NYELVÉSZ

Nyelvészeti vitafórum
It is currently 2022. January 19, Wednesday, 10:01

All times are UTC + 1 hour
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 2007. November 16, Friday, 20:13 
Offline

Joined: 2004. November 10, Wednesday, 18:20
Posts: 2183
Szerintem Vitézy hülyeséget beszél. 12 havibérlet nem 365+12x5 napot fed le, hanem 365+5-öt, azzal nem megyünk sokra, hogy a hónap első öt napjában két érvényes bérletszelvényünk is van. Ahol bukik az ember a 30 napossal, az a 31 napos hónap, de ebből kettőt be lehet hozni februárban, a másik ötöt meg a fejes.lászló leírta módon.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Gazdaságtan
PostPosted: 2007. November 16, Friday, 17:55 
Offline

Joined: 2007. September 9, Sunday, 18:13
Posts: 2367
Quote:
Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedésért Egyesület szóvivője, a BKV felügyelő bizottságának a tagja szerint a havibérlet eltörlésével a BKV minden évben 5 napot nyer pluszban, ami hat év alatt egy teljes bérlet árát jelenti.


(http://index.hu/politika/belfold/budapest/telapo5460/)

Szerintem az utasok jelentős része csak hétköznap, iskolába/munkába menet közlekedik BKV-val. (De pl. a Bp-n tanuló vidéki egyetemisták is gyakran hazautaznak.) Nekik hét végére nem kell bérlet.

Tegyük fel, h megveszem a bérletem hétfőn reggel. Harminc nap múlva, azaz szerda este jár le. A következő bérletemet csütörtök reggel veszem meg. Ez a bérletem egy szombat estéig jó. Vasárnapra nem kell bérlet, legközelebb csak hétfőn veszek. Magyarul két hónap alatt nyertem egy napot, egy év alatt hatot. De ha ügyes vagyok, az egyik hétfő húsvét. Arról nem is szólva, hogy aki ügyes, az úgy időzíti a nyaralását, h éppen elutazása előtt járjon le a bérlet, így egy-két hetet is nyerhet.

Min nyerhet mégis a BKV? Eddig sokan azért választoták a havi bérletet a 30 napos helyett (még ha tudták is, h a hónap közepén nyaralni fognak, és nem lesznek a fővárosban), mert azt rendszeresen kell vásárolni. Most viszont semmi nem fogja az utast arra emlékeztetni, h éppen lejárt a bérlete, így jóval több lesz a bevétel a büntetésből, különösen, h az aznap megváltott bérlet már utólag sem segít.

_________________
A hozzászólás tartalma magánvélemény, semmilyen közösségnek vagy intézménynek, legfőképpen pedig a hozzászóló munkahelyének hivatalos álláspontját nem tükrözi. (BIJE)


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron

Figyelem!
A faliújságon megjelentek nem képviselik többek közt a következő szervezetek hivatalos véleményét:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group