NYELVÉSZ
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/

Bevezetés a nyelvtudományba 39. o.
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/viewtopic.php?f=39&t=374
Page 1 of 1

Author:  eszesb [ 2006. September 23, Saturday, 11:43 ]
Post subject:  Bevezetés a nyelvtudományba 39. o.

Én is felfedezni vélek egy-két pontatlanságot:

39. o. "a perlokúció a beszélő szándékának az a része, amely nem magára a kommunikációra vonatkozik, hanem arra, amit el akar érni a segítségével. Például egy állítás perlokúciója lehet a megfogalmazott gondolat (lokúció) szerepe az érvelésben...de a perlokúcióhoz tartozik az is, hogy egy-egy kommunikációs aktust esetleg félrevezetés, figyelemelterelés, figyelemfelhívás céljából használunk. A megnyilatkozás perlokúciója ritkán jelenik meg explicit formában a megnyilatkozásban."

Austin aki a perlokúciós aktus fogalmát bevezette, úgy határozta meg, mint az olyan aktust, "amelynek mondása révén valósítunk meg vagy érünk el valamit, amikor meggyőzünk, elrettentünk vagy akár meglepünk vagy félrevezetünk valakit." (Tetten ért szavak 113. o.)

"A perlokúciós aktusba bizonyos értelemben vett következmények is beletartoznak, amikor pl. azt mondjuk, hogy x elvégzése révén y-t csináltam. Mindig számítanunk kell a következmények hosszabb-rövidebb sorára, amelyek egy része valószínűleg "szándékolatlan". (uo. 112. o.)

A perlokúciós aktusnak tehát van ugyan némi köze a beszélő szándékához, de azt nem lehet mondani, hogy annak a része volna, hiszen csak a kiváltott hatással együtt értelmezhető.
Emiatt a perlokúció nemhogy ritkán hanem sohasem jelenhet meg explicit formában a jelen idejű performatív megnyilatkozásban (bár utólag beszámolhatunk róla, ld. Austin példáit: "Rávett/kényszerített, hogy lőjem le", "kérdőre vont", "felbosszantott".).
Az explicit performatív igék az illokúciós erőt jelenítik meg, nem pedig a hallgatóban kiváltott perlokúciós hatást.

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/