NYELVÉSZ
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/

Tetten ért szavak a Kossuthon
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/viewtopic.php?f=9&t=62
Page 1 of 1

Author:  kalman [ 2007. January 11, Thursday, 18:52 ]
Post subject: 

erik.svoboda wrote:
kíváncsi vagyok, BG-nek hány lánya és asszonya van
Szerintem félreértetted, a nemzet nevében beszélt. Ld. még szonoránsaink.

Author:  erik.svoboda [ 2007. January 11, Thursday, 18:36 ]
Post subject: 

Quote:
BG azt fejtegette, hogy "lányaink és asszonyaink" is csúnyán beszélnek


Sosem voltam rajongója a bulvársajtónak, de azért kíváncsi vagyok, BG-nek hány lánya és asszonya van (hányat mondhat a magáénak), és kivel közösbe'. Mindenesetre lányai és asszonyai helyében én azért írnék neki, ill. a szerkesztőjének egy-két keresetlen szót arról, h BG mennyiben testesíti meg az "igazi férfi" fogalmát, vagy h a BG-hez hasonló férfiak mennyiben váltják ki belőlük azt az igényt, h "igazi nők" legyenek stb.

Author:  molnarcili [ 2007. January 11, Thursday, 17:08 ]
Post subject: 

kalman wrote:
molnarcili wrote:
Egyébként a "lányaink és asszonyaink"-ra: *************************!
Az eredetiben az "angyalarcú" is ott volt. Szégyellem, hogy nem tudom pontosan idézni.

:shock:
/A bukósisakban úgysem látszik az angyalarc. Csak a glória, esetleg... Mondjuk én azt is be szoktam tűrni motorozáskor, mert csak viszi a szél./

Author:  kalman [ 2007. January 11, Thursday, 16:58 ]
Post subject: 

molnarcili wrote:
Egyébként a "lányaink és asszonyaink"-ra: *************************!
Az eredetiben az "angyalarcú" is ott volt. Szégyellem, hogy nem tudom pontosan idézni.

Author:  molnarcili [ 2007. January 11, Thursday, 16:08 ]
Post subject: 

kalman wrote:
"lányaink és asszonyaink" is csúnyán beszélnek. Nem a globális felmelegedést okolta, hanem azt fejtette ki, hogy igazából azok a nők csinálják ezt, akik bőrszerkóban motoroznak, meg dolgoznak, meg ien disznóságokat csinálnak, hogy férfiszámba vegyék őket (a kis buták). A csúnya beszéd oka tehát a hagyományos családmodell felbomlása, az emancipáció meg ienek. Csak a globális felmelegedésről jutott eszembe.

Hát, nem hinném, hogy átlátja a valódi összefüggéseket. Természetesen a globális felmelegedésben a nők és a férfiak egyenlőek (lesznek), tetszik, vagy nem tetszik ez.

Egyébként a "lányaink és asszonyaink"-ra: *************************!
[És most felhúzom a bőrszerkómat, és motorozok néhány kört.]

Author:  molnarcili [ 2007. January 11, Thursday, 15:56 ]
Post subject: 

erik.svoboda wrote:
fejes biztos örülne, ha látná, h alig több mint két év után felfedeztétek a bejegyzését! :-D

:oops: Nem vettem észre, mikori az eredeti beírás... :oops:

Author:  kalman [ 2007. January 11, Thursday, 2:06 ]
Post subject: 

erik.svoboda wrote:
alig több mint két év után felfedeztétek a bejegyzését! :-D
Jé. Én is most fedeztem fel. Nem lehet, h. későbbi, csak valamelyik hüje admin elkúrt valamit a gép órájával?

Én meg hallottam egy szenzációs vitaműsort a Kossuthon (sajnos az adatait elfelejtettem), amiben BG azt fejtegette, hogy "lányaink és asszonyaink" is csúnyán beszélnek. Nem a globális felmelegedést okolta, hanem azt fejtette ki, hogy igazából azok a nők csinálják ezt, akik bőrszerkóban motoroznak, meg dolgoznak, meg ien disznóságokat csinálnak, hogy férfiszámba vegyék őket (a kis buták). A csúnya beszéd oka tehát a hagyományos családmodell felbomlása, az emancipáció meg ienek. Csak a globális felmelegedésről jutott eszembe.

Author:  erik.svoboda [ 2007. January 11, Thursday, 1:04 ]
Post subject: 

fejes biztos örülne, ha látná, h alig több mint két év után felfedeztétek a bejegyzését! :-D

Author:  Brain Storming [ 2007. January 10, Wednesday, 23:57 ]
Post subject: 

Quote:
Szépírással a Globális Felmelegedés Ellen


nem lehetetlen, hogy sokkal többen vannak a "Globális felmelegedéssel a Szépírás ellen" mozgalomban! :wink:

Author:  molnarcili [ 2007. January 10, Wednesday, 23:43 ]
Post subject:  Re: Tetten ért szavak a Kossuthon

fejes wrote:
Azzal kezdte, hogy a hallgatók egyre csúnyábban írnak, és ez nyilván összefüggésben áll lelki eldurvulásukkal.

Én úgy tudom, készültek felmérések, amelyek azt mutatják, hogy a globális felmelegedés miatt van. (Adamiknében csalódnom kell, hogy nem olvasta! Hiába, már ő sem a régi!) És, nem kétséges, ez az egész a világ végső romlásához fog vezetni. Mi kár, hogy nem élhetünk oly nagy időkben, mint eleink! Szerintem egy dolgunk van: megőrizni emberi tartásunkat, és a végsőkig küzeni az elkerülhetetlen vég ellen: Csatlakozz te is a Szépírással a Globális Felmelegedés Ellen mozgalomhoz!

Off
Szia, fejes! :D
On

Author:  prezzey [ 2007. January 10, Wednesday, 22:57 ]
Post subject: 

LOL, erről szólt a legutóbbi PhD-comics rész...
http://www.phdcomics.com/comics/archive.php?comicid=808

[csak azt ne mondd, hogy Husz János hagyománytisztelő volt, vagy mi ez, dupla irónia?]

Amúgy ez tényleg tragédia. Megjegyzem, velünk középiskolában felvették a PISA valamelyik aktuális részét, de én úgy emlékszem, hogy csak a borítón voltak elszúrva az ékezetek. (borító, na, szóval egy ilyen félbehajtott lap, amibe bele volt rakva a többi)

Elég rémes volt úgy különben, mert délután kellett bemennünk, és ezért egy csomóan nem is vették komolyan, meg a többi is (beleértve engem) a fenébe kívánta az egészet. Mondjuk az számomra is meglepő volt, hogy az olvasássebesség-mérő tesztet ketten fejeztük be a 38 fős osztályból, a többiek nem értek a végére (elitgimnázium, stb.). Jó, mondjuk nem humán, hanem reál tagozatosok voltunk :wink: (a matek részek eredményéről nem tudok semmit...)
Mindenesetre szerintem inkább mérte a munkamorálbeli különbségeket országonként, mint a tantárgyi hozzáértést.... Meg a szervezetlenséget - én is vettem fel ilyeneket (nem PISA-t mondjuk, de hasonlót), és rendszerint már azért is hangosan ugrabugrálnom kellett, hogy ne hatodik-hetedik órában kapjam meg az osztályokat, amikor már mindenki teljesen használhatatlan. Szóval ezt sem ártott volna standardizálni, töltessék ki mindenkivel reggel nyolckor osztjónapot, stb. (azt nehezen tudom elhinni, hogy a mi időpontunk lett volna a nemzetközi standard; emlékszem, már sötét volt, amikor befejeztük).

Ami gáz, hogy most, miután beruháztam egy Nintendo "hadonászós konzol"-ra (KÉRETIK NEM RÖHÖGNI!!!) vettem egy 576 Konzolt, és nagyon megdöbbentett a rengeteg elszúrt ékezet (kalapos, hullámos). Pedig 100. jubileumi szám, gondolná az ember, azt csak átnézik... (Mondjuk a beltartalom is kb. hasonlóan volt igényes, egészen megdöbbentem... De ez nagyon off, hacsak nincs másnak is Nintendója :D akkor viszont nyissunk egy nyelvész konzolos topicot!)

Próbálok visszakanyarodni a témához...

van olyan tanár, aki igenis osztályozza a szépírást (középiskolában is...), csak miután ezt nem ildomos, ezek után egyszerűen azt mondja, hogy nem tudta a tartalmat értékelni, mert nem bírta a szöveget elolvasni. Minden megoldható. :?

Amúgy a glosszaíró mit mondana a Ctrl és Alt (stb...) billentyűkről? Ezeket nem is tudják az emberek használni? :D


Olvass Élet és Tudomány nyelvművelő rovatot, ideális a reggeli mellé vérnyomás-emelőnek :wink:

Author:  Brain Storming [ 2007. January 10, Wednesday, 21:27 ]
Post subject: 

Quote:
Azzal kezdte, hogy a hallgatók egyre csúnyábban írnak, és ez nyilván összefüggésben áll lelki eldurvulásukkal.


Akkor az orvostársadalom a lehető legeldurvultabb lelkületű társaság?

Author:  fejes [ 2004. December 15, Wednesday, 11:42 ]
Post subject:  Tetten ért szavak a Kossuthon

Balázs Géza műsora, de hál'istennek ő nem bukkant fel.

1. A Jászó Anna

Azzal kezdte, hogy a hallgatók egyre csúnyábban írnak, és ez nyilván összefüggésben áll lelki eldurvulásukkal. Fájdalommal említette, hogy a szépírást már nem osztályozzák (Uram, most szeretnénk iskolába járni!!!).

Szerintem szokásos nyelvművelői hiba, hogy ilyen összefüggéseket látnak, melyek ha igazak is lennének, akkor sem az íráskép javításával kellene javítani a helyzeten. Az meg, hogy a szépírás osztályozása az ember erkölcsét növelné, hihetetlenül abszurd gondolat. (Vagy tkp. az erkölcsöt osztályozzák?)

Utána arról beszélt, hogy a Pisa-teszt külleme mennyire rossz. Valóban felháborító, ha az ő-n és az ű-n kalapos vagy hullámos ékezet van, vagy ha az és előtt ott sincs vessző, ahol kellene. Egy ilyen tesztnél ez valóban megengedhetetlen. Azonban azt állítani, hogy a teszt eredménye ennek köszönhető, enyhén szólva nevetséges. Először is: rossz tipográfiájú szöveggel az ember nap mint nap találkozik, és furcsa lenne, ha ezeket nem kellene megértenie.

2. ???

Az illető arról beszélt, hogy nemrég a Furuja utcába költözött, és valamelyik hivatalnok komolyan elgondolkozott a j/ly problémán, és azt mondta, hogy minek egy hangra két betű. A glosszaíró szerint ez azért fordul elő, mert gyengül a hagyományok tisztelete, ill. az emberek rászoktak az egy billentyű -- egy betű, egy gomb -- egy csatorna gondolkodásmódra, ezért várják el az egy hang -- egy betű jellegű szabályokat. [Megjegyzem, hogy ezt a gondolatot először -- tudtommal -- Husz János fejtette ki, akit bizonyára szintén az ilyen lusta és hagyománytisztletlen gondolkodásmód jellemzett.]
Itt tehát ismét arról van szó, hogy jellembeli kérdéseket kevernek helyesírásiakkal. A glosszaíró javaslata: meg kell tanulni a helyesírást! Bravó!


Namármost: ez a Kossuth rádió nyelvművelvművelő műsora. Nyelvi kérdések szóba sem kerültek. Szó esett szépírásról és helyesírásról. A Pisa-teszt kritikája meg -- ha jogos is -- azt sugallja a hallgatóknak, hogy valójában minden rendben van a magyar lakosság szövegértési képességeivel -- holott ott aztán tényleg komoly baj van!

Ha lehetséges merénylet amagyra nyelvi kultúra ellen, hát ez az!!!!

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/