NYELVÉSZ

Nyelvészeti vitafórum
It is currently 2022. May 18, Wednesday, 12:00

All times are UTC + 1 hour
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: roma nyelv
PostPosted: 2008. June 30, Monday, 12:50 
Offline

Joined: 2008. February 2, Saturday, 9:49
Posts: 358
Location: Radolfzell-Konstanz / szül.Sepsiszentgyörgy
Deklarálták a roma nyelv szlovákiai egyenjogúsítását
Quote:
Forrás: MTISzerző: dunatv.hu

Deklarálták a roma nyelv szlovákiai egyenjogúsítását2008.06.29. vasárnap 14:42A roma nyelv egyenjogúsítását és szabványosítását deklaráló nyilatkozatot írtak alá vasárnap Pozsonyban a Szlovákiában élő roma közösségek és a roma értelmiség képviselői.

A dokumentumban leszögezik: a roma nyelv a szlovákiai roma közösségek anyanyelvi fejlődésének, műveltségük és kulturális örökségük megőrzésének eszköze, egyszersmind közérdek is.

A szlovák kormány kisebbségi kérdéseket felügyelő miniszterelnök-helyettese, Dusan Caplovic roma kérdésekben illetékes tanácsadója, Erika Adamová tájékoztatása szerint Szlovákiában 1971-ben rögzítették a roma nyelv helyesírásának szabályait, s ezzel kezdetét vette a nyelv szabályainak egyezményesítését célzó folyamat, melynek célja, hogy a mindennapok nyelvi gyakorlatában ennek megfelelően honosítsák meg a romák beszélt és írott nyelvét.

Adamová szerint a roma nyelv szlovákiai fennmaradása e közel negyven évvel ezelőtti lépés nyomán elkezdődött folyamatnak köszönhető. Adamová nem számszerűsítette, hogy jelenleg hány szlovákiai iskolában folyik roma nyelvű oktatás. A SITA hírügynökségnek nyilatkozva mindössze annyit mondott, hogy "például némelyik alap-és középiskolán", így Kassán és Körmöcbányán (Kremnica) folyik roma nyelvű oktatás, s hogy "az érdeklődés egyelőre elégséges". Hozzátette azonban, hogy máig kevés a roma nyelv tanítására alkalmas oktató és nyelvész, ezért azt szorgalmazzák, hogy Szlovákiában a jövőben roma nyelvből is lehessen államvizsgázni.

A roma nyelv szabványosítását célzó törekvések még az egykori Csehszlovákiába, az 1950-es évek elejére nyúlnak vissza, amikor "ma már elképzelhetetlen körülmények között egy maroknyi roma megtette az első lépéseket" - mondta a roma nyelvterület szakértője, Eva Davidová, aki sajnálatosnak tartja, hogy a mai roma fiatalok nem szívesen vallják saját nemzetiségüket.

Dusan Caplovic, az aláírási ünnepség szónoka szerint a nyilatkozat a szlovákiai romák "sokoldalú fejlődése előtt nyitja meg az utat, mert a roma nyelvet a jövőben anyanyelvükként tanulhatják az iskolákon. Ezzel együtt az is fontos, hogy a romák a hivatalos szlovák államnyelven és további világnyelveken is tudjanak értekezni, mert ily módon növekszik majd annak lehetősége, hogy a munkaerőpiacon teljes mértékben érvényesüljenek" - foglalta össze a miniszterelnök-helyettes szavait a másik szlovák hírügynökség, a TASR.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Figyelem!
A faliújságon megjelentek nem képviselik többek közt a következő szervezetek hivatalos véleményét:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group