NYELVÉSZ

Nyelvészeti vitafórum
It is currently 2022. June 28, Tuesday, 4:22

All times are UTC + 1 hour
Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 2005. September 4, Sunday, 19:55 
Offline

Joined: 2005. January 4, Tuesday, 1:31
Posts: 27
Jól. Olyannyira, hogy a szerzők túlnyomó része maga is középiskolás. Ez az esetleges nyelvészet-rovat miatt lehet hasznos infó.
Ami a Szamárpadot illeti, ott alsós és felsős "órák" is lesznek.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2005. September 4, Sunday, 12:12 
Offline

Joined: 2005. June 21, Tuesday, 13:56
Posts: 906
Location: Budapest
Jól érzékeltem, hogy ez a portál (mármint a krétamagazin.hu) elsősorban a középsikolás diákságot célozza meg?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2005. September 2, Friday, 14:47 
Offline

Joined: 2005. January 4, Tuesday, 1:31
Posts: 27
Remek! Összeállítana ilyeneket valaki? Mi jobb annál, mint még egy kis pénzért létrehozni azt, amire amúgy is szükség van...? 8)


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2005. September 2, Friday, 9:47 
Offline

Joined: 2004. November 11, Thursday, 22:55
Posts: 571
Location: Budapest
fejes wrote:
Mi lenne az "új" nyelvtan? Ha a Kálmán-féle koncepciót követjük, akkor az gyökeresen szembenáll mindenféle kvízkérdés-szerű gondolkodással. Annak pedig nem sok értelmét látom, hogy ilyen kérdéseket tegyünk fel:...

Valóban, olyan kvízkérdéseket nem lenne értelme feltenni, amilyeneket alább idézel (persze tök viccesek). Meg az is igaz, hogy ilyen kvízkérdések szembenállnak egy kicsit a Kálmán-féle koncepcióval. Viszont: én el tudok képzelni olyan kérdéseket, feladatokat, amelyek beleférnek egy kvízjáték keretébe, de nem ilyen jellegűek. A Kálmán-féle tananyagban sok találóskérdés-szerű, rejtvényfejtős gyakorlat van (inkább lesz), ilyeneket lehet nagy számban csinálni.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2005. September 2, Friday, 0:36 
Offline

Joined: 2005. January 4, Tuesday, 1:31
Posts: 27
Remek. A Kálmán-félére gondoltam. Remek, tehát a kérdésem vagy rosszul van megfogalmazva, vagy értelmetlen, vagy (és ez igaz) nem ismerem behatóan a Kálmán-féle koncepciót.
Van-e akkor értelme egyáltalán ilyen kér(d)éssel élnem, vagy nem jártunk tévúton, amikor eleve nem készítettünk nyelvtan kérdéseket (nem akarván még egy utolsó löketet adni a réginek)? Azaz amíg nem tudhatja sok gyerek, hogy hány fonémával operál az udmurt, addig nincs is értelme... nem...? Jaj, mi legyen.
(Utólag is elnézést a nyelvtan kifejezésért - itt kvázi gyóntam egyet.)


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2005. September 1, Thursday, 16:34 
Offline

Joined: 2004. November 11, Thursday, 23:20
Posts: 584
Location: http://fu.nytud.hu
Esküszöm, úgy olvastam, hogy a Kretén magazinba kellenek cikkek! Na persze rám férne egy Pisa-teszt, és rossz az, aki rosszra gondol.

Quote:
Lehetséges-e, hogy az "új" nyelvtan szerinti feladat-adatbank szülessen, ami oda felkerülhet, vagy ha van, meg lehet-e venni?


Mi lenne az "új" nyelvtan? Ha a Kálmán-féle koncepciót követjük, akkor az gyökeresen szembenáll mindenféle kvízkérdés-szerű gondolkodással. Annak pedig nem sok értelmét látom, hogy ilyen kérdéseket tegyünk fel:

23. Mi a kiemelt szó az alábbi mondatban? A kutyát vittem el az orvoshoz.

a. topik
b. kontrasztív topik
c. fókusz
d. kvantor

Vagy:

48. Mit figyelhetünk meg az alábbi szótagban: tröszt

a. elágazó kezdetet
b. elágazó kezdetet és elágazó magot
c. elágazó magot és elágazó kódát
b. elágazó kezdetet és elágazó kódát

Nem azt állítom, hogy nyelvészeti kérdések ne lehetnének, de a nyelvtaniakat nehezen tudom elképzelni. Inkább olyanok lehetnek, hogy hányan/hol beszélik a frízt vagy a katalánt, milyen nyelvcsaládba tartozik az örmény, az alábbiak közül melyik nem finnugor nyelv vagy mi igaz az alábbiak közül?

a. minden uráli nyelv indoeurópai
b. minden uráli nyelv finnugor
c. minden finnugor nyelv uráli
d. minden indoeurópai nyelv uráli


stb.


Top
 Profile  
 
 Post subject: www.kretamagazin.hu, Szamárpad
PostPosted: 2005. August 31, Wednesday, 23:39 
Offline

Joined: 2005. January 4, Tuesday, 1:31
Posts: 27
Üdv mindenkinek,

A korábban meghirdetett nyelvészet rovat indítása a weboldalon újra, megint, továbbra is nyitott. A weboldal frissítése maximum egy héten belül újra rendszeres lesz. A terjedelem 2000-2500 karakter, a honorárium egyelőre maximum 1500 HUF.

A Szamárpad egy hamarosan induló, a Honfoglalóhoz nyomokban hasonló tanulmányi verseny, vagy kvíz, ahol tantárgyanként virtuális órákon vehetnek majd részt a gyerekek + egyéb, az iskolapad közeli élményeket felelevenítő kiegészítők részei is lesznek a játéknak. Nyelvtani rész nincs.
Lehetséges-e, hogy az "új" nyelvtan szerinti feladat-adatbank szülessen, ami oda felkerülhet, vagy ha van, meg lehet-e venni? Ha igen, mennyiért? Természetesen több ezer kérdésre, feladványra van szükség.


Top
 Profile  
 
 Post subject: írj cikket a kretamagazin.hu-ba
PostPosted: 2005. January 1, Saturday, 8:42 
Offline

Joined: 2004. November 10, Wednesday, 18:20
Posts: 2183
Kedves Nyelveszek!

Munkat es lehetoseget ajanlok. Olyan nyelvesz(eke)t keresek, akik irnanak a http://www.kretamagazin.hu diakportalra szigoru rendszeresseggel a nyelvrol, a nyelveszetrol. Semmilyen megkotesem nincs, csupan az olvashatosag, (valamelyes) szakmai szinvonal ill. annak a figyelembevetele, hogy remenyeink szerint foleg diakok latogatjak/fogjak latogatni az oldalt.

Itt a lehetoseg es a felulet, tessek erdekesen irni fiataloknak a nyelvrol! Nemi penzjutalom mellett azt is kilatasba tudom helyezni, hogy jol kitalalt otleteket, keruljon barmibe is az esszeruseg hatarain belul, hajlandoak vagyunk megvalositani, de legalabbis nagy segitseget nyujtani hozza - gondolok itt esetleges kapcsolodo kiadvanyokra; figyelemfelkelto, akar orszagos szervezettsegu "akciokra"; akar kikialthatnank, hogy 2005 a nyelv(eszet) eve es telleg azza tehetjuk; akar kulon nyelveszeti tanulmanyi versenyeket rittyentesere: barmire vevok vagyunk, amivel nemi eletet (azaz némi életet) lehetne lehelni a nalunk joval zsengebb korosztaly meg keplekeny (nyelveszeti) gondolkodasaba. Az orszag szinte minden altalanos es kozepiskolajaval majdhogynem bensoseges kapcsolatot apolunk mar evek ota, ez tan csabito adalek.

A kretamagazin.hu elodje ket evig a Kreta volt, egy a Juniorhoz hasonlatos ingyenes, 200 ezres peldanyszamu diaklap, ami nyomtatott formaban informativ reklamujsag-szeru kiadvannya zsugorodott, viszont itt van helyette a website, es a hatar a csillagos eg. Jelenleg fiatal iro baratom, Takacs Andris a foszerkeszto, aki se energianak, se batorsagnak, se semmi masnak nincs hijan.

Amennyiben barki szivesen vallalna a feladatot (akar tobben is), es a felelosseget is vallalna erte, akkor elerhetosegeim: sz_kati@hotmail.com, 202286644.

Mindez nem surgos, bar teny, a mar most is mukodgeto oldal januar kozepen megujul, es klassz volna minel jobban kezdeni az evet.

Gondoljak meg, es kerem tovabbitsak ez a levelet.
Onoke,
Szekeres Kata


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron

Figyelem!
A faliújságon megjelentek nem képviselik többek közt a következő szervezetek hivatalos véleményét:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group