés érdekében "életmeséket" vesznek át. A szociális munkás örül, hogy Diogenész -- vagyis Péter szerint "az elsõ világpolgár" -- összehozta õt és a hajléktalan filozófust, hiszen egykori kliense, aki szintén nagy hatással volt rá, már eltûnt az életébõl.

*

DROGZARÁNDOK (dokumentumfilm, 49 perc, Rendezõ: Szalay Péter, Juhász Zsolt, operatõr: Szalay Péter)

Az õsi zarándoklat szerint lelki megtisztulás kíséri a fizikai teljesítményt. Ezt az utat választották a film szereplõi, hogy kábítószer-függõségükbõl megpróbáljanak kigyógyulni. Ebben nyújt nekik segítséget a "Drogzarándok program" két vezetõje: dr. Rigó Péter pszichiáter fõorvos és Csorba Simon mûvészetterapeuta. A lét-nemlét küzdelmének állomásait követtük egy éven át filmünkben, melyet néhány váratlan és megdöbbentõ esemény is keresztezett.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group