NYELVÉSZ
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/

Aránytalanság
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/viewtopic.php?f=30&t=158
Page 1 of 1

Author:  Arzeniusz [ 2007. June 16, Saturday, 2:13 ]
Post subject:  Etika?

Biztos vagyok benne, hogy ha valaki tévedését kijavítod, és másoknak is felhívod a figyíelmét erre, hogy a téves eszméket ne tegyék magukévá, azt NEM lehet etikátlannak mondani,főleg akkor nem, ha a helyes teóriákat is hangsújozod!
Ami pedig azt illeti, mindenkinek a saját döntése volt, hogy ezek után el akarják -e olvasni!
Mások döntéséért pedig nem tartozol felelőséggel.

(Aki pedig hibázott, az a mű szerzője volt, és ha a kritikából nem tanul, akkor egy kicsit primitívnek mondható.)


Üdv mindenkinek. :-)

Author:  fejes [ 2005. June 5, Sunday, 11:46 ]
Post subject:  Aránytalanság

Az alábbi ügyet részben azért említem, mert nem szeretném, ha valakinek olyan érzése lenne, hogy azért emlegetem ennyit az etikát, mert magamat fedhetetlennek tartom. A másik oka az, hogy az ügy tanulságos lehet mások számára is, és talán lesz, aki éppen az én gyónásomra emlékezve nem követ el hasonló hibát.

Egy alkalommal a Finnugor Világba ismertetést írtam Kerezsi Ágnes Az udmurtok c. könyvéről. Ennek az udmurt nyelvről szóló, egyébként viszonylag rövid részében rengeteg hibát találtam, és ezeket részletesen elemeztem is. A könyv fennmaradó részét általában jónak találtam, mivel azonban arról, ami magában is jó, nem nagyon lehet a szót szaporítani. Bár már a recenzióban felhívtam rá a figyelmet, hogy valójában a könyv nagy részét jónak tartom, és az aránytalanság megtévesztő lehet, ennek ellenére mégis tény, hogy a recenzió aránytalan volt, és mivel az olvasónak ennek köszönhetően téves képe alakulhatott ki a könyvről (figyelmeztetésem ellenére), mégiscsak igazságtalan volt a recenzióm, és ez bizony etikai vétség -- minden mentő körülmmény ellenére.

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/