NYELVÉSZ

Nyelvészeti vitafórum
It is currently 2024. March 28, Thursday, 13:17

All times are UTC + 1 hour




Post new topic Reply to topic  [ 122 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Next
Author Message
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 25, Saturday, 8:48 
Offline

Joined: 2007. September 9, Sunday, 18:13
Posts: 2367
szigetva wrote:
A -hoz/hez/höz-ben középső nyelvállású a magánhangzó, a haza/ház-ban alsó. [...] Ha a hoz/hez/höz-zel összefüggnének, akkor az inkább haz/hez lenne.


Na én pont az ilyenekbe nem szeretnék belemenni. Pl. az -on/-en/-ön és az -an/-en is összefügg történetileg. OK, hivatkozhatunk itt a tővéghangzókra, de akkor el kell mesélnünk a történetüket. De akkor a páciens joggal teszi fel a kérdést, hogy szerintünk honnan van a -hoz/-hez/-höz. Mondjuk, hogy a *kuće ugor névutóból. Háhá, de abban meg (alsó helyett) felső nyelvállású a magánhangzó! Na, akkor elmagyarázzuk az ómagyar kori magánhangzónyílást. Ennek során be kell vallanunk, hogy ez egy tendencia, nem kivétel nélküli. És jön a logikus kérdés: nem lehet-e, hogy a ház eredetileg *hozV volt (vö. PFU *kota), és a toldalékban (ill. névutóban) nem ment végbe az a nyílás, ami a tőként megjelenő alakban végbement (hasadás). Mi több, azért a szemantikai fejlődés sem annyira kizárható: a kende haza eredetileg jelenthette, hogy 'a kende házába', innen már könnyen fejlődhetett 'a kendéhez', innen pedig tágulhatott a használat (átterjedhetett élettelenekre).

Mindez persze semmiben nem javít KD helyzetén, hiszen arra sem veszi a fáradságot, hogy azokat az "érveket", amiket itt leírtam, elmondja. Szakszerűnek meg azért sem tartható, mert össze sem veti elképzelését a korábbi etimológiákkal (egy új etimológia felállításakor illik a régit megcáfolni, gyengeségeire rámutatni: nekem hirtelen pl az szúr szemet, hogy a *ć > z fejlődés aligha tipikus). Hülyének meg azért hülye, mert az ilyeneket tömegével nyomja igazságként a nagyközönség elé, és azt hiszi, hogy attól lesz igaza, hogy rajongótábora van.

_________________
A hozzászólás tartalma magánvélemény, semmilyen közösségnek vagy intézménynek, legfőképpen pedig a hozzászóló munkahelyének hivatalos álláspontját nem tükrözi. (BIJE)


Last edited by fejes.lászló on 2009. April 25, Saturday, 9:54, edited 2 times in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 24, Friday, 22:58 
Offline

Joined: 2004. November 10, Wednesday, 18:20
Posts: 2183
Na próbáljuk meg:

A -hoz/hez/höz-ben középső nyelvállású a magánhangzó, a haza/ház-ban alsó. Ez utóbbi kettő összefügg, ehhez szerintem nem kell Kiss Dénes. Ha a hoz/hez/höz-zel összefüggnének, akkor az inkább haz/hez lenne. Jelentésileg se látom, mi közük volna egymáshoz. Mondhatnák olyanokat, hogy a híz(ik) összefügg a hazával, ahol az ember igazán jókat tud enni, meg a húz-zal (húzz haza). S ha az ember otthon van, hűzik, mert ,,hű de jó itthon''. (Na jó ez gyenge volt, de néhány másodperc alatt találtam ki. Ha könyvet akarnék írni ilyen marhaságokról, akkor többet gondolkodnék rajta.)

A nyíl meg a nyilall összefüggésének felismeréséhez se kell KD, angolul úgy mondják "pain shoots". A legtöbb nyelvben van ilyen-olyan, ez-az, erre-arra: this--that, comme ci--comme ça, még neve is van: ablaut (nem doppler effektus), az angolban meg tű fokát hívják úgy, hogy eye of the needle. Hát ez tök logikus, nem?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 24, Friday, 22:21 
Offline

Joined: 2009. April 23, Thursday, 12:49
Posts: 56
Tucyka!

Szóval konkrét választ tőled se kapok. Rendben.
Azért érdekes volt betekintést nyernem a nyelvészek belterjes, kis világába.

Egyedül azt sajnálom, hogy téged megbántottalak :cry:
Ezt tényleg nem tudom elégszer hangsúlyozni.

De el kell mondjam te is megbántottál kicsit. Mégpedig azzal, hogy pestinek néztél :D Na jó, csak egy egészen icipicit :D


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 24, Friday, 21:54 
Offline

Joined: 2008. February 2, Saturday, 9:49
Posts: 358
Location: Radolfzell-Konstanz / szül.Sepsiszentgyörgy
milkapista wrote:
Fejes László aszongya, ezt én nem érthetem, csak többévi tanulás után érteném meg talán. Ez nem válasz.


Pedig ez így van. Bocs, de ezért tettem a röhögö figurát az "onlinos bevezetés" után. egyszerüen lehetetlen pár mondatban, vagy akár pár oldalban is felvilágosítani egy teljesen laikust. Még nekem is problémáim vannak egyes területeken, pedig már 4.dik éve nyomom a nyelvészetet.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 24, Friday, 20:59 
Offline

Joined: 2009. April 23, Thursday, 12:49
Posts: 56
Tucyka!

Miután tisztáztam a p*csözés hátterét, már rátérhetek a videóval kapcsolatos észrevételleimre is.

Neked is elmondom, hogy ez a 3db videó minden, amit tudok Kiss Dénesről.

Először is nem minden hülyeség amit mond. Az, hogy az etruszkoknak fejlett műszaki ismereteik és vaskohászatuk volt szerintem nem vitatható. De ez semmit nem árul el nekem a nyelvükről(amit én eddig úgy tudtam, hogy nem is ismerünk). Kiss Dénes azt mondja assze Alineire(A-val kezdődik az biztos :D ) alapozva, hogy az etruszk a magyar nyelv egy archaikus változata. Erre hozza a videóban példának, hogy: kend-kündü, gyula-grilla. Ez engem nem győzött meg.
Akkor azt is mondja, hogy a magyar az ősnyelv, vagy annak egyenes folytatása(nagyjából ezt modnja, bár elismerem annyira egyértelműen nem tudtam behatárolni mit is akar mondani). De erre mégcsak érveket se hoz fel. az én magán véleményem, hogy, ha volt egyáltalán egyetemes ősnyelv(amit nem tartok valószínűnek), akkor azt minden nyelv kisajátíthatná magának, hisz az ő nyelvük is abból jött létre.
A videó többi részében a magyar nyelvről mesél. Olyan dolgokat amik nekem, egy mindenre nyitott, kiváncsi természetű TTK-s számára elég logikusnak hangzanak. Pl: hez,hoz-ház-haza, fá-zik, nyíl-nyilall, seb-sebes-sebesség, dopler effektus: ide-oda, erre-arra, "az az 1 ami 2": 2db szem=szemem, stb... Te is láttad tudod miről beszélek.
Ezekhez ti az eddigi beszélgetésben nem szóltatok hozzá, csak leírtátok, hogy hülyeség. Ja és a kedvencem: Fejes László aszongya, ezt én nem érthetem, csak többévi tanulás után érteném meg talán. Ez nem válasz. Ez kb olyan, mintha te megkérdeznéd, hogy a Hawai-szigetek tagjai észak-nyugatról, dél-kelet felé haladva miért lesznek egyre nagyobbak, és miért keleten vannak már csak aktív tűzhányók. És erre én azt mondanám, hogy ezt te nem értheted, csak ha több évig tanulod a földrajzot.

Dióhéjban ennyi.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 24, Friday, 20:37 
Offline

Joined: 2009. April 23, Thursday, 12:49
Posts: 56
Tucyka!

Köszi! :D
De azért a bűntudat megmarad, hogy okoztam neked pár rossz percet:(

Szóval Kiss Dénes, leírom harmadszor is:

3 darab videót láttam tőle tegnapelőtt a "jutubon" véletlenül(láttam asszem pont te linkelted be még tavaly ősszel ide, szóval tudod miről beszélek). Elezdett érdekelni amit mond, ezért beírtam keresőbe a nevét, és kidobta ezt az oldalt. Végigolvastam, és nagyon elszomorodtam azon, ahogy itt a legtöbben reagáltak Mészáros Istvánra és Kiss Dénesre is. Kiss Dénes Fejes László általi lehülyézéről nagyjából az a véleményem mint Mészáros Istvánnak, de mivel 24 éves vagyok és lobbanékonyabb természetű mint ő, ezért máshogy is fejeztem ki nem tetszésemet.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 24, Friday, 20:22 
Offline

Joined: 2008. February 2, Saturday, 9:49
Posts: 358
Location: Radolfzell-Konstanz / szül.Sepsiszentgyörgy
milkapista, nyugodtan megnyugodhatsz. El van felejtve.

Hogy is van akkor KD-sel?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 24, Friday, 20:12 
Offline

Joined: 2009. April 23, Thursday, 12:49
Posts: 56
Tucyka!

Már kezdem magam rosszul érezni.
Tényleg semmi másnak nem szántam csak viccnek. Azért próbáltam olyan szmájlit keresni hozzá, ami a legjobban fejezi ki, hogy csak poénkodok. Így, hogy nem látsz engem, nem látod ahogy kimondanám, amit írok tényleg nagyon könnyű félreérteni.
tudom, hogy nem vagy rá kiváncsi, de elmondom(hátha ebből jobban megérted, mennyire nem volt szándékomban megbántani téged), hogy 2éve megismerkedtem egy erdélyi lánnyal(látom te is erdélyi vagy). Őt is nagyon könnyű megbántani. például egyszer msn-eztünk(mivel Erdély messze van, marad az msn), és én nem tudtam válaszolni neki kb 15 percig. egyből kilépett és törölt iwiwről. Aztán nagy nehezen megbékélt. Számomra jelentéktelen dolog lenne, ha negyed óráig nem írt volna msn-en, de neki nem volt az. Aztán idén márciusban itt volt pesten, de én nem tudtam sajnos felutazni:( Azóta se tudom mi van vele:(
Ezt azért írtam le, hogy lássad nem vagyok egy érzéketlen, bunkó. Igenis rosszul érzem magam most, azért, hogy megbántottalak. Komolyan ne haragudj!
Lányoknak soha nem szólok be az utcán, neked is csak azért mertem így írni, mert te szólítottál meg, és nem olyan stílusban mint sokan mások. Ezért reméltem, hogy érteni fogod a viccet.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 24, Friday, 19:51 
Offline

Joined: 2009. April 23, Thursday, 12:49
Posts: 56
Tucyka!

Bocsáss meg! Tényleg nem akartalak megbántani.

Rendben, bevállalom, kaptam a megjegyzésemért egy-két onlinesapkát.

Hidd el ha, abba a szép kék, ártatlan szemembe néznél egyből elpárologna a haragod :D

A pöcsözés amúgy csak Fejes Lászlónak szólt és a többi hasónszőrűnek(tehát nem mindenkinek, csak annak aki hasonló stílusban nyilvánult meg). Azután mertem ezt leírni, hogy végig olvastam minden előttem levő hozzászólást.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 24, Friday, 19:46 
Offline

Joined: 2008. February 2, Saturday, 9:49
Posts: 358
Location: Radolfzell-Konstanz / szül.Sepsiszentgyörgy
nagyot offolunk most ezzel a témától, de ...

a lényeg az, hogy ez egy nagyon is érzékeny téma egy magamfajta "nem budapestinek". Nem terjesztem ki egész M.o.-ra, mert azt nem tudom, hogy máshol hogy van. Bp-en már több ottaninak "elpanaszoltam" azt a negatív tapasztalatot, hogy állandóan beszólnak még érett férfiak is az utcán. Attól elkezdve, hogy "nem iszunk meg valamit?" addig is elmennek, hogy "kinyalnám a pi**dat". Pedig egyszerüen öltözködtem, és semmi smink, vagy akármi kihivó szentszar sem volt rajtam. Azt tapasztaltam, hogy elfogadott a köztudatban a nyilvános molesztálás. Ezt én Sepsiszentgyörgyön idegenektöl nem tapasztaltam és itt a németeknél aztán tényleg még baráti körben sem.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 24, Friday, 19:34 
Offline

Joined: 2006. October 15, Sunday, 11:22
Posts: 198
Location: Tura-Budapest
tucyka wrote:
elszoltad, pedig az évdizedre kiváncsi lettem volna :)

Stimmel amúgy. De szerintem nem ez a lényeg, hanem az, hogy ezen a fórumon eddig nem volt divat a milkapista-féle beszólás, a "p*cs"-özésről nem is beszélve. Most egy ideig le leszek sújtva. :!:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 24, Friday, 19:29 
Offline

Joined: 2008. February 2, Saturday, 9:49
Posts: 358
Location: Radolfzell-Konstanz / szül.Sepsiszentgyörgy
halmtomi wrote:
(Tucyka maga közli életkorát a profiljában.)

elszoltad, pedig az évdizedre kiváncsi lettem volna :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 24, Friday, 19:18 
Offline

Joined: 2004. November 17, Wednesday, 18:58
Posts: 737
Location: Budapest
(Tucyka maga közli életkorát a profiljában.)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 24, Friday, 18:57 
Offline

Joined: 2006. October 15, Sunday, 11:22
Posts: 198
Location: Tura-Budapest
halmtomi wrote:
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de akárhanyadszor olvasom, nem érzek bántó szándékot, becsmérlést, akármit az offline nyelvészkedésről szóló poénban. Annyit érzek, hogy milkapistának kicsit macsóskodóbb a humora, mint az enyém. Én sose mondanék ilyet, de be kell vallanom, hogy valamennyire még humorosnak is találtam a mondatot, sőt úgy éreztem, hogy a puskaporos hangulatban egy kedves gesztusnak (is) volt szánva.

kifejezett bántó szándékot, és ahogy írod becsmérlést én sem érzek benne, de egyáltalán nem tartom helyénvalónak itt ezt a "finom utalást". Nem is beszélve arról, hogy egy puszta niknév alapján elég groteszk "fiatal hölgyeket" vizionálni. Három éve olvasom ezt a fórumot, elég sok mindent megtudtam tucyka fórumtársunkról, de az életkorát pl. nem merném megtippelni. (Jó, az évtizedet igen.)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kiss Dénes
PostPosted: 2009. April 24, Friday, 18:46 
Offline

Joined: 2004. November 17, Wednesday, 18:58
Posts: 737
Location: Budapest
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de akárhanyadszor olvasom, nem érzek bántó szándékot, becsmérlést, akármit az offline nyelvészkedésről szóló poénban. Annyit érzek, hogy milkapistának kicsit macsóskodóbb a humora, mint az enyém. Én sose mondanék ilyet, de be kell vallanom, hogy valamennyire még humorosnak is találtam a mondatot, sőt úgy éreztem, hogy a puskaporos hangulatban egy kedves gesztusnak (is) volt szánva.

A másik érzésem meg az, hogy idejött valaki, elég agresszívan beszólt a társaságnak, ezért most jól beleköttök minden szövegébe, olyanokba is, amik totál mellékesek a valódi témák (Kiss Dénes, tudományfinanszírozás, finnugorok és etruszkok) szempontjából.

Tanulság: you could be sexist and not even know it.

És mégvalami: cseten, fórumon stb. baromi könnyű félreérteni az ugratást, iróniát, humort (még emotikonokkal is). Ennek fényében viszont nem kéne egymás szövegeit ilyen sommásan minősíteni.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 122 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Next

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Figyelem!
A faliújságon megjelentek nem képviselik többek közt a következő szervezetek hivatalos véleményét:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group