NYELVÉSZ
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/

Az l rotacizálódása
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/viewtopic.php?f=73&t=1144
Page 1 of 1

Author:  tbandi [ 2010. February 24, Wednesday, 16:03 ]
Post subject:  Re: Az l rotacizálódása

portugál pl- > pr- és nem ch-

“Portugál: pl- > pr- , bl- > br- ( platea > praça, blandum > brando). (Mondjuk sokszor meg ch [ʃ] lett a latin p-, bl-, nem tudom hirtelen, min múlt. Talán későbbi, hogy csak rotacizálódott.)” --- Csak kiegészíteném. A pl- > ch- [i/] ([ʃ]) a szabályos (népi) reflex, a [i] pr- -ben ez elmarad, illetve latinizmus, sőt hiperurbanizmus, hiperkorrekció, még akkor is ha a “helyes latinban” pl- van. Ilyesmi az is, amikor az -n- nem esik ki, viszont nem -n- lesz (marad), hanem hiperkorrekten -nh-, ami pedig a spanyol -nn- > -\~n- -t juttatja észbe. És innen üzenem valakinek, hogy a spanyol oscuro (\vs\ port escuro) nem szabályos, nem eredeti, hanem mot savant / parola dotta, a korábbi (és mai) népi (spanyol) escuro† lecserélése a latinosabb változatra. NB a spanyol flor sem szabályos, tkp átvétel, hiszen *llor helyett áll, é.í.t.
A rotacizmusra ennél jobb példa a román -l- > -r- esete, mert ez szabályszerű, csakis azután történt meg, hogy az -ll--ből viszont -w- lett (illetve hangsúly előtt közvetlenül > -l-). Kérdés: miért maradt meg viszont -l--nek ha *-b- > -0- előzte meg? Mi a fene volt a köztes hangzó alak, illetve hogyan válhatott ez a feltétel (környezet) kondicionáló tényezővé? Mi volt az egyes lépések sorrendje? (természetesen a természetes fonológia szempontjából). --- A pulă < P\=UBULA, sulă < S\=UBULA, és hasonlókról van szó. Sőt! a cal cai m ‘ló’ is idetartozik (< CABALLU), hiszen az sem nem *car, sem nem *cau, vagyis a ‹B > 0› az ‹LL > w›-t is megakadályozta (még a -BALL- szekvenciában is).

Érdekes a hosszú -šš- > -rš-sé válása néhol (ismert példák a magyarból, hegyi (KB) cseremiszből), -š- > -rš- történt némely oláhcigányban a véš m ‘erdő’ szóban (> Kld vërš id. < k(özép)p(erzsa) w\=ešag, ma biše id.) Sőt a kórnica f ‘kosár’ a szokásos kóžnica id. helyett is magyarázatra szorul. Na és a szerb (vagy bosnyák, stb.) more < može!!! Ezt ki magyarázza meg?

Az -lC- > -rC- lesz a népi (új)görögben, főleg ha a C labiális (vagy veláris). Naná hogy nem véletlenül (!) megvan a párhuzama a szicíliai olaszban (Calabriaban és a többi csizmasaroknyelvjárásban), viszont ahol ha a követő C dentális (koronális) -l- > -(w)u- történik.

«Hálás téma» (mert végtelenül sok történet mesélhető a “‹l > r› rotacizmus” kapcsán. Aztán ott van még a lambdacizmus! usw.

Author:  fejes.lászló [ 2010. February 8, Monday, 17:31 ]
Post subject:  Re: Az l rotacizálódása

Hú, ez jól hangzik, kösz! Mondd erről a szakirodalom valamit?

Author:  szigetva [ 2010. February 8, Monday, 0:20 ]
Post subject:  Re: Az l rotacizálódása

Erzsébet ( < Elizabeth) ?

Author:  fejes.lászló [ 2010. February 1, Monday, 10:12 ]
Post subject:  Re: Az l rotacizálódása

Köszönöm a hozzászólásokat. Annyit azért pontosítanék, hogy olyan esetek érdekelnek, ahol azért az l és a r kontrasztja megmaradt, csak bizonyos esetekben változott. Arról nem is szólva, h már amikor leírtam az [s]-t, rájöttem, h ez kétértelmű, lehet [ʃ] és [sz] is, de végülis mindkettő érdekel, ill. az is, hogy a kettő előtt vajh másképp viselkedik-e.

Köszönöm.

Author:  rebrus [ 2010. January 31, Sunday, 23:44 ]
Post subject:  Re: Az l rotacizálódása

Anekdotikus: én gyerekkoromban egy ideig úgy tudtam, hogy a 'hamis zenei hang', az fars. Mert felénk úgy mondták a gyerekek.

De kis kereséssel lehet találni olyat, aki szintén így mondja:

http://209.85.135.132/search?q=cache:ru7Au5emYeAJ:forum.hirszerzo.hu/index.php%3Fp%3Dforum%26tid%3D601%26direction%3DASC%26order%3Dauto_id%26page%3D2+%22fars%22+-ir%C3%A1n&cd=20&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&lr=lang_hu&client=firefox-a

http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1194119120&order=reverse&index=2&azonosito=retrodc

http://www.linuxforum.hu/node/22909

http://www.noilapozo.hu/forum/csalad_es_kapcsolatok/20090908/a_ferfiak_es_a_szeretlek_szo

http://maniakus.freeblog.hu/archives/2007/02/05/privimix/

http://blogol.hu/comment.php?log=1515417

stb. stb.

Author:  tenegri [ 2010. January 31, Sunday, 23:26 ]
Post subject:  Re: Az l rotacizálódása

Ha nem csak a magyarra gondoltál, akkor más nyelvből tudok mondani példákat. Dahúrban a szótagvégi l (más mássalhangzók is) többnyire > r, miként mongvorban is (bizonyos körülmények között lehet nazális is belőle), pl. írott mongol alda "öl (hosszmérték)" > mongvor arda; altan "arany" > xardan; olǰa "zsákmány" > urd'ž'i, stb. Illetve úgy általában a mongolban van helyenként l ~ r váltakozás, pl. čaγalsun ~ čaγarsun "papír", bár ezek jó része egy eredeti r-ből hasonult el l-lé (pl. arčiγur > alčiγur "(törlő)kendő"; keregür > keregül "veszekedés, viszály"; *qarara- > qarala- "feketedik", stb.). Ha s környezete érdekel, ott pont nem szokott l > r lenni, inkább s előtt l > Ø.

Author:  szigetva [ 2010. January 31, Sunday, 21:54 ]
Post subject:  Re: Az l rotacizálódása

Portugál: pl > pr, bl > br (platea > praça, blandum > brando). (Mondjuk sokszor meg ch [ʃ] lett a latin pl, bl, nem tudom hirtelen, min múlt. Talán későbbi, hogy csak rotacizálódott.)

Author:  fejes.lászló [ 2010. January 31, Sunday, 19:02 ]
Post subject:  Re: Az l rotacizálódása

OK, kösz, jogos az észrevétel, de ennél kicsit bonyolultabb esetekre gondoltam... :)

Mondjuk az ilyesfajta elhasonulás azért kissé gyanúsnak tűnik...

A lajtorjás példa inkább hihető, különösen úgy, h az r a szó belsejében eltűnik, tehát tkp. hangátvetésről van szó.

Author:  tenegri [ 2010. January 31, Sunday, 17:08 ]
Post subject:  Re: Az l rotacizálódása

Ha r előtt áll az l, hasonulhat (pl. balra, felráz, stb.). Olvastam olyan elméletet, ami a torlódik, torol, torlasz, stb. szavakat is a tol- tőre vezeti vissza ll hangkapcsolatból elhasonulással (ll > rl). Aztán az erdélyi Magyarón állítólag lenne ràjtija 'lajtorja' szóalak.

Author:  fejes.lászló [ 2010. January 31, Sunday, 12:09 ]
Post subject:  Az l rotacizálódása

Tud valaki arról valamit, h az l milyen környezetekben hajlamos rotacizálódni? Különösen érdekelmne, h s előtt szeret-e.

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/