NYELVÉSZ
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/

Bevezetés a nyelvtudományba, 34. o.
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/viewtopic.php?f=39&t=368
Page 1 of 1

Author:  fejes [ 2006. September 20, Wednesday, 18:32 ]
Post subject:  Bevezetés a nyelvtudományba, 34. o.

Látom, a 33. oldal nem keltett nagy izgalmakat, így továbblépek.

Az Az is... koláját szerintem kicsit bővebb magyarázatra szorulna, nem vagyok biztos benne, h mindenkinek azonnal leesik, h mi is az elkerült kifejezés. (Különös tekintettel arra, h ma minden arcpirulás nélkül használjuk azt is.)

Szerintem az a micsodája nem feltétlenül szexuális tartalmú, pl. ha egy csecsemő tisztába tételéről van szó, és a micsodája letörléséről, babaolajjal kenegetéséről van szó, abban aligha van bármi szexuális. Ugyanígy a megjött neki-ben sem találok semmi szexuálisat, hacsak nem a szexualitás tiltását, különös tekintettel a szigorúan kóser háztartásokra.

Azt nagyon erős állításnak érzem, h a dug vagy a farok szavakat sokan ma már a hétköznapi értelmükben is sokan kerülik. Pl. a dugd a pisztolyt a könyvek mögé! mondatot hallva aligha támadnak valakinek szexuális asszociációi (nem beszélve az igekötős használatokról), és az a kutya csóválja a farkát mondatot is aligha lehet félreértelmezni, holott itt még ki sincs zárva a nemi szervre való utalás lehetősége.

Ezek persze nem súlyos hibák, de azért a MG-t az ilyesfélékért cikiztük. Nem beszélve arról, h a diákokat arra kéne nevelni, h a nyelvi tényeket csöppet se kezeljék lazán...

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/