NYELVÉSZ
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/

Jelzős ige?
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/viewtopic.php?f=91&t=955
Page 1 of 1

Author:  kenesei [ 2008. November 8, Saturday, 16:03 ]
Post subject:  Re: Jelzős ige?

[quote="fejes.lászló"]az [i]-i[/i] képzős relációs melléknévi "jelzős szerkezetek" nagyon közel állnak az összetett szavakhoz[/quote]
Egyetértek: mint a "fali lámpa" (így kell?), meg a "vízi emlős" és a "nádi rigó". A többtagúak egyébként meg olyanok, mint a "gyengeáramú villamosmérnök" és az "alacsony(-)nyomású kazánfűtő", amiket zárójelezési paradoxonoknak hívnak és részben azért állnak elő, mert az alkotóelemek már "be vannak jegyezve" önálló (összetett) szóként. Az eredeti példának is ilyen a szerkezete: ((baleseti helyszín)-elés). És mert létezhet/ik a szabályosan képzett "helyszínel", létrejön a "((baleseti helyszín)el)" is, amit azonban ugyanúgy több szóba kell helyesírni (!) és (emiatt?) hangsúlyozni is, mint a fentieket.

Author:  fejes.lászló [ 2008. November 7, Friday, 18:33 ]
Post subject:  Re: Jelzős ige?

martonfi wrote:
de a gépírás összetétel, a baleseti helyszínelés nagyon nem. Se helyesírásilag, se szintaktikailag, se hangsúlyviszonyait tekintve.


Hát én éppen azt hoztam ki a doktorimban, h az -i képzős relációs melléknévi "jelzős szerkezetek" nagyon közel állnak az összetett szavakhoz, pl. *súlyos baleseti helyszínelés (é.: helyszínelés súlyos balesetnél), szóval az előtag nem kaphat jelzőt, nem ékelődhet semmi a jelző és a helzett szó közé, gyakori a sajátos jelentés stb.

Author:  martonfi [ 2008. November 6, Thursday, 18:46 ]
Post subject:  Re: Jelzős ige?

szigetva wrote:
Vicces, hogy neked mondom, szerintem ezt egybe kell írni: balesetihelyszínelnek.

Mondtam már egy pár embernek, és mindenki ezt válaszolja rá (egybe nem lehet írni, mert négyszeres összetétel, és hat szótagnál hosszabb, tehát kötőjeles). Engem bosszant ez a válasz.

szigetva wrote:
Backformation, mint pl. a gépír, nem?

Igen, valamiféle elvonás, de a gépírás összetétel, a baleseti helyszínelés nagyon nem. Se helyesírásilag, se szintaktikailag, se hangsúlyviszonyait tekintve. És ha most visszamegyünk helyesíróba, és az elvonást a képzés analogonjának tekintjük, akkor mivel szerkezethez járuló egyetlen képző nem eredményez egybeírást (baleseti helyszínelési), csak kettő (baleseti-helyszínelésiség), az egyszeres elvonás sem eredményezhetne egybeírást. De efféle elvonásra nem tudok példát. Valami hasonlóság ilyennel van: digitális( )vágó – hiszen nem a vágó, hanem a vágás művelete digitális. De olyan van, hogy X. Y. digitális( )vág?

Author:  szigetva [ 2008. November 6, Thursday, 17:57 ]
Post subject:  Re: Jelzős ige?

Vicces, hogy neked mondom, szerintem ezt egybe kell írni: balesetihelyszínelnek. Backformation, mint pl. a gépír, nem?

Author:  martonfi [ 2008. November 6, Thursday, 16:20 ]
Post subject:  Jelzős ige?

Nemrég hallottam olyat a rádióban, hogy baleseti helyszínelnek. Nekem nem tűnt nem jól formáltnak, de azért felfigyeltem rá. Ha racionálisan belegondolok, azért van benne meghökkentő dolog.

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/