NYELVÉSZ

Nyelvészeti vitafórum
It is currently 2024. March 28, Thursday, 15:01

All times are UTC + 1 hour




Post new topic Reply to topic  [ 758 posts ]  Go to page Previous  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 51  Next

Milyen jellegű az eszperantó mozgalom fő motivációja:
nyelvi 32%  32%  [ 7 ]
kulturális 14%  14%  [ 3 ]
pszichikai 55%  55%  [ 12 ]
Total votes : 22
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 2007. May 6, Sunday, 11:39 
Offline

Joined: 2006. December 23, Saturday, 19:22
Posts: 859
Quote:
A legnagyvonalúbb Fodor könyv 20millió beszélőt ír és 5000 anyanyelvit, a wiki valami 2 milló beszélőt és kb 1000 anyanyelvit.


De hát akkor nemzetközi, nem? Vagy hol mond ez ellent neki?

Quote:
igen, azt tartom "bajnak", h nyelvpolitikai kérdésekben jogot formálnak maguknak arra, h állást foglaljanak


Miért ne lenne joga bárkinek is állást foglalni nyelvpolitikai kérdésekben? Ha a saját jogaikat korlátozzák (pl. a horgászszövetség nem foglal állást nyelvpolitikai kérdésekben sem), az szívük joga, de miért baj, ha állást foglalnak? (A horgászszövetég miért ne foglalhatna állást halgazdaságpolitikai kérdésekben?)

Quote:
holott ezt elsősorban azon az alapon teszik, hogy ***legyen az ESP A nemzetközi nyelv, meg h ebben elsősorban az angol, és az angol nyelvű népségek összeesküvése gátolja meg őket, h ezt elérjék


Ez már nem az alapszabály. De mondjuk az Angoltanárok Egyesülete miért ne vélhetné úgy, h az angol fontos közvetítő nyelv, és miért ne lobbizhatna azért, h minél több helyen, minél nagyobb óraszámban tanítsák?

Quote:
Itt baromira nem arról van szó, h bátorítják más nyelvek elsajátítását, hanem arról, h ezt arra alapozzák, h az eszperantónak propedeutikai értéket tulajdonítanak


Ezt nem értem, te magad idézted: "Bátorítja tagjait, hogy az eszperantó nyelv propedeutikus értékére építve sajátítsanak el idegen nyelveket" -- mi mást jelenthetne ez, mint h tagjaik számára azt ajánlják, h az eszperantó mellett más nyelveket is tanuljanak? És mire készítené elő őket az eszperantó propedeutikus értéke, ha nem újabb nyelvek tanulására?

Quote:
az eszperantó bír azokkal a kvalitásokkal, amiket annakidején a latinnak tulajdonítottak


Hol van utalás a latinra???

Quote:
a puszta sikerélmény nem ösztönöz és nem segít a többi nyelv elsajátításában


Hát lehet, h én vagyok a csodabogár, de engem (látszólagos) sikereim mindig arra ösztönöztek, h új nyelvekbe kezdjek. (Bár igaz, h nyilvánvaló kudarcaim sem riasztottak el.)

Quote:
ha újlatin nyelvekről van szó (márpedig az ESP esetében azokról kell h szó legyen!), akkor erre bármelyik újlatin nyelv alkalmas, talán legfőképp az olasz


Igen, de azt az eszperantisták sem állították, legalábbis a szabályzatban, h az eszperantónak van a legnagyobb propedeutikus értéke. Valamennyi pedig, mint minden nyelvnek, van, ez nyilvánvaló.


Quote:
az az eszperantista, aki megtanulja a nyelvet és ezen kezd kommunikálni más anyanyelvűekkel, az ennek következtében nem lesz arra motiválva, hogy egyéb idegen nyelveket tanuljon


Viccelsz? Hány emberrel tud majd eszperantóul kommunikálni? Ha valami lustító, hát az angol, mert azt tényleg rengeteg helyen használhatod. Hallottam egy esetet, h valaki Hollandiában dolgozott, és meg akart tanulni hollandul, ezért mindenkivel hollandul próbált beszélni. Egészen addig, míg a főnöke le nem üvöltötte, h mit képzel, azt hiszi, olyan tökkelütött, h nem tud angolul, vagy mi a fenének beszél hozzá hollandul? Egy nyári egyetemen kifejezetten felrótták nekem, h a tanult nyelvet használom, ahelyett, h angolul kommunikálnék, hiszen vannak, akik nem ismerik elég jól a tanult nyelvet.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. May 5, Saturday, 20:48 
Offline

Joined: 2007. January 10, Wednesday, 0:41
Posts: 1152
Location: Hódmezővásárhely
Quote:
Quote:
Idézet:
* miért / mi alapján adták neki ezt a titulust?


Mert eleve nemzetek közötti közvetítő nyelvnek szánták, nem nyelve egy nemzetnek sem. Ha pillanatnyilag csak egymillió beszélője is van, azok rendkívül különböző nemzetiségűek.


A legnagyvonalúbb Fodor könyv 20millió beszélőt ír és 5000 anyanyelvit, a wiki valami 2 milló beszélőt és kb 1000 anyanyelvit.

Quote:
Ezt nem értem: az a baj, h fenntartják maguknak a jogot, h nyelvpolitikai kérdésben állást foglaljanak, vagy az, h más kérdésekben nem foglalnak állást?** És milyen 2* tag? Milyen frázisok?***


* a 2 tag törölve - az csak odakeveredett :!: :wink: :wink:

** igen, azt tartom "bajnak", h nyelvpolitikai kérdésekben jogot formálnak maguknak arra, h állást foglaljanak (persze ha ez nem lenne benne az alapszabályzatban, akkor is megtennék!), holott ezt elsősorban azon az alapon teszik, hogy ***legyen az ESP A nemzetközi nyelv, meg h ebben elsősorban az angol, és az angol nyelvű népségek összeesküvése gátolja meg őket, h ezt elérjék /meg még sosrolhatnám, mert ehhez mindenféle nyelvi hiedelmet, meg téveszmét hangoztatnak/. (Olyan ez, mint amikor az egyház vallási alapon akar pl beleszólni az abortusz témájába, vagy úgy általában a fogamzásgátlásba.)


Quote:
Bármely nyelvet elsajátítasz, és képes vagy rajta kommunikálni, az bátorítást, önbizalmat adhat más nyelvek elsajátításához. Ezt az eszperantótól sem vitathatod el, és ők közelebbről nem definiálják, mire gondoltak. *(Pedig pl. már a szókincs is némiképpen megkönnyítheti bizonyos európai nyelvek elsajátítását, ezt sem tagadhatod le.**) AZ pedig kifejezetten pozitív, h más nyelvek elsajátítására is buzdítanak.***


* erik - ne szomoríts el! idézem:
Quote:
Bátorítja tagjait, hogy az eszperantó nyelv propedeutikus értékére építve sajátítsanak el idegen nyelveket.


Itt baromira nem arról van szó, h bátorítják más nyelvek elsajátítását, hanem arról, h ezt arra alapozzák, h az eszperantónak propedeutikai értéket tulajdonítanak - és ezt (olvass csak utána náluk!) csak az eszperantónak tulajdonítják (ezzel elevenítik fel modern köntösben a korábbi latinos hiedelmet), holott ezt szinte bármelyik elsőként elsajátított idegen nyelvre igaz. Másik dolog, h a puszta sikerélmény nem ösztönöz és nem segít a többi nyelv elsajátításában; de ők még egyéb készségek javulását is az ESP számlájára írják.

**ha újlatin nyelvekről van szó (márpedig az ESP esetében azokról kell h szó legyen!), akkor erre bármelyik újlatin nyelv alkalmas, talán legfőképp az olasz, mert az ESP onnan honosított a legtöbbet.

*** Hát sztem ez csak tiszteletkör a propedeutika javára.

_________________
"Le a 'LY'-vel, é'jj'en a 'J'!"


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. May 5, Saturday, 20:13 
Offline

Joined: 2006. December 23, Saturday, 19:22
Posts: 859
Quote:
* miért / mi alapján adták neki ezt a titulust?


Mert eleve nemzetek közötti közvetítő nyelvnek szánták, nem nyelve egy nemzetnek sem. Ha pillanatnyilag csak egymillió beszélője is van, azok rendkívül különböző nemzetiségűek.

Quote:
*A MESZ alelnök nyilatkozatai alapján ezt következeten dolognak tartom - persze ezt ők írják magukról.


Mire gondolsz? H az eszperantó pozitív diszkriminációját várják el? Mert ha igen, ebben igazad van.

Quote:
* ez alapján azt előlegezik meg maguknak, hogy nyelvpolitikai kérdésekben igenis állást foglalhatnak - holott a vezetőség 2 tagja úgy tünt h nem megy (talán nem tud) túl a szokásos frázisaik hangoztatásán.


Ezt nem értem: az a baj, h fenntartják maguknak a jogot, h nyelvpolitikai kérdésben állást foglaljanak, vagy az, h más kérdésekben nem foglalnak állást? És milyen 2 tag? Milyen frázisok?

Quote:
* vagyis - már az alapszabályban is benne van az az előfeltételezés, h az eszperantó bír azokkal a kvalitásokkal, amiket annakidején a latinnak tulajdonítottak, de azóta már kimutatták, h nem rendelkezik vele.


Bármely nyelvet elsajátítasz, és képes vagy rajta kommunikálni, az bátorítást, önbizalmat adhat más nyelvek elsajátításához. Ezt az eszperantótól sem vitathatod el, és ők közelebbről nem definiálják, mire gondoltak. (Pedig pl. már a szókincs is némiképpen megkönnyítheti bizonyos európai nyelvek elsajátítását, ezt sem tagadhatod le.) AZ pedig kifejezetten pozitív, h más nyelvek elsajátítására is buzdítanak.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. May 5, Saturday, 10:52 
Offline

Joined: 2007. January 10, Wednesday, 0:41
Posts: 1152
Location: Hódmezővásárhely
Ezt találtam:

http://www.vilagvevo.radio.hu/adasok/15/espalsz.htm

A MAGYARORSZÁGI ESZPERANTÓ SZÖVETSÉG ALAPSZABÁLYA

2. A SZÖVETSÉG CÉLJA, ALAPELVEI ÉS TEVÉKENYSÉGE

Quote:

2.1. A Szövetség célja az eszperantó nemzetközi* nyelv elsajátításának és alkalmazásának elősegítése, valamint az eszperantó nyelv és kultúra ápolása és gazdagítása.


* miért / mi alapján adták neki ezt a titulust?

Quote:
2.6. Az emberi jogok tiszteletben tartása és különösen az egyén nyelvi identitásának megőrzéséhez való joga, valamint e jog érvényesülése a Szövetség tevékenységének alapvető feltétele. Ennek megfelelően a Szövetség a mindenféle nyelvi diszkrimináció megszüntetésének elve alapján állást foglalhat emberi jogi, különösen a céljait és működését érintő nyelvalkalmazási, nyelvoktatási és egyéb, a nyelvvel kapcsolatos, belföldön vagy a nemzetközi kapcsolatokban felmerülő kérdésekben*.


*A MESZ alelnök nyilatkozatai alapján ezt következeten dolognak tartom - persze ezt ők írják magukról.

Quote:
2.7. A fenti pontokban foglaltakon túl a Szövetség politikai kérdésekben semleges. A nyelvpolitikai kérdéseken túlmenő* politikai ügyekben a Szövetségnek sem központi, sem más szervei és tagegyesületei nem foglalhatnak állást. A Szövetségnek politikai alapon szerveződő egységei vagy tagegyesületei nem lehetnek.


* ez alapján azt előlegezik meg maguknak, hogy nyelvpolitikai kérdésekben igenis állást foglalhatnak - holott a vezetőség tagja úgy tünt h nem megy (talán nem tud) túl a szokásos frázisaik hangoztatásán. Talán túlzás, de ezel mintha önmagukat pozitívan diszkriminálnák nyelvi kérdéseket illetően.

De a következő a csúcs!

Quote:
2.8. A Szövetség kulturális szervezet, amely támogatja és elősegíti az eszperantó nyelv oktatását és maga is szervez tanfolyamokat, tagjait rendszeres önművelésre neveli, tevékenységével szélesíti az eszperantó nyelv megismerését és alkalmazását. Bátorítja tagjait, hogy az eszperantó nyelv propedeutikus értékére építve sajátítsanak el idegen nyelveket*.


* vagyis - már az alapszabályban is benne van az az előfeltételezés, h az eszperantó bír azokkal a kvalitásokkal, amiket annakidején a latinnak tulajdonítottak, de azóta már kimutatták, h nem rendelkezik vele.
Itt nincs többről szó sztem, h az elő megtanult idegen nyelv, bármelyik legyen is az, mindeképpen segíti a következő idegen nyelv tanulását. DE - van ebben egy csavar - az az eszperantista, aki megtanulja a nyelvet és ezen kezd kommunikálni más anyanyelvűekkel, az ennek következtében nem lesz arra motiválva, hogy egyéb idegen nyelveket tanuljon; ha az eszperantó volt az első megtanuét idegen nyelve, akkor meg szerintem még annyira sem, ha szembesül a részükről néha lekicsinylően "etnikai" nyelveknek nevezett nyelvek kuturális műltja következtében kialakult sajátosságaival.

_________________
"Le a 'LY'-vel, é'jj'en a 'J'!"


Last edited by Brain Storming on 2007. May 5, Saturday, 20:32, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. May 3, Thursday, 23:04 
Offline

Joined: 2007. January 10, Wednesday, 0:41
Posts: 1152
Location: Hódmezővásárhely
Quote:
Ha egy eszperantista hivatkozott volna Toulouze-ra, akkor egyszerűen kiüthetted volna a kezéből a lándzsát azzal, h rámutatsz, h Toulouze véleménye nem alapos ismereteken, hanem benyomásokon alapul. Ehelyett te kimondtad róla, h nem következetes.


Kénytelen vagyok idézni:
Quote:
Toulouze: "Ha az eszperantó engem személyesen nem is vonz (d), a legnagyobb tisztelettel viseltetem hívei iránt, akik a kommunikáció egy közös nevezőjének megszületéséért harcolnak. E humanista törekvésnek politikai jelentőségét ékesszólóan bizonyítja a három legutóbbi Budapesten, Vancouverban, illetőleg Pekingben tartott világkongresszus.(e)”(1)



BS-megjegyzés:
(d)

Quote:
Nem tudom megállni, hogy itt ne vonjam le azt a közhelyes reakciót, ami így szól: „Igen, ez a megoldás nagyon jó és nagyon hasznos lesz – nektek!” Érdekes a véleménye: míg pályafutása azt jelzi, hogy nyelvismeretét elsősorban közösségi funkciójában alkalmazta, az eszperantó „személyesen mégsem vonzza”, ámde megemlíti, sőt kiemeli „legnagyobb tiszteletét a hívei iránt, akik a kommunikáció egy közös nevezőjének megszületéséért harcolnak” – itt is, és a következő (e) mondatában is elsősorban a mozgalmiságát méltatja. Talán rosszindulatú feltétezés Toulouz-ról, hogy ezen véleményében elsősorban az dominálhat, hogy ha egy mesterséges nyelv használata mozgalommá növi ki magát, akkor méltányolandó az erőfeszítése; és teszi ezt úgy, hogy az élete nagy részében a nyelv mint a másokkal való kommunikáció eszköz lehetett jelen, olyan módon, hogy valószínűleg azért tanult meg több nyelvet, hogy több emberrel tudjon kommunikálni. Ezen a ponton úgy érzem véleménye következetlen, és inkább hajlok arra a feltételezésre,* hogy a „humanista törekvést” tiszteli elsősorban, elfogadva a róla terjesztett idealista elképzeléseket és képzeteket, míg tartalma „nem vonzza személyesen”.


*ennél jobban itt nem tudtam, nem akartam hangsúlyozni, h a véleményemet közlöm, amit az alapján vontam le, amit róla írtak, és amit ő maga mondott.

A cikksorozatom vélemény a véleményekről, mivel a soknyelvűek között eddig nemigen akadtam eszperantistára - én ezt érdekesnek tartom.

_________________
"Le a 'LY'-vel, é'jj'en a 'J'!"


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. May 3, Thursday, 22:40 
Offline

Joined: 2006. December 23, Saturday, 19:22
Posts: 859
Nézd, én azt hiszem, elég konkrét dolgokra mutatam rá. Mellesleg korábban és itt is többszr jeleztem, h vannak olyan fentartásaid az eszperantóval, ill. az eszperantó mozgalommal kapcsolatban, amikkel teljesen egyetértek. De nem hiszem, h azzal, h ez csak egy vélemény, lehetne takarózni. Először is: minden csak vélemény, még a statisztikai adat is, mert már a mintavétel is bizonyos véleményt tükröz, pláne az interpretáció. Természetesen lehet törekedni a semlegességre és lehet direkt arra csavarni az adatokat, h egy bizonyos eredmény jöjjön ki. De az, h valakinek a benyomásait tükröző, keresetlen szavait megkísérled úgy elemezni, mintha az értekezés lenne, aligha tisztességes az illetővel szemben. Ha egy eszperantista hivatkozott volna Toulouze-ra, akkor egyszerűen kiüthetted volna a kezéből a lándzsát azzal, h rámutatsz, h Toulouze véleménye nem alapos ismereteken, hanem benyomásokon alapul. Ehelyett te kimondtad róla, h nem következetes. Hogy ez csak egy vélemény? Rendben, de akkor akik az angolt nyivákolásnak, nyöszörgésnek mondják, azok is csak véleményt mondanak. Márpedig megvan a joguk arra, h ez legyen a véleményük, még ha szerintünk ez hülyeség is. Úgyhogy akkor jobb lenne, ha békén hagynád őket.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. May 3, Thursday, 19:52 
Offline

Joined: 2007. January 10, Wednesday, 0:41
Posts: 1152
Location: Hódmezővásárhely
Quote:
Egyszerűen az élni és élni hagyni elvét követi, szemben veled, aki szánalmasnak tartja,* ha valaki egy olyan nyelven csetel a világ távoli tájain élő embertársaival, amely egyikőjüknek sem anyanyelve -- csupán azért, mert az egy mesterséges** nyelv.


* azért keresel olyat akárhol majd nekem, ahol ilyet írtam? Mert én is kíváncsi vagyok rá, mikor fogalmaztam így, vagy mikor utaltam egyáltalán iesmire.
** ha nem vetted volna észre sehol sincs problémám azzal h az eszperantót "mesterséges" nyelvnek nevezik, ... sőt, gyakorlatilag alig van szó magáról a nyelvről. /Most vagy keveset olvasol tőlem, vagy nagyon felületesen! ... vagy neked sincs túl széles spektrumú rálátásod a témára, vagy arra a vetületére, amivel én szemlélem:)/


Quote:
Namármost egészen véletlenül van szerencsém ismerni Eva Toulouze-t. Rendkívüli személyiség.


Egyetértek, és a cikkben ezt sem vitattam, sőt sztem kiemeltem.

Quote:
Érdekes, h bár magad is azt írod, h "valószínűleg", utána erre építesz*, mintha bizonyítottad volna vagy maga állította volna. Azt sem értem, miért tartod ezt valószínűnek, hiszen magad írod, h oroszul játékból kezdett tanulni, és ha azt hiszed, h valaki Franciaországban a 70-es, 80-as években azért tanul cseremiszül**, h minél többet tudjon kommunikálni (NB: oroszul addigra tud!!!), akkor igen furcsa világképed lehet.


*Ezért került ez a vélemény rovatba megintcsak - az (a) pont nekem egyértelműen erre UTAL. De ha ismered, lécci kérdezd meg tőle - ha valakinek a véleményére kíváncsi vagyok, akkor az ővére nagyon is!

**nem értem miért ezt a mellékvágányt említed mielőtt a világképem furcsaságát forszírozod - sztem olvasd el mégegyszer a cikket és próbáld úgy, h ne azt keresd, hol köthetsz belém, mert bez tipikus példája a kötözködésnek. sztem! :wink:

Quote:
Te egyszerűen azt nem vagy hajlandó meglátni, h ha számodra ez nem is túl szimpatikus dolog, nem a legokosabb és legcélszerűbb megoldás és esetleg butaságokkal együt jár karöltve, sok ember számára mégis emberi kapcsolatokat, örömet, élményeket jelent.


Ez a dolog hasonló kategória, mint a nyelvművelés meg a nyelvőrzés. De említhetnék más egyéb "emberi kapcsolatokat, örömet és élméyneket" nyújtó társulást, amivel egy működési kategóriába tartozik - semmi bajom azzal, hogy társasági, csinálják ha jól esik; de nyelvi téveszmék melegágya és terjesztője, megerősítője, és módszeresen terjesztenek butaságokat a nyelvtanulással és hasonlókkal kapcsolatban. Mint (had legyek nagyképű: kutató) nyelvtanár van, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni.

Quote:
Nyilván el nem tudta volna képzelni, hogy lesz egy megszállott, aki elkezdi patikamérlegen méricskélni a mondatait, körít hozzá egy rakás feltételezést és kijelenti, h nem tetszett következetesnek lenni.


csillagbogárvirágszálam - ezért került a vélemény rovatba, de a feltétlezések nem kitalációk.

Quote:
El tudom képzelni, h valaki azt nyilatkozza, h kedveli a német kultúrát. Erre te: na de a németek több millió embert gyilkoltak le! Erről sosem szabad megfeledkezni! Ha az illető mégsem mondja, h utálja a német kultúrát, hát minimum azt fogja kapni tőled, h követklezetlen, mert nem vesz figyelembe súlyos tényeket. És akkor még olcsón megúszta.


Itt azonban te bocsátkozol rosszindulatú feltétlezésekbe velem kapcsolatban, amik messze rosszindulatúbbak, mint amiket én feltétleztem Toulouz-ról. Ez megint kötözködés, sapienti sat ide, vagy oda.

Méltányolnám ha szóbahoznál oasmiketis, amikkel egyetértesz ... mert a fentiek a te felületességedet és kötözködő hajlamodat jelzik csak.

Quote:
Semmi esetre sem irigylem azokat, akik egy szót is kiejtenek a szájukon előtted.

Félre ismersz, ennyi.

_________________
"Le a 'LY'-vel, é'jj'en a 'J'!"


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. May 3, Thursday, 19:12 
Offline

Joined: 2006. December 23, Saturday, 19:22
Posts: 859
A bocsánatkéréses kitérőpre inkább nem reagálnék, szerintem sapienti sat.

Namármost egészen véletlenül van szerencsém ismerni Eva Toulouze-t. Rendkívüli személyiség.

Quote:
és teszi ezt úgy, hogy az élete nagy részében a nyelv mint a másokkal való kommunikáció eszköz lehetett jelen, olyan módon, hogy valószínűleg azért tanult meg több nyelvet, hogy több emberrel tudjon kommunikálni


Érdekes, h bár magad is azt írod, h "valószínűleg", utána erre építesz, mintha bizonyítottad volna vagy maga állította volna. Azt sem értem, miért tartod ezt valószínűnek, hiszen magad írod, h oroszul játékból kezdett tanulni, és ha azt hiszed, h valaki Franciaországban a 70-es, 80-as években azért tanul cseremiszül, h minél többet tudjon kommunikálni (NB: oroszul addigra tud!!!), akkor igen furcsa világképed lehet.

Quote:
Nem tudom megállni, hogy itt ne vonjam le azt a közhelyes reakciót, ami így szól: „Igen, ez a megoldás nagyon jó és nagyon hasznos lesz – nektek!”


Ha kicsit figyelnél eszperantista vitapartnereidre, ők sem (vagy közel sem mind) azt mondják, h senki ne tanuljon angolul vagy más nyelven, hanem mindenki használja az eszperantót. Azt kérik, h aki nem akar/ nem képes / nincs ideje / stb. természetes nyelveket tanulni, annak legyen lehetősége eszperantóul kommunikálni, ami legalábbis egyszerűbb, mint a természetes nyelvek (mégha nem is annyira, mint ők gyakran beállítják), és ráadásul semleges (persze ez sem igaz, hiszen egy olasz vagy egyszerűen európai nyilván "egyenlőbb" ezen a pályán, mint egy kínai vagy egy arab). Egyszerűen az élni és élni hagyni elvét követi, szemben veled, aki szánalmasnak tartja, ha valaki egy olyan nyelven csetel a világ távoli tájain élő embertársaival, amely egyikőjüknek sem anyanyelve -- csupán azért, mert az egy mesterséges nyelv. Te egyszerűen azt nem vagy hajlandó meglátni, h ha számodra ez nem is túl szimpatikus dolog, nem a legokosabb és legcélszerűbb megoldás és esetleg butaságokkal együt jár karöltve, sok ember számára mégis emberi kapcsolatokat, örömet, élményeket jelent.

Quote:
Ezen a ponton úgy érzem véleménye következetlen,


Na és? A riporterként fellépő Lomb Kató feltett neki egy kérdést. Talán teljesen váratlan volt, talán nem, mindenesetre a benyomásairól, érzelmei hozzáállásáról beszélt, nem filozófiai, szociolingvisztikai tanulmányt írt. Nyilván el nem tudta volna képzelni, hogy lesz egy megszállott, aki elkezdi patikamérlegen méricskélni a mondatait, körít hozzá egy rakás feltételezést és kijelenti, h nem tetszett következetesnek lenni. El tudom képzelni, h valaki azt nyilatkozza, h kedveli a német kultúrát. Erre te: na de a németek több millió embert gyilkoltak le! Erről sosem szabad megfeledkezni! Ha az illető mégsem mondja, h utálja a német kultúrát, hát minimum azt fogja kapni tőled, h követklezetlen, mert nem vesz figyelembe súlyos tényeket. És akkor még olcsón megúszta.

Semmi esetre sem irigylem azokat, akik egy szót is kiejtenek a szájukon előtted.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. May 3, Thursday, 9:49 
Offline

Joined: 2007. January 10, Wednesday, 0:41
Posts: 1152
Location: Hódmezővásárhely
Az angol nyelvű wikiben ezt találtam:

http://en.wikipedia.org/wiki/English_language


Quote:
Ogden said that it would take seven years to learn English, seven months for Esperanto, and seven weeks for Basic English, comparable with Ido. Thus Basic English is used by companies who need to make complex books for international use, and by language schools that need to give people some knowledge of English in a short time.


Természetesen ez angol vélemény, és a Basic version megint csak azért nem lehetett túl népszerű, mert az ember inkább bővíti a szókincsét, minthogy gondolkodjon, h kevesebb szóval hoygan fejezzen ki többet - igaz, Ogden ezt amolyan "dobbantó"-nak szánta, mint a "Dobbantó"-program az eszperantót. Állítólag egy időben népszerű volt a különböző ynelvek Basic-esítése, de nem lettek népszerűek önmagukban. Kérdés, h a nyelvet miért nem erősen korlátozott szókincsel tanítják, és aztán meg elsősorban a szókincset fejlesztik.

_________________
"Le a 'LY'-vel, é'jj'en a 'J'!"


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. May 3, Thursday, 8:47 
Offline

Joined: 2007. January 10, Wednesday, 0:41
Posts: 1152
Location: Hódmezővásárhely
Az is eszembe jutott, h (nagyon leegyszerűsítve persze) vagyunk mi "európaiak" (is), akik már kezdünk hozzászokni az angol nagyfokú elterjedéséhez, és vannak az eszperantisták, akik többnyire nem.

De mi van a britekkel?

Valamikor 2000 táján az EU felmérte az EUtagállamok nyelvismereti szintjét, és valami 25%-nyi volt az angoloké, illetve sajnos nem emlékszem h differenciáltak-e Anglia és a többi szigetállam között (ezt a statisztikák gyakorlat elkövetik, h ezt nem egyértelműsítik), ami azt jelenti, h 4 emberből egy beszél v tanul az angol anyanyelvén kívül más nyelvet.

OK, de hogy állnak az eszperantóval?

Ha a britek ennyire lusták, de a nemzetközi nyelviség felé kacsingatnak, akkor nekik praktikus lenne az eszperantót használni, mert ha valakik, akkor ők tényleg könnyen tanulnák.
Ha ez így van, akkor természetes lenne, hogy legyenek ott olyanok, akik legalább annyira nyomják az eszperantót, mint amennyire az eszperantósok vélik, hogy az angolok nyomják a saját nyelvüket.

A http://lingvo.org/ -on találtam meg ezt: http://www.esperanto-gb.org/lbe/index.html

_________________
"Le a 'LY'-vel, é'jj'en a 'J'!"


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. May 3, Thursday, 7:24 
Offline

Joined: 2007. January 10, Wednesday, 0:41
Posts: 1152
Location: Hódmezővásárhely
Mizé? :wink:

_________________
"Le a 'LY'-vel, é'jj'en a 'J'!"


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. May 3, Thursday, 5:22 
Offline

Joined: 2005. June 21, Tuesday, 13:56
Posts: 906
Location: Budapest
De ez az izé nem is eszperantista, csak egy izé... :D


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. May 3, Thursday, 0:04 
Offline

Joined: 2007. January 10, Wednesday, 0:41
Posts: 1152
Location: Hódmezővásárhely
Vélemény
EU-szperantó??? - Soknyelvűek és az eszperantó – 5.
Brain Storming - 2007.05.03 00:53
http://www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=18968
Quote:
Eva Toulouze, (13 nyelv) Párizs:„Ha az eszperantó engem személyesen nem is vonz, a legnagyobb tisztelettel viseltetem hívei iránt, akik a kommunikáció egy közös nevezőjének megszületéséért harcolnak.”


Eva véleménye érdekes, és vitatható következtetések levonására sarkallt...

_________________
"Le a 'LY'-vel, é'jj'en a 'J'!"


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. May 2, Wednesday, 21:17 
Offline

Joined: 2007. January 10, Wednesday, 0:41
Posts: 1152
Location: Hódmezővásárhely
csak h el ne felejtsük:

erik.svoboda wrote:
Nyilván mindenki kíváncsi rá, hogy végre bocsánatot kérsz, és belátod, h nem megfelelően viselkedtél, vagy tovább szajkózod a marhaságaidat. Már megbocsáss.

Ez ugye nekem szólt.



Vesd össze:


Idézet a legutolsó virtus-vitából:

Quote:
#23 - Bunkófejeő Csobánc - 2007.05.01 - 21:13:59
A primitiv angol nyelvsovinizmus miatt az angol nyelvű országokban egyszerűen nem hajlandók,tanulni és beszélni más nyelven.Öntelt beképzeltségükben azt mondják,hogy minek.Angolul tanuljanak meg mások.
Tanuljon meg a fene.Ilyen undoritó ,nyávogó macskanyelvet
a föld lakóinak ki kellene közösiteni.
Viszont rá van kényszerülve-úgy ahogy angolul nyávogni-mert a globáltőke kisajátitotta magának ezt a nyelvet és a profitszerzés szolgálatába állította.
Sajnos a birka emberiség ,ezt a tényt még nem ismerte fel eddig.

Reméljük eljön az a kor,amikor az angol nyelvet az emberiség végleg elfelejti és úgy tekintenek rá,mint egy rossz álomra.

Az angol nyelvsovinizmus akadályozza meg a nemzetközi közvetítő nyelv oktatását és elterjedését.Ez a nyelv lehetne eszperantó,de bármely más nyelv is amely természetes módon veszi igénybe a beszédszerveket és nem kényszeriti torz hangok kiadására.

#24 - Apáti Kovács Béla - 2007.05.01 - 21:27:22
Köszönöm Bunkófejeő Csobánc -

#26 - Tomacsek - 2007.05.01 - 21:32:57
Csobánc, te beszélsz eszperantóul?

#27 - Bunkófejeő Csobánc - 2007.05.01 - 21:39:15
Nem beszélek,de igen nagyra becsülöm a a lágy dallamos
latin.olasz,spanyol alapokra épülő nyelvet.Nem is szólva irodalmáról,amely -tekintve,hogy csak pár évtizede terjedt el- időarányosan mesze lekörözi az angol anyanyelven irt műveket.Sajnos,hogy az angol nyelvű finánctőkének egyre inkább az az érdeke,hoghy mindenütt angol nyelvre kényszeritse az embereket.Ime az internet is angol ,még szerencse hogy vannak nemzeti nyelvű honlapok is.



Én nem ragaszkodom ahhoz h bárki bárkitől bocsánatot kérjen, de "marhaságok" tekintetében talán nem én viszem el a pálmát... :wink: :wink: :wink: :wink:

_________________
"Le a 'LY'-vel, é'jj'en a 'J'!"


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. May 2, Wednesday, 10:33 
Offline

Joined: 2006. December 23, Saturday, 19:22
Posts: 859
Pillanatnyilag bárki regisztrálhat a fórumra, és leadhatja a szavazatát. Egy ilyen kérdés nyilván vonzani fogja az eszperantistákat és az anti-eszperantistákat, viszont a kívülállókat nem. (Úgy látszik, fórumunk látogatói eléggé kívülállók, ha a nemtomhány tag ennyi idő alatt tíz szavazatot sem adott le.) Ha a következő napokban 25e eszperantista fog regisztrálni a fórumra, senki se csodálkozzon. Ez a szavazás nem reprezentatív. Ha valamennyire annak szeretnénk megőrizni (pl. h a fórum rendszeres látogatóinak véleményét tükrözze), akkor érdemes az elején megadni, h csak néhány napig lehessen szavazni.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 758 posts ]  Go to page Previous  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 51  Next

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Figyelem!
A faliújságon megjelentek nem képviselik többek közt a következő szervezetek hivatalos véleményét:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group