NYELVÉSZ

Nyelvészeti vitafórum
It is currently 2024. March 28, Thursday, 13:50

All times are UTC + 1 hour




Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 2007. July 10, Tuesday, 16:06 
Offline

Joined: 2004. November 15, Monday, 15:46
Posts: 612
Hopp, az még talán fontos lehet, hogy konkrét célországra kell pályázni. (Mondjuk a weblapról kiderül, de ez szerintem elég fontos ahhoz, hogy itt is kiemeljem.) Valahol azt olvastam, hogy a legtöbben Ausztriába szoktak, de szerintem Mo-ról úgy általában nem sokan szoktak, úgyhogy nyugodtan lehet oda is, nem esélytelen. Ja és nem kell ismeretség meg ilyesmi ahhoz, hogy megkapja az ember (legalábbis nekem nem kellett - más ösztöndíjakról tudnék horrortörténeteket mesélni, de egy nyílt fórumon nem merek... és ne is próbálja meg kitalálni senki az életrajzom alapján, fölösleges; mert ezek azok az ösztöndíjak, amiket aztán nem is erőltettem, saját kitekert erkölcsi elveim okán).


Top
 Profile  
 
 Post subject: CEEPUS ösztöndíjak kognitív tudomány
PostPosted: 2007. July 10, Tuesday, 15:56 
Offline

Joined: 2004. November 15, Monday, 15:46
Posts: 612
Meg lettem kérve, hogy ajánljam mások figyelmébe, és szerintem is tök jó, úgyhogy íme:

lehet CEEPUS ösztöndíjjal mindenféle közép-európai országba menni kognitív tudomány témában (elsősorban gondolom pszicholingvistákat érint, de meggyőzőkészség kérdése :wink: ).
http://www.ceepus.info + ELTE-n Ropolyi Lászlót kell keresni a TTK-n (nem csak TTK-soknak!). Nyugodtan mondhatjátok neki, hogy tőlem hallottatok a lehetőségről a Nyelvészfórumon.

Én most voltam Ausztriában egy szemesztert, havi 940€-t adtak (ez országonként változó, de előre megmondják + fenn van a weblapon), ebből bőven megvolt a szállásom (egyszemélyes szoba, saját vizesblokkal!) a kajám (napi 3x kóser menza, a kóser kaja pedig sehol se olcsó), 'BKV'-bérlet, minden ami kellett, és félrerakni is tudtam bőven. (Pedig mint látható, elég extra igényeim vannak.) Viszont nem az ösztöndíjbizottság által biztosított koleszban voltam, mert csak oda kaptam helyet, amelyik nagyon kieső helyen volt, úgyhogy magamnak szereztem szállást egy másik felsőoktatási intézmény kollégiumában. Akik őszi szemeszterben mennek, állítólag nagyobb esélyük van jobb koleszra, mert általában ősszel indulnak a foglalások és 1 évesek, tehát tavaszi szemeszterben csak nagyon sokadik helyen lehet bejutni (én az 5. helyen megjelöltre kaptam volna helyet).

Van egy kognitív tudomány program, oda kell beiratkozni (ez valamilyen oknál fogva a filozófia szakcsoport alatt van, erre figyeljetek, hogy ez legyen minden dokumentumotokon, mert nekem 2 hétig nem sikerült beiratkoznom emiatt). Fel lehet venni minden órát bárhol, aminek halvány köze van a kognitív tudományhoz és ezt elhiszik neked. (Progmatot, biológiát, akármit.) Ők maguk is hirdetnek meg pszicholingvisztika témájú órákat (sőt, akár kimondottan elméleti nyelvészetet is, de azok bevezető jellegűek), de nyugodtan fel lehet venni a haladóbb nyelvészet órákat a Nyelvtudományi Intézetben. Szerintem a legerősebb a neuro/pszicho vonaluk (jó klinikai kapcsolatokkal), de van minden, hardcore minimalizmustól a konnekcionista modellekig. Viszont csak azok menjenek Bécsbe, akik valamennyire tudnak németül, mert hiába van egy csomó minden angolul meghirdetve, ezek IS németül futnak. (Habár ha nagyon akarja valaki, lehetnek angolul, de ilyenkor 20 dühös osztrák csoporttárssal kell egyedül szembenézni, én nem mertem megkockáztatni :D ) A kognitív program saját órái nagyobb eséllyel vannak angolul, de azok se mind. Azt viszont minden további nélkül megengedik mindenhol, hogy angolul írja meg az ember a leadandókat vagy angolul referáljon (legalábbis nekem megengedték), szóval ha valaki ért németül, csak nem beszél olyan fényesen, az szerintem nem kizáró ok.

(Az ösztöndíjat meg lehet kapni német nyelvtudás nélkül is, mivel angolul van minden meghirdetve. Volt egy szlovák csaj, aki belefutott ebbe a problémába.)

Más országokról nem tudok mesélni, egy embert tudok, aki Lengyelországban volt, őhozzá el tudom az érdeklődőket irányítani. De ő szociálpszichológiai érdeklődésű, nem nyelvész.

Pályázzatok, szerintem nincs sok pályázó, mert ez nem egy annyira közismert ösztöndíj, mint az Erasmus. A weben lehet regisztrálni, meg feltölteni a pályázatot, habár a felület leginkább az Explorert szereti :( (Mondjuk ezt több helyen felpanaszoltam, hátha lesz valami eredménye.) Vegyétek fel a koordinátorral a kapcsolatot, és hajrá!


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Figyelem!
A faliújságon megjelentek nem képviselik többek közt a következő szervezetek hivatalos véleményét:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group