NYELVÉSZ
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/

Spoonerism
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/viewtopic.php?f=32&t=1168
Page 1 of 1

Author:  Csoppy [ 2010. April 25, Sunday, 22:53 ]
Post subject:  Re: Spoonerism

van ilyen nyelvbotlás-korpusz a beszédkutatás kötetekben, ebben lehet találni ilyeneket a metatézis kategória alatt.

Author:  tenegri [ 2010. April 5, Monday, 21:17 ]
Post subject:  Re: Spoonerism

Konkrét példa épp nem jut eszembe, de a jelenséget magamnál és másoknál is tapasztaltam már magyarban. Nem mondom, hogy gyakran, de mondjuk évente 2-3 alkalommal biztos sikerül belefutnom.

Author:  fejes.lászló [ 2010. April 5, Monday, 9:12 ]
Post subject:  Re: Spoonerism

Nem tudom, ez ér-e, de mi általánosban kifejezetten játszottunk azzal, hogy a vezeték- és keresztnév első hangját felcseréltük. Ennek van írásos nyoma is.

Author:  frenkelp [ 2010. April 5, Monday, 9:01 ]
Post subject:  Re: Spoonerism

Van a Michael Motley-féle pszichológiai kísérlet, amelyben a spoonerism fontos szerepet játszik. Rémlik, hogy Mérő László és társai magyarul is elvégezték a kísérletet. De nem vagyok benne biztos.

Még az jut eszembe, hogy Gyurcsány Ferenc a 2004. dec. 5-i népszavazást megelőző vitában "összeforrt csontok" helyett "összecsórt fontok"-at mondott, amin évekig röhögött az internet jobboldala.

Author:  kalman [ 2010. April 4, Sunday, 23:59 ]
Post subject:  Spoonerism

Eddig azt hittem, mert a saját tapasztalataim azt mutatták, hogy a Spoonerismnek nevezett nyelvbotlás a magyarban nem nagyon fordul elő (magyarul sose hallottam ilyet, az angolban állítólag gyakori). Az a lényege, hogy két közeli szó kezdő szótagjának onsetjét felcseréli valaki (angol példák: a well boiled icicle, you hissed all my mystery lectures). Valójában nem tudom, mennyire gyakori az angolban, de talán már én is hallottam. Magyarul viszont ma először: rozis mandi és cséntelepi mődör. Igaz, mind a kettőt színész mondta, nem tudom, lehet, hogy megtanult szöveg elmondásakor az angolban is gyakoribb?

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/