NYELVÉSZ

Nyelvészeti vitafórum
It is currently 2023. March 30, Thursday, 16:04

All times are UTC + 1 hour
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: VII. Nyelvészeti Szuperkurzus Pécsen
PostPosted: 2007. July 30, Monday, 13:10 
Offline

Joined: 2004. November 11, Thursday, 13:24
Posts: 381
VII. Nyelvészeti Szuperkurzus
Pécs 2007. okt. 29 – nov. 2.

Olyan egyhetes magyar nyelvű „summer school” idei őszi eseményére várjuk a jelentkezőket, amely 1998-ban budapesti, szegedi, debreceni, pécsi tanárok, diákok és doktoranduszok együttműködéséből jött létre, ahol nincsenek tandíjak és megbízási díjak, az oktatók, valamint az összes résztvevő szállását pedig a rendezők biztosítják. Íme az oktatók névsora:

I. 1998, Pécs: Laczkó Tibor (Debrecen), Kenesei István (Szeged/Budapest), Kálmán László (Budapest), Maleczki Márta (Szeged)
II. 1999, Pécs: Bartos Huba (Budapest), Babarczy Anna (Edinburgh/Budapest), David Tugwell (Edinburgh)
III. 2000, Szeged: Kálmán László (Budapest), Alberti Gábor (Pécs), Mark Newson (Budapest), Komlósy András (Budapest)
IV. 2001, Budapest: Maleczki Márta (Szeged), Alberti Gábor (Pécs), Polgárdi Kriszta (Szeged), Sz. Kiss Katalin (Budapest)
V. 2002, Pécs: Pelyvás Péter (Debrecen), Zsigri Gyula (Szeged), Rebrus Péter (Budapest), Bartos Huba (Budapest)
VI. 2005, Debrecen: Kenesei István (Szeged/Budapest), Szendrői Kriszta (Utrecht), Törkenczy Miklós (Budapest), Gyuris Bea (Budapest)
VII. 2007, Pécs: É. Kiss Katalin (Budepest), Nádasdy Ádám (Budapest), Gécseg Zsuzsanna (Szeged), Rákosi György (Debrecen)

Az idei program

Tanórák a megadott héten hétfőn, kedden, szerdán és pénteken.

Kurzusok:

É. Kiss Katalin (MTA/PPKE): Új fejlemények a magyar mondattani kutatásokban

Az Új magyar nyelvtan (Osiris, 1998), illetve a Syntax of Hungarian (Cambridge University Press, 2002) megjelenése óta a magyar mondattan több területén is érdekes, új eredmények születtek (pl. az ige utáni szabad szórend, a kvantorok és a határozók mondattana, az igekötők funkciója és pozíciója, a fókusz és a tagadás mondattana kérdéskörében). A kurzuson ezekről az új eredményekről lesz szó.

Gécseg Zsuzsanna (SzTE): Információs szerkezet és nyelvtipológia

A kurzus célja annak bemutatása, hogy a különféle nyelvek milyen morfológiai, szintaktikai, illetve prozódiai eszközökkel és hogyan kódolják a megnyilatkozások által hordozott információkat a megnyilatkozások kontextusának függvényében. Az elemzések középpontjában a topik és a fókusz fogalma, ezek lehetséges megközelítései állnak. Megvizsgáljuk, hogy a magyar nyelvhez képest milyen hasonlóságok és milyen eltérések figyelhetők meg egyes germán, újlatin, ázsiai és afrikai nyelvekben, valamint a baszk nyelvben a topikként, illetve fókuszként funkcionáló összetevővel szemben támasztott formai és referenciális elvárásokat illetően.

Nádasdy Ádám (ELTE): A hangváltozás: magyarázatok és modellek

A nyelvek állandó jellemzője a hangváltozás, mely szabályosan zajlik le, a nyelvtantól és a jelentéstől függetlenül. Kézenfekvő magyarázat lenne az egyszerűsödés, ám ezt nehéz értelmesen definiálni és modellálni. Ráadásul a változások gyakran nem következnek be, akkor se, ha minden adva van hozzájuk; ezt viszont nehéz magyarázni. A kurzus áttekinti a hangváltozások főbb típusait és a ma használatos magyarázó és modelláló kereteket.

Rákosi György (DE): Vonzatok és szabad határozók közt

A valódi vonzatok és az igazi szabad határozók tartományát egy viszonylag széles határmezsgye választja el, melynek elemei egyaránt rendelkeznek vonzati és határozói tulajdonságokkal. Ebbe a köztes tartományba tartoznak, többek közt, az okhatározók, az eszköz- és társhatározók, vagy a különféle részesesetű határozók. A kurzuson egyrészt arról lesz szó, hogy mi motiválja ezen kifejezéseknek egy önálló nyelvtani típusként való kezelését, másrészt pedig arról, hogyan lehet őket egy alapvetően lexikalista keretben elemezni, szemben a ma elterjedt szerkezetalapú megközelítésekkel.Kísérőprogramok:

Hétfő este (okt.29.) villányi borkostolásra hívjuk meg a résztvevőket, csütörtökön (nov. 1.) pedig egész napos mecseki kirándulásra.

Javasolt kreditálás: saját egyetemen 1 vagy 2 kredit a 2008. évi tavaszi félévben.

Várjuk a jelentkezést Komlósi Kata címén: komlosister@gmail.com

Az első 25 jelentkezőnek hétfőtől péntekig (4 éjszakára) ingyenes kollégiumi szállást tudunk biztosítani. A további jelentkezők szállásáról, illetve drágább szálláshelyek foglalásáról ugyanezen a címen lehet érdeklődni.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron

Figyelem!
A faliújságon megjelentek nem képviselik többek közt a következő szervezetek hivatalos véleményét:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group