NYELVÉSZ

Nyelvészeti vitafórum
It is currently 2022. May 18, Wednesday, 4:25

All times are UTC + 1 hour
Post new topic Reply to topic  [ 31 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3
Author Message
 Post subject: Melléknevek státusza a magyarban
PostPosted: 2006. September 22, Friday, 1:56 
Offline

Joined: 2004. November 15, Monday, 15:46
Posts: 612
Miután továbbra sem tartózkodom Budapesten, és csak az ÚMNy-t hoztam el, és alternatív véleményeket is szeretnék hallani a kérdésben...

A magyar melléknevek státuszáról, a főnevek és melléknevek (mint lexikai kategóriák) viszonyáról kinek milyen elképzelései vannak? Most írok itt egy házi feladatot, de nem veletek akarom megíratni, annál is inkább, hogy egyrészt már megírtam, másrészt legkésőbb holnap délelőtt muszáj elküldenem (vasárnap a határidő, de péntek délutántól nem leszek netközelben) szóval már úgyis reménytelenül késő lenne. Csak piszkálja a csőrömet, mert már teljesen káoszba fulladt saját irományom, kihoztam, hogy ha nagyon akarjuk, mindenhova rakhatunk melléknevet főnév helyett, de fordítva nem... :twisted: :lol: és nem tudom, hogy ez annak tudható-e be, hogy napok óta nem aludtam szinte semmit, mert kedves honfitársaimnak az utcánkban van a rohamrendőrökkel sürgős egymást hajkurásznivalója, és széjjelaggódtam magamat mindenki miatt....

(Off: Persze mire vidékre mennek, nem abbahagyja a tömeg a pörgést?)

... vagy pedig tényleg van benne valami, valahol.

(persze ha szigorúan vesszük, a lexikai kategória mint ilyen partícióként elképzelt éles határú izé fogalmát is kidobhatjuk, de az más kérdés. Szóval most maradjunk meg kivételesen valamennyire a mainstream talaján*.)

Szóval most már kíváncsi lennék, ha ennyit értelmetlenkedtem a kérdésen (még a hangsúlymintázatokat is belekevertem), hogy mit mondanak erről "A" nyelvészek (ezek ti lennétek). Már teljesen el vagyok keseredve a zagyvaságon, amit produkáltam, jót tenne kis egómnak, ha az igazság bármely apró magvai is felfedezhetőek lennének benne :D de források hiányában nem tudok tisztán látni. (szerintem a norvégoknak magyar nyelvű és/vagy a magyar nyelvről szóló könyvekre lenne szükségük, meg egyáltalán magyart kéne tanulniuk, de erről még nem igazán sikerült senkit se meggyőznöm. :D )

(mondjuk személy szerint nem gondolom azt, hogy a lexikai kategóriák éles határúak, inkább amolyan prototípus-elméleti keretben képzelem el őket, ha már egyáltalán elképzelem ;) úgyhogy ez inkább olyan 'tegyük fel, hogy' típusú...)

Vasárnap este környékén, ha visszajutok a nethez, elmondom, én mire jutottam, feltéve, hogy nem süllyedtem el a szégyentől bonyolultabbnál bonyolultabb válaszaitokat olvasva, hogy én milyen lámer vagyok. :oops:

Ez pl. nincs meg valakinek?
E Moravcsik 2000 "On the nouniness of Hungarian adjectives" In: Chris Schaner-Wolles et al., ed., Naturally! Linguistic studies in honour of Wolfgang Ulrich Dressler presented on the occasion of his 60th birthday. 337-346. Torino: Rosenberg and Sellier.

_________
* Mi lesz velem, ha így folytatom?! Te jó ég!


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 31 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron

Figyelem!
A faliújságon megjelentek nem képviselik többek közt a következő szervezetek hivatalos véleményét:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group