NYELVÉSZ
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/

Lomb Kató - tanulmány
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/viewtopic.php?f=34&t=672
Page 1 of 1

Author:  Brain Storming [ 2007. July 5, Thursday, 11:50 ]
Post subject:  Lomb Kató - tanulmány

Lomb Katóról jut eszembe...

katalóguscédulája:
Quote:
MEK-04989
Lomb Katóról jut eszembe... : Elemző és kritikai jegyzet Lomb Kató: nyelvekről jut eszembe... című könyve alapján, a GPSV nyelvoktatási szemlélet és a PLC (Protonyelv Koncepció) szemszögéből / Sipka János István
tanulmány(ok) ; magyar
Nyelvoktatás, Pszicholingvisztika
nyelvoktatás
MEK-be került: 2007-07-03
URL: http://mek.oszk.hu/04900/04989


Quote:
Tartalom

1. Bevezetés
1.1. GPSV
1.2. A GPSV nyelvoktatási alapmódszere
1.3. Protonyelv Koncepció
1.4. "NEXTEP" - avagy, a "KÖVETKEZŐ LÉPÉS"
1.5. Kinek szól a jegyzet

2. Lomb Katóról jut eszembe ...Fülszöveg:

Quote:
Bevezetés

(Az elemzés alapját Lomb Kató fent említett könyvének 1983-ban megjelent kiadása alkotja. Lektorai voltak: Dr. Dienes Gedeon, és Dr. Sugár András. A kiadásért maga a szerző volt a felelős. A könyvet 1983-ban, a Budapesti Egyetemi Nyomdában készítették.)

Úgy gondolom Lomb Katót nem kell bemutatni senkinek, aki a nyelvtanulás vagy tanítás terén komolyan megfordul és megfordult. Így ezt nem is teszem - a hátralévő több tucat oldalon egyébként is az ő szakmai téren komolyabb gondolataiból fogok kiindulni, így az olvasónak, ha eddig nem volt, akkor most bőségesen lesz alkalma megismerni ennek a legendás tehetségnek (de mivel ezt ő kikérné magának) és szorgalomnak az állásfoglalásait, módszereit és elképzeléseit a nyelvtanításról, tanulásról és a témával kapcsolatos egyebekről. Az ő gondolatain keresztül, azokból kiindulva teszek kísérletet egy merőben újnak ható, alapjaiban azonban minden nyelvoktatási és tanulási problémában, folyamatban ott lappangó szemlélet "kicsomagolására", bemutatására. Ennek a méltatlanul szerény hírnévnek örvendő "nyelvzseninek" ezen könyve különösen alkalmas arra, hogy széles spektrum mentén adjon módot új gondolatok megvitatására, elemzésére, kifejtésére, mivel rendkívüli módon gondolatébresztő és ugyanakkor egyszerű stílusban szól mindenkihez, aki a téma iránt bármilyen szinten is érdeklődik.

Az elemzés valószínűleg nem lesz olyan színes és izgalmas, mint az eredeti mű, de megkísérli "lemásolni" azt a lelkesedést és mindenre kiterjedő figyelmességet, ami az emberi nyelvet, annak használatát és annak módját szenvedéllyel párosult odaadással kísérheti.

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/