NYELVÉSZ
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/

Nyelvészet a nem-nyelvészek számára
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/viewtopic.php?f=9&t=681
Page 1 of 1

Author:  varasdi [ 2007. July 14, Saturday, 11:24 ]
Post subject:  Re: Nyelvészet a nem-nyelvészek számára

erika.szabad wrote:
Mit gondoltok erről?


Én már gondolkodtam ezen, és azt javasoltam (kb. egy évvel ezelőtt) többeknek, hogy írjuk meg a (magyar) Nyelvészet SH Atlaszt, vagy egy a sorozathoz szellemében sokban hasonló kis könyvecskét. A válasz az volt, hogy "Ez nagyon jó ötlet, de nagy munka, nincs rá energiánk." Tény és való, hogy a szponzorálását is el kellene intézni, mert ingyen nem várható el senkitől, hogy színvonalas munkát végezzen. Erre viszont talán lehetne pályázni valahol, hogy mindenkinek megérje.

Author:  Tebe [ 2007. July 14, Saturday, 10:52 ]
Post subject: 

Keneseinek is van egy igen hasonló kicsengésű írása valamelyik tavalyi(?) MT-ban.

Author:  erika.szabad [ 2007. July 14, Saturday, 10:42 ]
Post subject:  Nyelvészet a nem-nyelvészek számára

Rögtön két szabadkozással kezdeném:
1. Nem tudom, hova való ez a téma, úgyhogy, ha itt rossz helyen van, kérem az adminokat, tegyék a megfelelő helyre. Én azért tettem ide, mert alapvetően én is tévhitekről, a nyelvészettel kapcsolatos tévhitekről akarok írni.

2. Elnézést a téma béna címe miatt, nem tudtam jobbat kitalálni.

(Kérdés, hogyha ennyi sebből vérzik a dolog, miért is kezd az ember írni, de ezt majd inkább a pszichológusommal...)

Szóval, az mertült fel itt, hogy miért van az, hogy sokan, akik a nyelvelméletekben nem kell, hogy elmélyedjenek, de munkájuk révén kapcsolatba kerülnek nyelvekkel, nyelvtanokkal stb., a generatív jelzőt a modern, illetve a tudományos igényű helyett, ezek szinonímájaként használják.

Nekem erre van egy válaszom, a triviálison túl, ami nem túl hízelgő a generativistákra nézve. A triviális az, hogy nincs elég nyelvi ismeretterjesztő szöveg, hely, és az iskola nem ad semmi ilyen irányú tájékozódást stb.

A másik, hogy ami ismeretterjesztő szöveg készül, annak egy része generativisták tollából születik, akik hajlamosak arra, hogy a generatív nyelvészetet azonosítsák a nyelvészettel, annak céljait és eszközeit a nyelvészet céljaival és eszközeivel. Több ilyen cikket is olvastam, most hirtelen ez jut eszembe, aminél ez volt az érzésem, hogy valamiképp torz képet sugall a nyelvészetről. Mit gondoltok erről?

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/