NYELVÉSZ
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/

Nyelvrégészet
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/viewtopic.php?f=9&t=985
Page 1 of 1

Author:  fejes.lászló [ 2009. January 11, Sunday, 19:49 ]
Post subject:  Re: Nyelvrégészet

szigetva wrote:
Úgy látszik talált még hatezer évet.


Nem, Naddeo rovásírást talált 4000 évvel ezelőttről, Papp meg 6000 évvel ezelőttről, így jön ki a 10000.

szigetva wrote:
(Érdekes, hogy ,,Naddeo Olaszország'', ,,Lajos professzor''.)


Professzor közelebb van, mint gondolnád...

Author:  martonfi [ 2009. January 11, Sunday, 3:33 ]
Post subject:  Re: Nyelvrégészet

Szerintem holnaptól vállaljunk szívműtéteket. Ha ő ért a bölcsészethez, mi is értünk az orvosászathoz.

Author:  szigetva [ 2009. January 11, Sunday, 0:53 ]
Post subject:  Re: Nyelvrégészet

No nézzétek mit hozott a posta
Quote:
Szeretettel meghívjuk a
TF ESTÉK

következő rendezvényére, melynek előadói:

MICHELANGELO NADDEO

OLASZORSZÁG

és

Dr. PAPP LAJOS

professzor

Az európai civilizáció magyar gyökerei

tízezer éves magyar folytonosság

Időpont: 2009. január 16. péntek, 18. óra.

Helyszín: TF Aula, Bp. Alkotás u. 44.

BUDAPEST

(A belépés díjtalan!)
Itt azt írják az olasz mukiról, hogy ,,üzletember és tudós'', és itt még ,,csak'' négyezer éves magyar folytonosságról van szó Európában. Úgy látszik talált még hatezer évet. A Papp Lajos meg gondolom az a pécsi szívsebész. :shock:

(Érdekes, hogy ,,Naddeo Olaszország'', ,,Lajos professzor''.)

Author:  Brain Storming [ 2009. January 10, Saturday, 16:02 ]
Post subject:  Re: Nyelvrégészet

Ezzel én is egyetértek, azonban a birka nép a népszerűsített dolgok után megy, arra szavaz, azt támogatja - nem a nyelvészettel van itt baj, hanem azzal, h az iesmiket sem nagyon éri olyan kritika, ami népszerűsíthető, vagy legalábbis közérthető.

Én nagyon jó nyelvművelés- és lingvicizmus-kritikákat találok és olvasok a neten, de alig találkozom oanokkal, akik felveszik a kesztyűt az ien nagyhangú, ostobaságokat terjesztő, népbutító, sőt, itt-ott rasszizmusnak tápot adó publicistákkal szemben.

No, nem feltétlenül oasmire gondolok, mint amikor Cirk pánspermia elméletére - aki Watsonnal együtt rakta össze a DNS-modelljét - a magyar Gánti Tibor olyan volumenű kritikát írt, amivel tkp megoldotta az élet molekuláris szintű keletkezésének kérdését; vagy amikor Dawkins padlóra küldte a kreacionistákat (igaz, időközben összehozott egy "mém"-elméletet is, de ezt nézzük el neki: nem ártott vele senkinek!:)... de azért mégiscsak kellene valami... úgy gondolom, nemcsak művelni kellene a tudományt, hanem népszerűsíteni is, mert az olyan népbutítók, elsősorban könnyen emészthető, nemzeti felsőbbrendűség-illúziókat cirógató felületes logikai eszmefuttatásait lesznek csak hajlandók elfogadni... és azt fogják hinni, hogy amit nem értenek, az már nem is lehet igaz...

... és a legegyszerűbben úgy lehet passzívan népszerűsíteni egy tudományt, ha az ember megcáfolja az azon a területen fellelhető babonákat, vagy ha ien már van, akkor azokat újra meg újra népszerűsíteni...

vagy rosszul gondolom?

Author:  szigetva [ 2009. January 10, Saturday, 13:22 ]
Post subject:  Re: Nyelvrégészet

Brain Storming wrote:
Érdekelne, h van-e bármien felvilágosító jellegű kritikai munka ezen a téren, vagy itt is az van, h ezek a csókák szabadon hülyíthetik a népet mindenféle nyilvános szakmai kritikától mentesen?
Gyakran azt gondolom, hogy ha nem szabad szóra méltatni az ilyeneket, mert attól azt hiszik, hogy ők szakmai vitában állnak a nyelvészekkel.

Author:  Brain Storming [ 2009. January 10, Saturday, 13:01 ]
Post subject:  Re: Nyelvrégészet

És se vettem volna olyan újságot a kezembe magamtól, aminek Kövér László van a Forbes-magazin címlap mintáján lefotózva... de az egyik igen perfekt-németül tudó, de veszettül germanizmus-ellenes tanítványom dugta az orrom alá, mert szte ez "nyelvészeti téma"... Már eleve csodálkoztam volna azon, h egy ilyen lapban bármi tudományosan igazolható dolog helyet kapna... persze egy pszichiátria tanszéken sztem kötelező tananyag lehetne a megalomániás tünetcsoport tipikusan rejtett jelenségeinek a vizsgálatához.

Érdekelne, h van-e bármien felvilágosító jellegű kritikai munka ezen a téren, vagy itt is az van, h ezek a csókák szabadon hülyíthetik a népet mindenféle nyilvános szakmai kritikától mentesen?

Author:  fejes.lászló [ 2009. January 10, Saturday, 7:45 ]
Post subject:  Re: Nyelvrégészet

Brain Storming wrote:
Olvasta vki a Czakó Gábor interjút a Demokratában?


Mér', olvas itt valaki fasiszta lapokat? Különben nem ő találta ki a szógyökösdit, úgyhogy csúnya hajbakapás várható...

Author:  Brain Storming [ 2009. January 9, Friday, 12:43 ]
Post subject:  Nyelvrégészet

Olvasta vki a Czakó Gábor interjút a Demokratában?

Nyelvásatás - Beavatás a magyar észjárásba címmel írt nyelvrégészeti könyvet C.G. író, képzőművész. Az eddig ismeretlen tudomány első hazai művelőjével a magyar nyelv és gondolkodás gyökereiről beszélgettünk...

Quote:
Újságíró: - Mi is tkp a nyelvrégészet?
CG: Mint tudományról, nehezen tudok róla beszélni, mivel én találtam ki. ... "szóleporlás"... a nyelvben megőrződött jelentések, összefüggések alapján való következtetés, amelynek soránnagy valószínűséggel megtudható, miféle műveltségi hatások érték az adott nyelv használóit.
(…)
CG: leglátványosabb példa nyelvűnk ősi számtudománya (…) nagyjából Kr.e. VI.sz. előttről ered. Az ekkor érintkező nagy kultúrák közös felfogása szerint az egy a legnagyobb szám, magának Istennek a száma, mert mindent Ő egyesít. Eleink hasonlóan gondolták, kb 500 szavunk erről tanúskodik, mint egység, egybefoglal, egyenruha, egyenlet…
(…)

Újságíró: Milyen fontos nyelvi alaptételt tartalmaz ez a hatalmas szótár?
CG: Azt, hogy a magyar nyelv körülbelül 2500 gyökre épülő, ún. gyöknyelv. A szótövet nyelvészeink erőltetik, hibásan. A gyök nem tő, tehát nem hajtás, hanem a szónak az alapegysége, olyasféle, mint a fizikában az atom.
(…)
Pl. a lak gyökszóból sarjadt gazdag szócsoportba tartozik a lakástól kezdve a luk-lyuk-likon át a lakmározás, lakodalom, de akár a jóllakás és a bűnért való meglakolás is. (…) A nyelvújítás korában létrejött új szavak és kifejezések közül is csak azok tudtak megmaradni, amelyek a nyelv belső logikájához igazodva a gyökrendre és szemléletre épültek.

Újságíró: Ennek ellenére a hivatalos nyelvtudomány már megszületésétől kezdve mindenáron a rokoni megfeleltetéseket kutató, szétszerkesztő elvet követi a nyelv belső összefüggéseinek vizsgálata helyett. A fentiek szerint akkor ez tévút?

CG: EZT NEM AZ ÉN FELADATOM ELDÖNTENI, HISZEN NEM VAGYOK NYELVÉSZ….És ez így megy tovább…

Ezt a sületlenség-kavalkádot egyre csak nyomják egyre több vonalon…

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/