NYELVÉSZ
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/

átlagos mondathossz - SEGÍTSÉG SOS!
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/viewtopic.php?f=78&t=1197
Page 1 of 1

Author:  martonfi [ 2010. June 5, Saturday, 11:29 ]
Post subject:  Re: átlagos mondathossz - SEGÍTSÉG SOS!

Talán ez a könyv adhatna ötleteket: Deme László: Mondatszerkezeti sajátságok gyakorisági vizsgálata (Magyar szövegek alapján)

Author:  Szitó Judit [ 2010. June 4, Friday, 23:09 ]
Post subject:  Re: átlagos mondathossz - SEGÍTSÉG SOS!

Köszi, alighanem igazad van, de ha konkretizálom, mit akarok, talán világosabb a dolog. A magyar siratóban nézegetem a formulákat, egy formula Parry szerint kb. egy gondolategységnyi. No most a magyar szakirodalomban van példa 34 szavas terjedelemben, ami véleményem szerint túl hosszú. Ezért gondoltam, hátha van valami adat arra, milyen hosszú egy átlag mondat formájú megnyilatkozás, ami kb. egy gondolatnyi egység a nyelvben.

Author:  martonfi [ 2010. June 4, Friday, 21:22 ]
Post subject:  Re: átlagos mondathossz - SEGÍTSÉG SOS!

Az a baj, hogy beszélt nyelvben a mondatformájú megnyilatkozások azonosítása és elhatárolása is szinte reménytelen vállalkozás. Na most, ha nem tudjuk mettől meddig tart egy-egy „mondat”, akkor honnan tudhatnánk az átlagos hosszát? Ráadásul feltehetőleg hatalmas a szórás is, tehát egy átlagszám semmit nem mondana. Beszélőtől, műfajtól függően irgalmatlanul ingadozhat. Mérni meg abban mérhetnéd, amiben akarod.

Author:  Szitó Judit [ 2010. June 4, Friday, 17:49 ]
Post subject:  átlagos mondathossz - SEGÍTSÉG SOS!

Sziasztok! Tudtok segíteni abban, mi a beszélt nyelvben az átlagos mondathossz, és miben mérik? (Szó? szótag? és hány?) Gondolom korpusznyelvész tudna segíteni. Előre is köszönöm!

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/