NYELVÉSZ

Nyelvészeti vitafórum
It is currently 2024. March 28, Thursday, 10:13

All times are UTC + 1 hour




Post new topic Reply to topic  [ 122 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Next
Author Message
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 27, Monday, 5:44 
Offline

Joined: 2004. November 10, Wednesday, 18:20
Posts: 2183
Figyelmedbe ajánlom a fórum leírását: ,,Figyeljük a nyilvánosan megjelent, a tudomány szempontjából nem elfogadható nézeteket''. A neve valóban szándékosan gúnyos, talán te is emlékszel a Fidesz-féle demokrácia-központ ötletre, bár korod miatt lehet, hogy kimaradt. Amikor kitalálták, az is pont ilyen gúnyosnak hatott.

Kiss Dénes verséhez szerintem nem érkezett elmarasztaló kritika, én tettem ide, nekem a zöttyenéseivel együtt tkp. tetszik, Agnus is ilyesmit mondott róla, a többiek meg nem kommentálták, nem tudom, hol olvastál gúnyosat róla.

Itt sokszor együtt tesszük össze, amit egy-egy népbutítóról tudunk. Nekem pl. érdekes volt megtudni, hogy Balázs Géza a ,,Magyarok Lapjá''-nak a címlapján is előfordul. Meg persze egy csomó minden mást is itt tudtam meg.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 26, Sunday, 22:53 
Offline

Joined: 2009. April 23, Thursday, 12:49
Posts: 56
ZsB!

Szerintem akkor lenne nagy arcom, ha eljátszanám a nyelvészt...
Rendesen visszaolvastam. Láttam, hogy megfordult itt már mindenféle ember. Olyan aki azt állította, hogy nincs svéd költészet, vagy, hogy a spanyolok csak makognának a latin nélkül(laikus vagyok, de úgy tudom a spanyol egy újlatin nyelv, tehát latin nélkül nem is létezne a spanyol), vagy aki egy szicíliai túrával akarta elintézni azt a kérdést, hogy a magyar-e az ősnyelv, stb... ezek nekem is elég meredek dolgok. A nyelvészettel kacsolatos kérdéseimre normálisan válaszoltak, ez tény. Nem is ezzel van a bajom. Hanem azzal, hogy mintha ez az egész fórum azért jött volna létre, hogy kigúnyoljanak másokat(már a neve is, hogy "Tudományközpont" milyen gúnyos). Bennem ez szül ellenérzéseket.
Nem hinném, hogy nyelvészeti kérdésben tudálékos voltam. Nem írtam, hogy itt mindenki rosszul gondolja és Kiss Dénes minden szavát aranyba kéne önteni. sőt beismerem, hogy sok dolog első hallásra is elég logikátlan volt(főleg, hogy alá se támasztotta semmivel). De volt pár dolog, ami elsőre tényleg logikusan hangzik, egy ebben a témában járatlan ember számára. És volt benne pár kijelentés, amiről biztosan tudom, hogy igaz(de az nem nyelvészet, hanem történelem, tehát valóban nem fontos egy nyelvészettel foglalkozó oldalon).
Tényleg lehet bennem van a hiba, de nálam kimeríti a rosszindulat fogalmát, ha csak azért létrehoznak emberek egy oldalt, hogy ott egy másik emberen nevessenek(pl: nem tudom Kiss Dénes gyermekversének mi köze van ahhoz, amit ő a magyar nyelvről állít, mégis kigúnyolták). Nem mellékesen látható élvezettel tették mindezt és próbáltak egymásra licitálni.

Bár lehet csak azért vélekedek így, mert alig 2 évtizedet nyomtam le az életben...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 26, Sunday, 21:55 
Offline

Joined: 2007. July 13, Friday, 12:51
Posts: 138
milkapista wrote:
Évekkel ezelőtti dolgaitokat olvasom, egyszerűen kiábrándító. Mintha ezt az egész fórumot(a "Tudományközpont"-ot meg pláne) azért hoztátok volna létre, hogy a saját nagyszerűségetekben gyönyörködjetek. És mivel egymásközt vagytok, ezért egyértelmű, hogy csak pozitív megerősítést kaptok. a south Park-ban van egy rész, ahol a san Francisco-iak annyira el vannak szállva saját tökéletességüktől, hogy a saját fingjukat szagolják. Na rólatok(megintcsak tisztelet a kivételnek, pl:halmtomi) el tudom ezt képzelni.
No, fiatal barátom, nehéz nem megkérdezni, mire van ekkora arcod? De hagyjuk. Ez itt elsősorban persze egy nyelvészfórum, nyelvészek működtetik maguknak, ami, lássuk be, legitim vállalkozás. De ha rendesen visszaolvastál volna, látnád, hogy nem csak nyelvészek járnak erre, és nem mindenki van kiosztva. Én pl. nem vagyok nyelvész, és mégis megvagyunk. Csakhát én lenyomtam vagy három évtizedet más tudományokban, és tudom, hogy egy szakembert nem szakembertől kétféle kérdés érhet. Az egyik a laikus kérdés (boldogult anyósom mondta volt egyszer a fennhéjázva ködösítő körzetinek: tudja, doktor úr, a beteg laikus, de nem hülye), arra lehet válaszolni, vagy legalább segíteni, hogy ha komoly az érdeklődés, merre a tanulnivaló. A másik a tudálékos akadékoskodás. Attól csak egészen hidegvérű ember nem dobja el az agyát. Nehéz arra nem belilulni, hogy dehát olyan logikusnak látszik, hogy a föld lapos.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 26, Sunday, 19:46 
Offline

Joined: 2009. April 23, Thursday, 12:49
Posts: 56
De, hogy valami jót is írjak:

Azt is elértétek, hogy ne érdekeljen Kiss Dénes nyelvészeti munkássága(se senki másé persze).
Szóval további jó nyelvészkedést!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 26, Sunday, 19:23 
Offline

Joined: 2009. April 23, Thursday, 12:49
Posts: 56
A piramisok nem épp az etruszkok korában épültek(és térben sem épp ott vannak). ezért írtam, hogy a kor színvonalát tekintve(tehát abban az időben amikor az etruszkok hatással voltak Rómára). Fejlett mérnöki tudás alatt pedig a vízmérnökséget és az építészetet értettem(szintén a rómaiakhoz mérve). De ebbe nem értem miért kell belekötni, mikor bármelyik történelemkönyv megerősít ebben.
Attól mert valamiben igaza van Kiss Dénesnek még a többi lehet hülyeség. Csak azt mondom, hogy nem minden hülyeség.
Nem azért vagy pöcs mert nem értesz egyet vele. Az akasztott ki amit írtál: Ez annyira hülye, hogy már nem is vicces. Tehát ha picit kevésébé lenne hülye legalább tudnál rajta nevetni, de rajta még azt se tudsz. Megjelenik előttem a kép, ahogy egy szegény, tisztességes munkában megfáradt nyelvész leül a gép elé, hogy egy jót nevessen valami hülyén, erre tessék. Beüt a ménkü, és egy olyan videót nyit meg ahol egy "annyira hülye" ember beszél. Szegény, megfáradt nyelvész pedig az "annyira hülyéken" már nem tud nevetni :cry:
Lehet te egyáltalán nem így értetted, amit írtál, de nekem ez jött le.

Valóban. Most sem mondom, hogy érdekel a nyelvészet. Kiváncsiságtól hajtva nyitottam meg legelőször ezt az oldalt. De finoman szólva azóta a földbe döngöltétek érdeklődésem szárbaszökkent, gyenge hajtását. És nem azzal, ahogy reagáltatok rám(tisztelet a kivételnek), hanem már azelőtt mielőtt írtam volna. Évekkel ezelőtti dolgaitokat olvasom, egyszerűen kiábrándító. Mintha ezt az egész fórumot(a "Tudományközpont"-ot meg pláne) azért hoztátok volna létre, hogy a saját nagyszerűségetekben gyönyörködjetek. És mivel egymásközt vagytok, ezért egyértelmű, hogy csak pozitív megerősítést kaptok. a south Park-ban van egy rész, ahol a san Francisco-iak annyira el vannak szállva saját tökéletességüktől, hogy a saját fingjukat szagolják. Na rólatok(megintcsak tisztelet a kivételnek, pl:halmtomi) el tudom ezt képzelni.

Lett volna két nyelvészettel kapcsolatos kérdésem(nem Kiss Dénessel kapcsolatban), de inkább hagyjuk.

Nincs elentmondás. Rajtam kívül van még pár millió ember aki fizet adót. Én azt mondtam, hogy az én általam befizetett adóból egy fillért se(ki lehetne számolni az adómból hány forint vándorol hozzád, nagyon nagyon pici szám lenne, de nem nulla).


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 26, Sunday, 6:42 
Offline

Joined: 2007. September 9, Sunday, 18:13
Posts: 2367
rebrus wrote:
Az élőnyelvtechnológiai és -művelő osztályra gondolsz?


Természetesen nem, hanem a klasszikus nyelvművelő osztályra, ill. maradványára. Habár persze az sem árt, ha egy nyelvtörténeti ismeretterjesztő művet nem egy nyelvszociológus vagy egy nyelvtechnológus ír meg. (Persze kivétel, ha hobbiból alaposan beleásta magát a témába.)

milkapista wrote:
Csak és kizárólag, abban értek ebben a pilanatban 100%-ig egyet Kiss Dénessel, hogy az etruszkok, a kor színvonalát tekintve fejlett mérnöki tudással rendelkeztek, valamint nagy mennyiségű vasat állítottak elő(tehát viszonylag fejlett vaskohászatuk volt).


Ahá, és mivel ez igaz (ha igaz: mi az, hogy "fejlett"? a piramisépítés szerintem nagyobb mérnöki tudást igényelt, mint bármi,a mit az etruszkok csinálhattak, pedig a piramisok kicsit korábban épültek), ezért már nem lehet azt mondani, hogy a pasi hülye, szánalmas és nem bírom tovább nézni. Aki ilyet mond, az egy pöcs. Értem, jegyzetelek.

milkapista wrote:
Én azt nem mondtam, hogy nem érdekel a téma, csak azt, hogy a nyelvészet nem érdekelT(múlt idő!) különösebben sohasem, ezért nincs háttértudásom.


Ez vicces, mert most sem mondod, hogy érdekel. Ez a téma érdekel, de ez kőkemény nyelvészet lenne, nem lehet csak ezt megérteni anélkül, hogy az ember egy csomó mást megértene.

milkapista wrote:
Nem akartam kioktatni mindenkit(bár neked be akartam szólni az tény)!


Értem, szóval úgy akartál helyretenni néhány embert, hogy még közben okosabbá sem teszed őket...

milkapista wrote:
A tudomány és a racionalizmus pedig később került szóba, tehát mikor idejöttem fel se merült még bennem.


Kit érdekel, miért jöttél ide. Én arról beszélek, hogy hogy viselkedtél, amíg itt tartózkodtál.

milkapista wrote:
Nem akartam leépítést a Nyelvtudományi Intézetben! Sőt azt se akartam, hogy elveszítsed az állásod! Annyit mondtam, hogy ha rajtam múlna(ami persze nem rajtam múlik), azt szeretném, hogy az én adómból egy forint se vándoroljon a te zsebedbe.


Csak én érzek itt némi ellentmondást?

_________________
A hozzászólás tartalma magánvélemény, semmilyen közösségnek vagy intézménynek, legfőképpen pedig a hozzászóló munkahelyének hivatalos álláspontját nem tükrözi. (BIJE)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 25, Saturday, 22:15 
Offline

Joined: 2009. April 23, Thursday, 12:49
Posts: 56
Fejes László!

Te tényleg nem olvasod el amit írok. Vagy ha igen nem akarod megérteni.
Csak és kizárólag, abban értek ebben a pilanatban 100%-ig egyet Kiss Dénessel, hogy az etruszkok, a kor színvonalát tekintve fejlett mérnöki tudással rendelkeztek, valamint nagy mennyiségű vasat állítottak elő(tehát viszonylag fejlett vaskohászatuk volt). A többi pedig első hallásra logikusnak tűnt(az ősnyelvet és az etruszk-magyar nyelvrokonságot leszámítva) nekem, ezért is akartam utána nézni. De mivel tudom, hogy sok baromságot lehet logikusan tálalni, ezért nem mondom, hogy meg is győzött. Nem azt mondom(pláne nem erősködök), hogy logikus amit mond. Csak és kizárólag annyit mondok, hogy ELSŐRE logikusnak tűnT.

Én azt nem mondtam, hogy nem érdekel a téma, csak azt, hogy a nyelvészet nem érdekelT(múlt idő!) különösebben sohasem, ezért nincs háttértudásom.

Mikor mondtam én olyat, hogy házhoz rendelnék bárkit is? Ebben a témában csak és kizárólag Tucyka hozzászólása érdekelt, aki elmondta, hogy őt bántotta. Ezt megbeszéltem vele. Ha még 6000szer leírnám, hogy mennyire nem akartam megbántani, attól se hinném, hogy jobb lenne.

Az, hogy miért írtad róla azt, amit írtál igenis érdekelt!
Nem akartam rendet tenni!
Nem akartam kioktatni mindenkit(bár neked be akartam szólni az tény)!
A tudomány és a racionalizmus pedig később került szóba, tehát mikor idejöttem fel se merült még bennem.
A pöcsözést bevállalom!
Nem akartam leépítést a Nyelvtudományi Intézetben! Sőt azt se akartam, hogy elveszítsed az állásod! Annyit mondtam, hogy ha rajtam múlna(ami persze nem rajtam múlik), azt szeretném, hogy az én adómból egy forint se vándoroljon a te zsebedbe.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 25, Saturday, 22:15 
Offline

Joined: 2004. November 11, Thursday, 13:24
Posts: 381
szigetva wrote:
Ha már a nytud nyelvművelő osztálya nem ad ilyen irányú felvilágosítást.

Az élőnyelvtechnológiai és -művelő osztályra gondolsz?
http://www.nytud.hu/oszt/nyte/index.html


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 25, Saturday, 21:21 
Offline

Joined: 2007. September 9, Sunday, 18:13
Posts: 2367
szigetva wrote:
Ha már a nytud nyelvművelő osztálya nem ad ilyen irányú felvilágosítást.


Nem hiszem, hogy ebben különösebben tudnának segíteni. Ill. írhatnának terjedelmes bevezető könyveket a naygközönségnek. De azt inkább ne ők, ha kérhetem.

Különben szerintem van elég sok ismeretterjesztő szakirodalom, igaz, szerintme nem mindig megfelelőek a nagyközönségnek, de az igazi baj nem ez, hanem hogy akik szívóznak, azok nem is akarják megérteni, miről is van szó.

milkapista wrote:
Annyit állítok, hogy nem minden hülyeség, amit Kiss Dénes mond, de az történelem, nem nyelvészet.


Mi meg, akik értünk hozzá, azt mondjuk, hogy az bizony nagy baromság, és bűntény egy ilyen marhát a képernyőre engedni. Te viszont erősködsz, h "logikusan hangzik".

milkapista wrote:
a nyelvészet nem érdekelt különösebben soha sem.


Ehhez képest elvárnád, hogy megmagyarázzuk, miért baromság, amiket KD összehord. Sőt, még házhoz is rendelnél egy nőnemű korrepetítort.

Tehát nem érdekel a nyelvészet, nem érdekel, hogy pl. én miért írtam azt KD-ről, amit írtam. Az érdekel, hogy idejöhess, és rendet tegyél, mindenkit kioktass, papolj a tudományról és a racionalitásról, pöcsözzél, megszervezd a leépítéseket a Nyelvtudományi Intézetben stb. Mindezt úgy, hogy egyetlen dolog nem érdekel: amiről ez az egész szól. Köszönjük.

_________________
A hozzászólás tartalma magánvélemény, semmilyen közösségnek vagy intézménynek, legfőképpen pedig a hozzászóló munkahelyének hivatalos álláspontját nem tükrözi. (BIJE)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 25, Saturday, 20:22 
Offline

Joined: 2009. April 23, Thursday, 12:49
Posts: 56
Fejes!

Nyelvészet ügyileg egyszer sem oktattalak kl se téged, se mást. Ezt legalább 3szor le is írtam már.
Annyit állítok, hogy nem minden hülyeség, amit Kiss Dénes mond, de az történelem, nem nyelvészet.
Le írtam, hogy kerültem ide. Szerintem abból elég nyilvánvaló, hogy a nyelvészet nem érdekelt különösebben soha sem.
Ezek után honnan vehettem volna a bátorságot, hogy szamaliag bíráljak itt bárkit is?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 25, Saturday, 20:17 
Offline

Joined: 2004. November 10, Wednesday, 18:20
Posts: 2183
Miközben igazad is van, az sem megoldás, hogy visszavonulunk elefántcsonttornyunkba. Ha már a nytud nyelvművelő osztálya nem ad ilyen irányú felvilágosítást.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 25, Saturday, 19:52 
Offline

Joined: 2007. September 9, Sunday, 18:13
Posts: 2367
szigetva wrote:
De muszáj elmondani, hogy mi van, nem?


Nem tudom, mennyi értelme van. Oké, mondjuk dilettánskám elhiszi, amit mondasz, és megnyugszik. De ez nyilván addig tart, míg nem találkozik az első olyan példával, ahol a nyelvállás megváltozott. És onnan jó esetben kezdődik az egész elölről (rosszabb esetben többé nem hisz neked). Mi is tudunk egy csomó mindent az atom modelljéről vagy a lemeztektonikáról, de nem kezdünk el ezen ismereteink alapján kioktatni fizikusokat meg geológusokat, csak azért, mert ezt mi is tudjuk és különben se higgyék, h hülyébbek vagyunk náluk. És azt sem hiszem, hogy ha én félreértek valamit, akkor nekik kötelességük online magfizikai vagy akármilyen tanfolyamot tartani. Ha engem komolyan érdekel a dolog, akkor utána olvasok, vagy fogadok egy magántanárt (akit megfizetek). Persze elismerem, hogy kötelességünk időnként kisegíteni az érdeklődőt, de nem olyan szinten, hogy nyelvtörténeti tanfolyamot tartsunk, márpedig ilyen kérdésre másképp válaszolni nem lehet. A szakirodalmat persze lusta a kezébe venni...

_________________
A hozzászólás tartalma magánvélemény, semmilyen közösségnek vagy intézménynek, legfőképpen pedig a hozzászóló munkahelyének hivatalos álláspontját nem tükrözi. (BIJE)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 25, Saturday, 18:43 
Offline

Joined: 2004. November 10, Wednesday, 18:20
Posts: 2183
fejes.lászló wrote:
Na én pont az ilyenekbe nem szeretnék belemenni.
De muszáj elmondani, hogy mi van, nem? (És azért csak kiprovokáltam tőled is :D , a hoz/háznál még sejtettem is, hogy a nyelvállás nem jó érv...)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 25, Saturday, 9:52 
Offline

Joined: 2007. September 9, Sunday, 18:13
Posts: 2367
martonfi wrote:
Tudom, hogy csak véletlen nyelvbotlás, de talán el lehet vele kerülni egy későbbi félreértést: felső.


Izé... bocs...

_________________
A hozzászólás tartalma magánvélemény, semmilyen közösségnek vagy intézménynek, legfőképpen pedig a hozzászóló munkahelyének hivatalos álláspontját nem tükrözi. (BIJE)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 25, Saturday, 9:50 
Offline

Joined: 2008. January 3, Thursday, 1:04
Posts: 587
Location: Budapest
fejes.lászló wrote:
Mondjuk, hogy a *kuće ugor névutóból. Háhá, de abban meg alsó nyelvállású a magánhangzó!

Tudom, hogy csak véletlen nyelvbotlás, de talán el lehet vele kerülni egy későbbi félreértést: felső.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 122 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Next

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Figyelem!
A faliújságon megjelentek nem képviselik többek közt a következő szervezetek hivatalos véleményét:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group