NYELVÉSZ

Nyelvészeti vitafórum
It is currently 2024. March 28, Thursday, 14:03

All times are UTC + 1 hour




Post new topic Reply to topic  [ 49 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 2007. February 28, Wednesday, 21:33 
Offline

Joined: 2004. November 10, Wednesday, 18:20
Posts: 2183
Itt van a cucc, 4,8M, mp3. [leszedtem, várom a döntéseteket]


Last edited by szigetva on 2007. February 28, Wednesday, 21:42, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. February 28, Wednesday, 20:47 
Offline

Joined: 2005. January 4, Tuesday, 20:17
Posts: 36
Location: Bicske
Elküldtem a teljes konferenciaszakasz hangfelvételét mp3-ban. Nem hifi, de érthető. Hogy ide felkerül, hogy kerül fel, ez rajtam kívül áll. A MANYE weblapjára is felkerülhet, csak meg kellene találni a megoldást, mert az nem lenne jó, hogy hangzó szövegre írásban válaszolni - egyelőre egyszerűbb olvasni, mint hallgatni.
Más is küldött hozzászólást, amely el sem hanzott (ott sem volt az illető). Javasolni fogom, hogy legyen egy helyeírás szekció a MANYE honlapon, amelynek csak része a konferencia anyaga, és minden megjelenhessen, amit küldenek hozzá. Ha ehhez nem járulnak hozzá, akkor valami más fórum is szóbajöhet, pl. ez is. (Csak mindjuk, A-né ide aligha jön - bár ő a MANYE-ra sem).


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. February 27, Tuesday, 23:05 
Offline

Joined: 2004. November 11, Thursday, 22:55
Posts: 571
Location: Budapest
AdamK wrote:
Elnézést, helyesbítenem kell. Visszahallgatva a hangfelvételt, meg kell állapítanom, hogy Cilinek tényleg erőszakoskodnia kellett volna, ha meg akar szólalni.

Nem tettem. Utólag jobb lenne persze, ha tettem volna, mert egy-két dolog a levegőben maradt, amiről --- úgy érzem --- kellett volna szólni. De ez mostmár mindegy, nem érdemes rajta merengeni, télleg.
AdamK wrote:
Ezzel együtt, úgy érzem, jobb volt ezt a vonalat abbahagyni.

Ezzel is egyet tudok érteni. És messzemenően megértem az indokokat.
AdamK wrote:
Egyébként, érdekes lenne ide feltenni a hangfelvételt? És ha igen, hogyan?

Nem tudom. Őszintén szólva, ha felkerül valahova, előtte szeretném megírni hozzá azokat, amiket nem mondtam el. Ami nemcsak a helyesírásról szól, persze, hanem a munkánkról (a tananyagról). Nem saját magam miatt tartom ezt fontosnak (mert nem a személyeskedésekre szeretnék reagálni, ezt leszögezm már most, arra nem tudok mit mondani), hanem a sok ember miatt, akinek a munkájáról így beszélt ASzÁ, és magának a dolognak is tartozunk azzal, hogy nem hagyunk a levegőben hamis állításokat, csúsztatásokat, illetve féligazságokat.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. February 27, Tuesday, 22:13 
Offline

Joined: 2005. January 4, Tuesday, 20:17
Posts: 36
Location: Bicske
Elnézést, helyesbítenem kell. Visszahallgatva a hangfelvételt, meg kell állapítanom, hogy Cilinek tényleg erőszakoskodnia kellett volna, ha meg akar szólalni. Ezzel együtt, úgy érzem, jobb volt ezt a vonalat abbahagyni.
Egyébként, érdekes lenne ide feltenni a hangfelvételt? És ha igen, hogyan?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. February 27, Tuesday, 21:35 
Offline

Joined: 2005. January 4, Tuesday, 20:17
Posts: 36
Location: Bicske
Azért a teljesség kedvéért hadd tegyem ide, amit Kálmán Lászlónak válaszoltam a fent betett levelére:

Kedves Laci!

Én nem így értékelem a dolgot, Cili szerintem jól szerepelt, és általában jó benyomást keltett. Ezt nagymértékben köszönhette annak, hogy Dobsonyi nemcsak bunkó volt, hanem buta is, és ez eléggé magért beszélt. Antalné pedig elvitte a vitát a tankönyv irányában, ami szerintem szintén inkább Cilinek tett jót, mert amikor ezt a vitát leállítottam, azzal Antalnét is kikapcsoltam. Ezt követően Kontra is megtámogatta Cilit, és ezt az előadásában még egyszer megerősítette. Ez szerintem jobban zárta a dolgot, mintha Cili mondott volna valamit, esetleg gorombaságot. Amúgy, ha Cili kérte volna, válaszolhatott volna, de szerintem jobb, hogy nem tette.
A dolog hatására jellemző, hogy BZ, aki valamiképp B. G. embere, (és még Dobsonyi "hozzászólása" alatt elment), ma azt mondta nekem, hogy "valljuk be, az az igaz, amit Cili mondott".

A szünetben pár szót beszéltem Cilivel, azt mondtam neki, hogy hatásosabb lett volna egy olyan értelemben pozitív megközelítés, hogy jobb lett volna arról beszélni, aminek lennie kellene, mint arról, hogy mi rossz most. Például, ami implicite benne volt az előadásában, hogy totális helyesírási nevelésre lenne szükség, azaz matekórán is, fizika órán is, noch dazu informatika órán is. Másrészt, a vesszőparipám, hogy alsó tagozatban meg kellene tanítani a gyerekeknek a gépírást, mert amikor a gyerekek elkezdenek számítógépezni, és két ujjal pötyögnek, egy egészen más pszichológiájú írást alakítanak ki, mint a kézírás - és ráadásul később sose fognak kézzel írni. Szerintem ilyen felvetésekre sem Dobsonyi, sem Antalné nem tudna semmit sem mondani.


Azt hiszem, BZ igazi neve itt érdektelen, BG-t pedig kitaláljátok.

A folytatás akkor, ha Kálmán Laci úgy gondolja.

Szerintem az ott jelenlevő úri közönség nem Antalné oldalán állt (l. Szépe záróbeszéde).


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. February 26, Monday, 23:55 
Offline

Joined: 2004. November 11, Thursday, 22:55
Posts: 571
Location: Budapest
varasdi wrote:
Ezzel a példával feküdj és kelj néhány napig, akkor majd belátod, hogy milyen bölcs gondolatoknak lehettél részese a minap. Több alázatot a Tudománnyal szemben!

Megfogadom Bölcs Tanácsodat, és most ezzel térek nyugovóra. Jóéjt!


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. February 26, Monday, 23:10 
Offline

Joined: 2004. November 11, Thursday, 22:55
Posts: 571
Location: Budapest
kalman wrote:
Ezt írtam a szervezőknek:

Köszi!


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. February 26, Monday, 22:11 
Offline

Joined: 2004. November 10, Wednesday, 21:53
Posts: 2548
Ezt írtam a szervezőknek:
kalman wrote:
Köszönöm mégegyszer a meghívást. Utólag szégyellem, hogy a tanítványomat ilyen helyzetnek tettem ki, de nem tudhattam, hogy ilyen minősíthetetlen stílusban fognak vele beszélni. Nyilván ti sem tudhattátok, nem hibáztatlak érte benneteket. Azt viszont meg kell jegyeznem, hogy Cilinek meg kellett volna adni a lehetőséget, hogy válaszoljon Antalnénak. Lehet, hogy jobb így, mert a Cili nagyon kiosztotta volna, de még nem láttam példát hasonló esetre (hogy ti. ilyen megtámadtatás esetén nem volt lehetőség a válaszra).


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. February 26, Monday, 21:44 
Offline

Joined: 2004. November 17, Wednesday, 18:58
Posts: 737
Location: Budapest
szerintem tök jó a handout, nekem nagyon tetszett :) ezeknél a korlátolt-moralizáló-autoriter "pedagógusoknál" meg nem csoda, hogy kicsapta a biztosítékot, csak az a kár, hogy téged kerülget a guta, nem őket :?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. February 26, Monday, 21:30 
Offline

Joined: 2004. November 11, Thursday, 12:46
Posts: 1080
molnarcili wrote:
Beszédét azzal zárta, hogy több alázatra lenne szükség részemől a helyesírással kapcsolatban, vagy talán általában is, erre most nem emléxem, minden esetre elgondolkodtatott, mert nem először mondták már nekem.


Ez itt a baj, most végre leesett nekem is! Cili benned egyáltalán nincs alázat aziránt, amit az emberiség legnagyobb gondolkodói évezredek alatt szorgos és veszélyes kutatómunkával kiküzdöttek nekünk, méltatlan utódoknak! A helyesírás egyik korai géniusza, mikor megkérdezték tőle, mégis, árulja már el, hogy volt képes erre a teljesítményre, szerényen megvonta vállát és azt mondta bölcs mosollyal: ha messzebb is láttam másoknál, csak azért volt, mert óriások vállán álltam. De visszamehetünk még korábbra is okulásod céljából: Platón azt írta fel az Akadémia kapuja fölé, hogy "Ki a helyesírást nem tudja (az attikaira gondolok), ide be nem léphet". Dante poklában eredetileg külön bugyor volt azoknak, akik eltévesztették egy-egy szó helyesírását, Shakespeare pedig köztudomásúlag írt egy drámát, amiben egy jó helyesírású és egy csapnivaló helyesírású fiatal tragikus szerelmét beszéli el: a story lényegében azonos a Rómeó és Júliával, csak itt az egyik szerelmes a másik botrányos helyesírása fölötti bánatában lesz öngyilkos. De hagyjuk a művészeteket, és nézzük az eszmetörténet filozófiai vonalát. Descartes egy kevéssé ismert írásának az a címe, hogy Vezérelvek a toll vezetéséhez, és köztudomású, hogy ezt a munkáját fontosabbnak tartotta az Emélkedéseknél is. Vagy ott van Nietzsche, akinek a Vidám tudomány című írását, na mi ihlette szerinted? Igen, úgy van! Éppúgy, mint a Túl jón és rosszon című munkát is, amivel akaratlanul is megalapozta az ortográfiai nihilizmus kártékony eszmerendszerét. A példákat sorolhatnánk még, de minek? Befejezésül azért itt van még egy tanulságos történet: volt egyszer egy király, akit (természetesen) nagyon érdekelt a helyesírás tudománya, a Scientia Ortographica Sacra. Magához rendelte hát kora legnagyobb bölcsét és minden reggel, pontban öt órakor órákat vett tőle. Ám nem haladt nagyon jól, és ezért szemrehányást tett a bölcsnek, aki bátran azt válaszolta, dacolva az uralkodó félelmetes tekintetével: Felség, a helyesíráshoz nem vezet királyi út! Ezzel a példával feküdj és kelj néhány napig, akkor majd belátod, hogy milyen bölcs gondolatoknak lehettél részese a minap. Több alázatot a Tudománnyal szemben!


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. February 26, Monday, 21:10 
Offline

Joined: 2006. October 15, Sunday, 11:22
Posts: 198
Location: Tura-Budapest
Sajnálom, hogy nem lehettem ott, de lélekben veletek voltam.
Főleg, mert a minap kiderült: az unokahugomat se vették fel nyolcosztályos gimibe, többek között a helyesírás miatt. :(


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. February 26, Monday, 20:54 
Offline

Joined: 2004. November 11, Thursday, 22:55
Posts: 571
Location: Budapest
szigetva wrote:
Veled vagyunk, Cili! :D

Köszi, ha suliNova nem fizeti ki a TB-met, dobjátok már össze a kezelésemrevalót, ha egyszer agyvérzést kapnék egy ien eseményen. Cserébe utána tesztelhetitek az afáziámat :wink:


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. February 26, Monday, 20:46 
Offline

Joined: 2004. November 10, Wednesday, 18:20
Posts: 2183
Veled vagyunk, Cili! :D


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. February 26, Monday, 20:43 
Offline

Joined: 2004. November 11, Thursday, 22:55
Posts: 571
Location: Budapest
kalman wrote:
molnarcili wrote:
Feltettem ide, mit beszéltem. Kommenteket szívesen fogadok (post coitum is).
Dobsonyi tanár úr és Antalné tanárnő reakciói is érdekesek voltak. Én utána eljöttem, de sokat tanultam belőlük, pl. arról, hogy hogy lehet csukott szemmel járni a világban (vagy úgy csinálni), és hogy lehet kenyérre kenhetően tenyérbemászó stílusban "fenn" (valójában nagyon alacsonyan) héjázni és fikázni egyszerre. Utána pedig nem adták meg a szót molnarcilinek, hogy válaszoljon...

Aki nem szereti a személyes beszámolókat, ugorgyon.

Hát, nem volt életem élménye, azt elárulhatom, de végülis ,,vitapartnerem'' (csak azért az idézőjel, mert valójában nem vitáztunk, hanem ő alázott (legalábbis így éltem meg), én meg elbeszéltem mellette) kérdéseire szerintem valamennyire (formálisan) válaszoltam (vagy nem?), kivéve, amikor úgy éreztem, hogy el kéne ismételni azt, amit már mondtam (és ami hevenyészve ebbe a handutba is bennevan). Nemtom, mi jött le belőle. Tétjét és értelmét nem láttam a DS-ral való párbeszédnek, így elég apatikusan válaszolgattam... (Meg kicsit azért egy idő után besokalltam a pökhendiségétől, de az csak a kedvemet vette el.)

A súlyosabb felvonás Antalné Szabó Ágnes ,,rövidke'' hozzászólása volt, amelyet úgy kezdett, hogy sok volt az állításom, de szinte semennyi az érvem, és ezeket az állításokat most két vagy három kivétellel meg fogja cáfolni, majd elmondta azt a két-hármat, amit nem. Majd kitért arra, hogy személyemet minősítse (szó esett ifiú koromról, alapvető tájékozatlanságomról, tapasztalatlanságomról, tiszteletlenségemről és egyáltalán hogy jövök én ehhez). Majd kitért arra a bizonyos vizsgálatra, aminek az eredményeinek a prezentációjáról már itt írtam nektek. Majd kb. 20 percig beszélt arról, hogy az a tananyag, aminek a bemutatója ez volt, tisztességtelen és felelőtlen egy vállalkozás. Ezt megtűztelte jónéhány hamis, valótlan, merőben rosszindulatú (hazugot csak azért nem merek mondani, mert nem tudom, mennyire tájékozott a munkánk körülményeiről) állításokkal. [Engem az is egy kicsit meghökkentett, hogy a szerződések szerint zárt körben terjesztett kísérleti tankönyveink (amelyekből mi is nehezen kapunk példányt, vagy sehogy) egyikének fénymásolt példányát volt pofája lobogtatni egy olyan közönség előtt, amely --- ha szintén nem lopta ki valahonnan --- nem lehet birtokában.] Na ezt a kalman helyretette. Olyan higgadtan, hogy most itt megemelem a kalapomat :!:
Beszédét azzal zárta, hogy több alázatra lenne szükség részemől a helyesírással kapcsolatban, vagy talán általában is, erre most nem emléxem, minden esetre elgondolkodtatott, mert nem először mondták már nekem.
De az összes többire nem tudtam reagálni, mert vége lett a szekciónak.

A Kontra Miklós előadása viszont visszatért néhány dologra, amit Antalné mondott, és egyértelműen cáfolta őt, úgyhogyvégülis nem is olyan keserű a szám íze. (Csak a tananyagunkkal kapcsolatban marad az.) És ezúton is köszönöm KM-nak is.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2007. February 26, Monday, 20:42 
Offline

Joined: 2004. November 10, Wednesday, 18:20
Posts: 2183
Na igen, ezt akartam kérdezni, hogy mi volt a reakció. Mert, ha jól vettem ki, itt a status quo fenntartásában érdekelt felek voltak otthon. De legalább már nem érzik annyira jól magukat talán. Ahogy a nyelvművelőkön is érződik, hogy kezdik elveszteni a lábuk alól a talajt. Mint a nyolcvanas években a hatalom. Még lehet fehérterrorozni egy kicsit. Csak az a kérdés, hogy ebből a közönséghez mi megy át.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 49 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron

Figyelem!
A faliújságon megjelentek nem képviselik többek közt a következő szervezetek hivatalos véleményét:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group