NYELVÉSZ
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/

előtt
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/viewtopic.php?f=91&t=881
Page 1 of 1

Author:  martonfi [ 2008. June 15, Sunday, 17:20 ]
Post subject:  Re: előtt

kalman wrote:
Észrevettem egy olyan változást, ami kevesebb mint 100 év alatt egyértelműen végbement, a régi változat már az írott nyelvben sem használatos

Hogy az X idő előtt mikor kezdett visszaszorulni, azt valószínűleg nagyon nehéz lehet kimutatni, de az X idővel ezelőttre már van adat Kölcseytől:
„Nevess édesem, mert lakolok, hogy a poétalelket tíz évvel ezelőtt nem fojtottam el” (1814 Kölcsey Ferenc: Kállay Ferenchez).

És azért bár nagyon ritkán, szembejön ma is egy-két X idő előtt szerintem.

Egyébként a Nyelvművelő kézikönyv szerint az X idő előtt „idegenszerű, s néha félre is érthető. Pl.: egy óra előtt [helyesen egy órával ezelőtt] kerestelek. Az egy óra előtt ui. a magyarban mást jelentene: mielőtt egy óra lett. Ilyen használatban természetesen helyes. Hasonlóképpen: két évvel ezelőtt v. két éve történt. (A két év előtt itt szintén nem volna helyénvaló.) [Bekezdés.] Mindamellett -i képzős melléknévi származéka már időtartamot kifejező névszóval is eléggé természetes: a két év előtti eseményekről nem esett szó. De szabályosabb, ízesebb [!] a hagyományos [!], bár némileg hosszabb szerkezet: a két évvel ezelőtti események.” Azért idéztem ilyen hosszan, mert ritkaság a nyelvművelő irodalomban, hogy épp az archaikus vagy annak tetsző változatot csépelik.

Merthogy az X idő előtt valóban nem valami újdonság:
„Szombat és vasárnap közt egyszerre fagyott meg a’ sár, s olly keményen, mintha a’ fagy két hét előtt állott volna be” (1794 Kazinczy Ferenc: Fogságom naplója).

Author:  kalman [ 2008. June 15, Sunday, 14:40 ]
Post subject:  előtt

Észrevettem egy olyan változást, ami kevesebb mint 100 év alatt egyértelműen végbement, a régi változat már az írott nyelvben sem használatos: az 1930-as években még úgy mondták, hogy néhány óra előtt, ma ezt már sehol se hallom/látom, csak az van, hogy néhány órával ezelőtt. Ti is így látjátok? Van ennek valami párhuzama, beleilleszkedik vmi tendenciába, vagy teljesen elszigetelt változás?

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/