NYELVÉSZ

Nyelvészeti vitafórum
It is currently 2024. March 28, Thursday, 11:06

All times are UTC + 1 hour




Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
 Post subject: Re: Hív(hat)ták-e az ószlávok vláhnak (walach) a keltákat?
PostPosted: 2006. September 10, Sunday, 16:06 
Offline

Joined: 2006. September 10, Sunday, 14:14
Posts: 7
Addendum:

Még egy terminológiai pontosítás: a közszláv állapotnak nincs „ó-” fokozata, mert az ószláv elnevezést nem ezt jelöli, hanem a Konstanti-Cirill által keleti délszláv (óbulgár-ómacedón) alapon a IX. sz.-ban alkotott irodalmi nyelvet, a mai egyházi szláv nyelvváltozatok alapját.

Emiatt a hiányzó ószláv fokozatra általában késői ősszláv, a tulajdonképpen ősszláv fokozatra pedig korai ősszláv fordulattal szokás hivatkozni.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Hív(hat)ták-e az ószlávok vláhnak (walach) a keltákat?
PostPosted: 2006. September 10, Sunday, 15:59 
Offline

Joined: 2006. September 10, Sunday, 14:14
Posts: 7
Kedves programferi!

Ha még érdekes:

A topiknyitó kérdésre a válasz: minden valószínűség szerint nem. Egyrészt a kései ősszláv (ősszl.) vlachъ szónak, és folytatóinak nincs sehol ’kelta’ jelentése. A korai adatokban, így pl. a Poveszty vremennich let-ben (Nesztor-krónika, Kievi krónika) a – már romanizált – frankokat jelöli, utóbb, és így a jelenlegi nyelvekben is, újlatin népet: olaszt, románt, modovánt.

Másrészt, és ez talán lényesegesebb: az ősszl. vlachъ egyértelműen az ófelnémet (ófn.) valh átvétele. (Vö. ófn. valh-isc mn. > n. welsch ’francia; olasz; idegen’). A ch ugyanis – a hangutánzó töveket kivéve – belső fejlemény az ősszlávban, az ie. s-ből fejlődött i, u, r vagy k után. Az ősszl. vlachъ (< korai ősszl. vălchăs) szóban tehát csak úgy lehet ch, ha azt már úgy kapta; és ehhez kellett az első germán hangeltolódás k > χ (h) lépése.

Emiatt, ha volt is a szlávoknak összefoglaló elnevezésük a keltákra, az nem a vlachъ volt, és semmilyen adat maradt rá fent.

Ami a tulajdonneveket illeti. A Duna ugyan lehet, hogy kelta eredetű – bár Kis Lajos a FNESz. 2. kiadásában (1988) már óiráni, sziginna eredetűnek veszi: Dānavya-, a keltáknak csak az alsó folyásra való kiterjesztést tulajdonítja – de a kései ősszl. Dunavь (> déli Dunavъ, északi Dunajь) ebből nem származhat, ugyanis akkor az első mgh. a szlávban is a lenne. Emiatt itt is germán (leginkább gót) közvetítést tesznek fel Dônavi ~ Daunavi fokon, ahol az első mgh. a szlávba kerülve (esetleg ô > ou v. au hanghelyettesítéssel) kettőshangzó lett, ami aztán a kései ősszlávban szabályosan u-vá vált.

Amennyire én tudom, a romanizált kelták a Kárpát-medencében eltűntek a római kivonulással, és ahogy a belső területeken a vízneveken kívül római helynév sem maradt fent. A legkeletibb elnevezés, amelyet én ismerek (amelyre most vissza tudok emlékezni) Bécs kelte eredetű Vēdunjā ’erdei patak’ neve, amely a német Wienben is folytatódik. Az ősszl.-ra rekonstruálható Vědъnjь (> cs. Vídeň, szlk. Viedeň, le. Wiedeń, ukr. Відень) jöhetne közvetlenül ebből, de valószínűbb itt is germán közvetítés, amely egyben megmagyarázná egyrészt azt, hogy miért nem -ji vagy -ja végű a rekonstruált közszláv alak (egy - szóvég ui. erre vezetett volna, de a -ja tövű germán névszók -jis, -i alanyeset eredménye lehet -[j]ь); másrészt azt, hogy miért korlátozott e földrajzi név elterjedése a szlávban: csak az északi szlávoknál ismert. Hutterer végső soron kelta eredetűnek tartja a cs. Opava víznevet, de csak az Upa ~ Opa ~ Apa előtagját, amelyhez még a germ. ah(v)a ’víz’ utótag járult.
A scordiscusok hajdani szállásterületén fennmaradt még a lat. Sirmium > ősszl. Srěmъ (> m. Szerém[vár]), de ez az ottani püspökség folyamatosságának köszönhető és a latin nevet folytatja, nem annak az elődjét (amelyet Kis Lajos egyébként is az italikus venétből eredeztet, nem a keltából).
Kézen fekvő lenne a Kis-Ázsiába költözött galaták nevét látni a romániai Galaţi városnévben, és a hasonló más erdélyi m. Galac ~ ro. Galaţi helynevekben, de a vélekedés nem ez, max. csak a latin Gallus, Galatius személynevek folytatójáról lehet szó, amely már nem fejez ki etnicitást. (Ugyanakkor lehet arab eredetű kun: galat ’erőd’, vagy szerb: galac ’tarack[búza], <mediterrán szőlőfajta>’) A szláv Halic magyar Galícia neve középkori, tudatos, a hispániai Galíciára rímelő latinizálás eredménye.

Kelta eredetű személy-, ill. családnevekről nem tudok, csak azokról, amelyeket a keresztyénség közvetített, pl. lat. Gallus ’gall férfi’ > m. Gál(os), cs. Havel.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2006. February 3, Friday, 2:02 
Offline

Joined: 2004. November 11, Thursday, 13:24
Posts: 381
Quote:
Vannak-e kelta eredetű helyneveink?


Nem vagyok se nyelvtortenesz, se kelta(k)ul nem tudok, de ugy emlekeztem, hogy a Duna ilyen.

Megneztem (Kiss Lajos: Foldrajzi nevek etimologiai szotara, Akademiai Kiado, 1983):

Duna: [...] A [latin] Danuvius végso forrása egy kelta *Daanuwiaa lehetett; ennek tövéhez l. az indoeurópai *danu- 'folyó', oszét don 'víz, folyó'. A magyarba északi szláv közvetítéssel érkezett; vö.: cseh, szlovák, lengyel, orosz Dunaj. [...]


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2006. February 2, Thursday, 21:46 
Offline

Joined: 2004. November 17, Wednesday, 18:58
Posts: 737
Location: Budapest
Szia Feri! Az a gond, hogy ezen a fórumon szerintem nem sok történeti nyelvész van, pláne szlavista. Úgyhogy nem biztos, hogy erre az elég specifikus kérdésre itt választ kapsz. De sose lehet tudni :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Hív(hat)ták-e az ószlávok vláhnak (walach) a keltákat?
PostPosted: 2006. January 30, Monday, 17:38 
Offline

Joined: 2006. January 30, Monday, 17:07
Posts: 1
Location: Budapest
A kérdés kifejezetten a Kárpát-medencében és Morvaországban élő ószláv nyelvet beszélőkre és az itt élő- esetleg romanizált?- keltákra vonatkozik. Vannak-e kelta eredetű helyneveink? Vannak-e kelta eredetű családneveink?

_________________
:) Vlaci


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron

Figyelem!
A faliújságon megjelentek nem képviselik többek közt a következő szervezetek hivatalos véleményét:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group