NYELVÉSZ

Nyelvészeti vitafórum
It is currently 2024. March 28, Thursday, 12:59

All times are UTC + 1 hour




Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
 Post subject: Re: nyest.hu: "Inkább sehogy se, mint így"?
PostPosted: 2010. June 28, Monday, 19:44 
Offline

Joined: 2004. November 15, Monday, 15:46
Posts: 612
Nekem az fura, hogy több cikknél nincs is szerző feltüntetve, csak "nyest.hu", pl:
http://www.nyest.hu/hirek/a-testbeszed- ... untetoknel
- ezt más portáloknál sem szeretem, pl. az Origo is szokta csinálni, úgy tudom, hogy akár a szerző ellenében is. Azért a neten ne legyen már az kifogás, hogy "nincs hely kiírni egy rövidebb hírnél", mint a nyomtatott sajtóban. (Nem tudom, hogy a Nyestnek konkrétan ez-e a kifogása.)

Én szívesen írnék a Nyestnek cikkeket, ha normálisan fizetnek és időben (sajnos láttam már egy-két csúnya dolgot a magyar neten, a Nyestnél jóval nagyobb portáloknál is... inkább nem nevesítem őket, pedig lehet hogy kéne). Fel is merült bennem, de a weblapon nem írják, hogy keresnének új szerzőket, hirdetést szintén nem láttam tőlük, akkor meg kicsit pofátlannak érzem nyaggatni őket. (Lehet hogy ez az én bajom :D )

Igazából szerintem az bizonyos méret fölött egyik magyar webes tartalomszolgáltatónál se működik, hogy egyik cikkben se legyenek marhaságok. Egyszerűen nincs elég újságíró ennyi színvonalas tartalmat gyártani olyan rendszerességgel, amilyen rendszeresség kellene ahhoz, hogy legyen elég kattintás a hirdetésekre és profitot termeljen a portál. (És ugye a lektor, korrektor nem állít elő új tartalmat.) Amerikában már vannak cégek, amik gyors cikkeket gyártanak más cégek megrendelésére hatalmas mennyiségben pusztán azért, hogy legyen mire kattintani az olvasóknak.

Érdekes Wired cikk (inkább videóklipekre fókuszál, de ugyanezek a cégek utaznak szöveges tartalomban is):
http://www.wired.com/magazine/2009/10/f ... edia/all/1

Visszatérve az eredeti témára, szerintem a Nyest problémái javíthatóak lennének egy kellően szőrösszívű szaklektor alkalmazásával... én a Fejest ajánlom, ő úgyis elolvassa az összes cikket ;)

_________________
http://www.prezzey.net


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: nyest.hu: "Inkább sehogy se, mint így"?
PostPosted: 2010. June 14, Monday, 21:14 
Offline

Joined: 2009. September 17, Thursday, 12:10
Posts: 97
Nehéz eldönteni mi a jobb - a semmi vagy a valami, ami helyenként félrevezető, ám a laikus által hitelesnek elfogadott (legalábbis igyekszik azzá válni). Egyelőre talán a legegyszerűbb az lenne, ha felkérnének 1-2 komolyabb szakmai lektort.


Top
 Profile  
 
 Post subject: nyest.hu: "Inkább sehogy se, mint így"?
PostPosted: 2010. June 13, Sunday, 15:06 
Offline

Joined: 2004. November 10, Wednesday, 21:53
Posts: 2548
Az alábbi beszélgetést a másik résztvevő engedélyével másolom ide. Arról alakult ki vita, hogy ha a nyest.hu tele van szakmai hibákkal, akkor jobb lenne-e, ha egyáltalán nem csinálnák, amit csinálnak. Ha a többi résztvevő is belemegy, az ő megjegyzéseiket is bemásolhatom.
Fejes László wrote:
"A sok hasonlóság miatt a lovári elsajátítása után már a szanszkrit is
gyerekjáték, ha valaki ráérzett az indiai nyelvek hangulatára." ROFL!!!
Fejes László wrote:
Szerinted hol lehet nyelvről hülyeségeket olvasni?

http://www.nyest.hu/hirek/lesz-majd-kaja-pia-bula-csocs

Azért ezt a megfogalmazást is érdemes megnézni:

"A lovári hangkészletéből egyedül néhány mássalhangzó jelenthet kihívást a magyar tanuló számára: a hehezetes – azaz a végén hával kiejtett – p, t és k hangok. Ezekről elmondható, hogy a klasszikus szanszkritból maradtak meg a nyelvben."
Fejes László wrote:
Nem tudom, Kálmán pl. bátorítja őket. Én már többször szóltam, h szörnyű hülyeségeket írnak, és inkább ne osszák az észt olyan dolgokról, amikhez nem értenek. Ezt most véletlenül találtam (tudod, a kaja, pia, csöcs voltak a keresőszavak ;).
Fejes László wrote:
Furcsa, de ez a szanszkrittől fel sem tűnt! Remélem, Kálmán megjelenik a statisztikákkal, h az a-i-k egyébként milyenek, egyébként tetszik a magyarázatod!
Kálmán László wrote:
Nem *erre* bátorítom őket. Kivánom nekik, hogy olyan munkatársaik legyenek, mint ti, és drukkolok érte, de vajon elmennétek-e oda újságírni? Addig is, amíg nem, fikázzátok nyugodtan, ha hüjeségeket írnak, viszont értékeljétek azt, amikor mégsem, és becsüljétek meg, hogy ebbe a témába valakik egy csomó pénzt beleölnek, hogy legyen nyelvi tárgyú sajtótermék Magyarországon.
Fejes László wrote:
Nekem egyelőre nem ajánlottak állást. És pont az nem tetszik, hogy lelkes amatőröket bátorítunk, elnézve nekik, hogy sületlenségeket írnak, csak mert jószándékúak. Dettó ugyanez megy a finnugrisztikában, mindenkit támogatni kell, aki nem a sumérokkal meg az etruszkokkal jön, mindegy, h egyébként milyen sületlenségeket hord össze.

Különben igen, megfelelő összegért elmennék.
Kálmán László wrote:
Endre: nem azt mondtam, hogy *ti* legyetek munkatársak, hanem, hogy *olyanok mint ti* legyenek. Laci: nem írtam, és nem is sugalltam, hogy el kell nézni nekik bármit is, sőt, buzdítottalak, hogy fikázzátok. Szerintem ott is van kommentezési lehetőség. Amikor azt írod, hogy "mindenkit támogatni kell, aki nem a sumérokkal meg az etruszkokkal jön", nem tudom, kit idézel, engem biztos nem. Fogalmam sincs, mennyit fizetnek, egyáltalán van-e álláshelyük, én csak azt írtam, hogy drukkolok nekik. Szerintem igenis jó, hogy van egy ilyen témájú site, sok pénzt fordítanak rá, és én igenis nekik drukkolok, hogy javuljon a színvonaluk, ha tudok segítek is nekik, mert EZ viszi előre a dolgokat. (Plusz annál azért többet látok bennük, hogy nem a sumérokkal és az etruszkokkal jönnek. Még tényfeltáró újságírást is próbálnak csinálni, pl. nyomozni AkH-ügyben.)
Fejes László wrote:
Kálmán, amikor azt írtam, h "Dettó ugyanez megy a finnugrisztikában", valóban nem rád gondoltam. De én azt gondolom, hogy ha valaki keveri az örmény helyneveket a grúz családnevekkel, az írást a nyelvvel stb., akkor tényleg ne csináljon inkább semmit. Én ugyan folyamatosan helyreigazíthatom őket, de ez csak az én időmet és energiámat veszi el. Úgyhogy nekem ne csináljanak külön programot, és a hülyeséget se terjesszék. Ha pénzt fordítanak rá, akkor fordítsák értelmes dolgokra. A héten pl. volt egy csomó marhaság, aminek még a nyelvhez sem volt köze. Nem érzem úgy, hogy a földhöz kéne verni a seggem örömömben.
Kálmán László wrote:
Megint eltorzítod, amit mondtam (pl. én nem mondtam olyasmit, hogy a földhöz kéne verned a segged örömödben), és mivel ez ismétlődik, ezennel be is fejezem a beszélgetést. Kikérem magamnak, hogy minden egyes megnyilvánulásomat totálisan kicsavarja bárki. Úgy érzem, messzemenően túlzó az indulatotok, ami pszichológiailag biztos megérthető, ugyanakkor ha csak arra gondolok, hogy nemrég még kizárólag nyelvvédők jelentek meg a nem szakmai sajtóban a nyelvvel kapcsolatban, én a nyest.hu-t határozott előrelépésnek tartom. Tisztában vagyok a szakmai hibáikkal, ahogy biztos minden közgazdász bosszankodik a napilapok közgazdasági kommentárjainak szakmai színvonalán, de nyilván egyik közgazdász se mondana olyat, hogy jobb lenne, ha egyáltalán nem is írnának gazdaságról, ha csak ennyire értenek hozzá. De, mint mondtam, befejeztem, mert elegem volt ebből a stílusból. De ha hozzájárultok, átmásolom mindezt a NYELVÉSZ fórumra, hogy pl. a nyestesek is láthassák.
Fejes László wrote:
Másold csak. Én nem értem, mi váltott ki belőled ilyen indulatot. Nem tudom, mi a helyzet a közgazdasággal, de nem hiszem, hogy egy közgazdász örülne a szakmailag hibás cikkeknek csak azért, mert azok nem azt hirdetik, hogy elsősorban költekezéssel lehet megtakarítani. Márpedig a nyest pl. folyamatosan keveri az írást a nyelvvel, és ezzel elmélyíti ezt az amúgy is közkeletű tévedést. Szerintem aki ilyen alapokkal nincs tisztában, az tényleg ne ossza az észt. Átmásolhatod ezt is nyugodtan.
Kálmán László wrote:
Most már csak a rend kedvéért válaszolok. Vagy komoly szövegértési problémáid vannak, vagy szándékosan torzítod el megint, amit mondtam. Nem azt mondtam, hogy "egy közgazdász örülne a szakmailag hibás cikkeknek", hanem valami olyasmit, hogy nem örül, de attól még nem mondaná, hogy inkább ne is írjanak ilyesmiről. Nem érzed a különbséget???
Fejes László wrote:
Jó, akkor egészen explicit leszek: szerintem nem örülne, és ebből következően azt mondaná, hogy inkább ne írjanak ilyesmit. (Megjegyzem, hogy a totális blődségeknél azért jó esély van, hogy egy laikus is gyanakodni kezd. A nyestkedéseknél viszont simán elhiszi, h de jó kis cikk, és tanult valamit.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron

Figyelem!
A faliújságon megjelentek nem képviselik többek közt a következő szervezetek hivatalos véleményét:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group