NYELVÉSZ
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/

szófaj, szóosztály
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/viewtopic.php?f=26&t=914
Page 1 of 1

Author:  vad [ 2008. August 21, Thursday, 10:50 ]
Post subject:  Re: szófaj, szóosztály

Szerintem:
A szófajra és a szóosztályra is igaz, hogy mindkettő a szavak (forma+jelentés!) egy partíciója, azaz egy szó egy és csak egy szófajba vagy szóosztályba tartozik. Ezen belül a szóosztály bármely értelmes tulajdonságok alapján történő partícionálást (pl. hangkivetés, szemantikai üresség, stb.), míg a szófaj kizárólag disztribúciós alapú (illetve a hagyományos nyelvtanban bizonyos szemantikai jegyeken alapuló) osztályozás.
fejes wrote:
[...] a gyűjtőneveket viszont nem nevezném szófajszerű csoportosulásnak. [...] A tárgyas igét szintén nem.

A fentiek alapján a gyüjtőnév és a tárgyas ige szó(al)fajnak számít, disztribúciós tulajdonságaik jól elkülönítik más osztályoktól őket.
fejes wrote:
Számomra a tárgyas ige nem aránylik úgy az igéhez, mint pl. a melléknév a névszóhoz. Talán azért, mert egészen pontosan eldönthető, h vmi oda tartozik-e vagy sem? :D

Ebben nem értünk egyet. Nem tudom, melyikről gondolod, hogy pontosan elkülöníthető, sztem baromira nehéz mind a kettő. Próbáltam.

Author:  prezzey [ 2008. August 21, Thursday, 2:49 ]
Post subject:  Re: szófaj, szóosztály

Szerintem a "szóosztály" az bármi lehet, ami alapján osztályozni lehet a szavakat (pl. zárt vagy nyílt szóosztályok - ezt még sose hallottam "szófajok"-kal mondani), mittomén az A-val kezdődő szavak osztálya, a hupurty szóosztály stb. akármi; a szófajnak pedig köze kell lennie a 'hagyományos' nyelvtanhoz, szóval nem igazán jó az "A-val kezdődő szavak szófaja" (hacsak nem abban az értelemben, hogy az A-val kezdődő szavaknak milyen egyéb szófaja van :D ). Szóval a szófaj fogalmát mindenképpen valami nyelvészetileg hagyományosan bevett dologra lehet eszerint használni (most nem csak "A" hagyományos nyelvtanra gondolok), főnév, melléknév, stb.; a szóosztályt meg nem, hanem teljesen avantgárd és bizarr dolgokat is lehet szóosztályoknak hívni, ha valahogy definiálni tudjuk őket.

Ilyen értelemben a szófajok a szóosztályok azon speciális esetei, amelyeket a nyelvészek gyakran és régóta szoktak használni :wink: De ez csak az én személyes érzeményem, fogalmam sincs, mennyire bevett... őszintén szólva a szóosztályra rákeresve (először a Nyelvészfórumot dobja ki a Google :D ) totál vegyes dolgokat látok, és nem is használják túl sokan, valamint a találatok nagy része az a zárt és nyílt szóosztállyal kapcsolatos. Ja és megtaláltam martonfi PhD-jét! :!:

Author:  fejes.lászló [ 2008. August 20, Wednesday, 19:58 ]
Post subject:  Re: szófaj, szóosztály

Hmmm...

Nekem a mutató névmás ugyanannyira szófaj, mint a névmás... a gyűjtőneveket viszont nem nevezném szófajszerű csoportosulásnak. (Értem én, h vannak közös jellemzőik, de akkor sem.) A tárgyas igét szintén nem. (Számomra a tárgyas ige nem aránylik úgy az igéhez, mint pl. a melléknév a névszóhoz. Talán azért, mert egészen pontosan eldönthető, h vmi oda tartozik-e vagy sem? :D)

Author:  martonfi [ 2008. August 19, Tuesday, 19:32 ]
Post subject:  Re: szófaj, szóosztály

Számomra a szóosztály, szófaji osztály, szófaji csoport (ezek szinonimek nekem) jelenthet szófajt (pl. főnév, melléknév, névmás, ige), szófajnál kisebb szófaji jellegű csoportot (pl. mutató névmás, tárgyas ige, gyűjtőnév), illetve szófajnál nagyobb szófaji jellegű csoportot (pl. névszó) egyaránt. Tehát a szóosztály rugalmasabb kategória, mint a szófaj.

Author:  fejes.lászló [ 2008. August 19, Tuesday, 13:43 ]
Post subject:  szófaj, szóosztály

Ez ugyan nem kifejezetten magyarítási kérdés, de terminológiai. Szokás hol szófajokról, hol szóosztályokról beszélni. Van-e valamilyen bevett megkülönböztetés? Létezik értelmes, hasznos különbségtétel?

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/