NYELVÉSZ
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/

MTA-cikk a Nature-ben
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/viewtopic.php?f=5&t=338
Page 1 of 1

Author:  gyarmz [ 2006. July 30, Sunday, 20:53 ]
Post subject: 

prezzey wrote:
our byelaws when conferring a Doctor of Science


Freudi elírás? :)

Author:  prezzey [ 2006. July 30, Sunday, 1:25 ]
Post subject: 

Indexen találtam, az új Nature-ből van:

Quote:
Hungary: academy is not obsolete or discriminatory

György Fábri1

1. Communications and Science Policy, The Hungarian Academy of Sciences, Roosevelt sq. 9, H-1051 Budapest, Hungary

Sir:

We were puzzled by your News story "Hungary's science academy slammed as 'obsolete'" (Nature 441, 1034–1035; 2006), because we had previously provided you with information that contradicts it. Contrary to your story and the statements made by people cited in it, our academy does not discriminate against scientific achievement obtained outside Hungary.

To cite the relevant part of our byelaws when conferring a Doctor of Science (Doctor of the Academy) title, from the http://www.mta.hu website: "When evaluating results arising from research done in an advanced industrial country, articles can be included fully in the impact factor total only if the applicant is the first or last mentioned co-author. If not, articles can be included in the impact factor or citation index total only to the effect of 25%. If the applicant competes for a Doctor of the Academy title on the basis of research done in a foreign country scientifically as advanced as Hungary, or less advanced than Hungary, reaching the domestic minimal measure is the minimal condition of allowing him/her to compete for the title."

By quoting people who call the Hungarian Academy of Sciences "obsolete" you are unjustly offending almost two-thirds of its members, and indeed three-quarters of our Doctors of the Academy, elected after 1990, not to mention more than half the academy's research staff, who started their scientific careers after that date.

We are troubled that you ignored the information we provided to your reporter before the article was published, and instead featured overwhelmingly the views of people who had previously denounced the academy and the scientific community in Hungary, and had met with rebuttals. We find your News story tendentious and partial, at odds with Nature's widely respected objectivity and editorial integrity.Hungary: academy needs more than internal reform

Csaba Szabo1

1. Department of Surgery, University of Medicine and Dentistry of New Jersey, Newark, New Jersey 07103, USA

Sir:

Your News story "Hungary's science academy slammed as 'obsolete'" (Nature 441, 1034–1035; 2006) describing some of the practices of the Hungarian Academy of Sciences, with respect to the requirements for its doctoral degree, only touches the tip of the iceberg. There are many chronic problems with the academy (see Nature 427, 94–95, 2004), such as the ageing leadership, lifelong tenure and funding allocations heavily favouring academy members and their institutions.

Although I did, as your News story reported, return to Hungary after 10 years of working in the United Kingdom and the United States, I stayed for only one year because of these outdated practices. I called for an internationally competitive science-management system and spoke out against the state-funded privileges and the lifelong compensation system the members of the academy enjoy. Two days later, I was told by the head of my department at Semmelweis University to look for another job.

A radical change in Hungarian science administration is overdue. The recent removal of the criticized sections from the academy's webpage is not going to change anything. I seriously doubt that the new 'internal reform committee' of the Hungarian Academy of Sciences is what the country needs.
[/quote]

Author:  varasdi [ 2006. July 20, Thursday, 22:43 ]
Post subject: 

halmtomi wrote:
varasdi wrote:
Mi lehet ugyanis a következő "próbálkozás"? A rendőrség vagy az igazságszolgáltatás "piaci alapokra való helyezése"? Erről Mari néni is látja, hogy abszurd, a tudomány esetében meg csak azok, akik ténylegesen is benne vannak.

Hát itt van egy elég nagy kutya elásva. Ugyanis demokráciában ahhoz, hogy valamit az állam támogasson, édeskevés az, hogy azok, akik ebben a valamiben "ténylegesen benne vannak", úgy gondolják.


Azt egy szóval sem mondtam, hogy nem is kéne ezeket az összefüggéseket mindenki számára legalább annyira nyilvánvalóvá tenni, hogy némi erőfeszítéssel azért ki tudjon alakítani egy képet magának. Ugyanakkor ebben a folyamatban nyilván azokon múlik minden, akik lefordítják a "benti" emberek teljesítményét mindenki által értett kifejezésekre. Abból, amit mondok, nem következik a kontroll elvetése. (De azért azt beláthatjuk szerintem, hogy egy matematikus munkáját esetleg bizarr dolog lehet elmagyarázni a többségnek, akiknek eleve matekfrásza van. Ettől függetlenül, amit csinál, annak esetleg igen nagy lehet a haszna. És hasonló igaz az elméleti vagy számtógépes nyelvészekre is.)

Author:  halmtomi [ 2006. July 20, Thursday, 22:09 ]
Post subject: 

varasdi wrote:
Mi lehet ugyanis a következő "próbálkozás"? A rendőrség vagy az igazságszolgáltatás "piaci alapokra való helyezése"? Erről Mari néni is látja, hogy abszurd, a tudomány esetében meg csak azok, akik ténylegesen is benne vannak.

Hát itt van egy elég nagy kutya elásva. Ugyanis demokráciában ahhoz, hogy valamit az állam támogasson, édeskevés az, hogy azok, akik ebben a valamiben "ténylegesen benne vannak", úgy gondolják. Mert ilyen erővel állami feladat lenne a nyelvművelés meg az asztrológia is, mert hiszen azok, akik ezekben "ténylegesen benne vannak" (nyelvművelők, asztrológusok) biztos így gondolják. :wink:

Persze van egy kiskapu: ha a nemtudós többség, bár ésszel nem éri fel, de a tudósok szavát hittel fogadja, és úgy dönt, támogassa az állam ezt az izét, amiről ő racionálisan nem érti, miért is kell támogatni: ekkor legitim a tudomány állami finanszírozása. Csak itt meg az a bibi, hogy mi van akkor, ha a nemtudós többség valamiért nem a tudósoknak hisz, hanem mondjuk a nyelvvédőknek (vagy az asztrológusoknak). :twisted:

Author:  varasdi [ 2006. July 20, Thursday, 19:13 ]
Post subject: 

Pléh-interjú

Author:  varasdi [ 2006. July 20, Thursday, 19:04 ]
Post subject: 

peredy wrote:
http://www.nol.hu/cikk/411209/


Az nem kérdés, hogy az alapkutatást az államoknak kell finanszíroznia. Nagyon nem szimpatikus, amikor egy adott állam mondvacsinált módon megpróbál kibújni olyan feladatok alól, amik miatt egyáltalán fenntartják. Mi lehet ugyanis a következő "próbálkozás"? A rendőrség vagy az igazságszolgáltatás "piaci alapokra való helyezése"? Erről Mari néni is látja, hogy abszurd, a tudomány esetében meg csak azok, akik ténylegesen is benne vannak. De ettől persze még nem lesz kevésbé abszurd és ellenszenves maga a felvetés. (Ezzel nyilván nem azt mondom, hogy nem kell valahogy számonkérni a számonkérendőket. Sőt, a dolognak csak akkor van egyáltalán értelme, ha ez explicit kritériumok alapján rendszeresen meg is történik.)

Author:  peredy [ 2006. July 20, Thursday, 8:35 ]
Post subject: 

http://www.nol.hu/cikk/411209/

Author:  rebrus [ 2006. July 12, Wednesday, 16:28 ]
Post subject:  koszi

koszi,

P.
(tanulsagos es feluletes is egyben)

Author:  prezzey [ 2006. July 11, Tuesday, 23:12 ]
Post subject: 

OK, megszereztem. Szedjétek, amíg még meleg! (A yousendit állítólag hét napig tárolja.)

Link: http://www.yousendit.com/transfer.php?a ... 2E4A42B62A

Author:  prezzey [ 2006. July 11, Tuesday, 20:39 ]
Post subject: 

ó basszus, a 12 hónapról elfeledkeztem... jaj de szeretem ezeket :evil: Akkor másik tippem nincs. Megpróbálom elkunyerálni ismerősöktől.

Author:  oravecz [ 2006. July 11, Tuesday, 15:35 ]
Post subject: 

prezzey wrote:
Neked - feltéve, ha bent vagy a Benczúr utcában. search.epnet.com és ezen keresztül próbáld.


Full Text: 06/05/1997 to present (with a 12 Month delay)
*Full text delay due to publisher restrictions ("embargo")

Author:  prezzey [ 2006. July 11, Tuesday, 0:07 ]
Post subject: 

Neked - feltéve, ha bent vagy a Benczúr utcában. search.epnet.com és ezen keresztül próbáld.

Author:  rebrus [ 2006. July 10, Monday, 12:24 ]
Post subject:  MTA-cikk a Nature-ben

Van vkinek hozzaferese ehhez a cikkhez?

Hungary's science academy slammed as 'obsolete'
Quirin Schiermeier

SUMMARY: Government and researchers complain of old-fashioned and discriminatory policies.
CONTEXT: ...researchers but also the Hungarian government, which is trying to reform the country's research system and attract more high-profile scientists. The Hungarian Academy of...

Nature 441, 1034-1035 (29 Jun 2006) News


Hatter:
http://index.hu/tech/tudomany/nature060710/

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/