NYELVÉSZ

Nyelvészeti vitafórum
It is currently 2022. January 24, Monday, 12:30

All times are UTC + 1 hour
Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 6 posts ] 
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 2005. February 20, Sunday, 20:32 
Offline

Joined: 2004. November 10, Wednesday, 21:53
Posts: 2548
fejes wrote:
Kérem a topik lezárását.
Ezzel a témával is úgy fogok eljárni, mint a többivel.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2005. February 20, Sunday, 20:27 
Offline

Joined: 2004. November 11, Thursday, 23:20
Posts: 584
Location: http://fu.nytud.hu
Nem kellemes egy vitát lezárni, mivel óhatatlanul azt a benyomást kelti, hogy az ember azt akarja, hogy az övé legyen az utolsó szó. Mivel azonban Nóra faképnél hagyott minket, mások pedig -- legalábbis a hagyományos nyelvészek oldalán -- be sem szálltak a vitába, úgy tűnik, hogy ezek a topikuk értelmüket veszették. Én viszont úgy érzem, hogy össze kell foglnom azt, amit tapasztaltam.

Finoman szólva hiányoltam a vita dinamikáját. Úgy tűnik, Nóra mindössze az NyK-beli recenzióm néhány felvetésére kívánt válaszolni, s miután nem hajoltam meg érvei előtt, számára érdektelenné vált a kérdés. Nem fogadta el pl., hogy bizonyos jelenségeket (melyek csak néhány szót érintenek), periferikusnak minősítek, és nem tartom őket fontosnak a kategorizálási rendszer kialakítása szempontjából. Sajnos nem érdekelte, hogy miért gondolom így. (Azért, mert véleményem szerint a nyelvtani kategóriák nem valós entitások, hanem a leírás eszközei. Akkor érdemes kategóriáról beszélni, amikor elemek vagy jelenségek egy csoportjában sok dolog esik egybe, azaz ha azt tudom mondani valamiről, hogy az X kategóriába tarozik, akkor azzal azt mondom, hogy a, b, c, ... z tulajdonságokkal bír. Lehet, hogy bizonyos X-be sorolt elemekre nem érvényesek a c, n és q tulajdonságok, de a leírás kényszerűen egyszerűsítő mivolta miatt ezt elfogadhatónak tartom. Nem tartom helyesnek viszont egy elem X-be sorolását csak azért, mert b, m és p tulajdonságokkal rendelkezik. Nem tartom helyesnek, ha A és B kategóriát nem különböztetjük meg csak azért, mert mindkettőre igazak a f-i tulajdonságok, különösen, ha már besoroltuk őket C-be, melyben az a-d tulajdonságok érvényesek (és a C-n belül más kategóriát amúgy is kialakítunk).) A párbeszéd alapja pedig mégiscsak az, hogy kíváncsi vagyok arra, hogy a másik mit és miért gondol, és ha nem is fogadom el a véleményét, mégiscsak átgondolom a sajátom. A felmerült kérdésekben azonban -- bár elvileg arról volt szó, hogy egy lehetséges, később megírandó hagyományos nyelvtanban miként csoportosítsuk a jelenségeket -- Nóra szigorúan ragaszkodott a MG álláspontjához, és emlékezetem szerint egyszer sem merült fel benne, hogy alternatív megoldást legalább mint lehetőséget megfogalmazzon. Ez pedig finoman szólva is dogmatikus gondolkozásra vall.

Sokatmondónak tartom azt is, hogy a Rag -- jel -- képző topikban, ahol lényegében azonos platformra kerültem Nórával (legalábbis abban, hogy Kálmánnal szemben azért látjuk értelmét az inflexiós toldalékok és a képzők elhatárolásának), akkor meg sem próbált mellettem (és Kálmán ellen) érvelni, csupán azon gúnyolódott, hogy Kálmán véleménye attól függ, hogy én milyen színvonalasan -- vagy színvonaltalanul -- érvelek. Én persze nem értem, miért furcsálja ezt Nóra, hiszen mi más tudna eltéríteni valakit korábbi meggyőződésétől, mint az, ha meggyőző ellenérveket találni -- s mi más tudná jobban megerősíteni, mint azt, hogy a más véleményt kifejtők nem tudnak meggyőző érveket hozni felfogásuk mellett. Nóra számára azonban nem fontos, hogy megpróbálja Kálmánt meggyőzni, de még az sem, hogy érveket találjon saját felfogása mellett. Hiszen az ő felfogása a megdönthetetlen igazság -- más szóval dogma. Aki meg másképp gondolkodik, az nyilván deviáns, akivel nem érdemes szóba állni. Ki kell adni a kötelező olvasmányokat, és aki nem érti meg és nem fogadja el a benne foglaltakat, az magára vessen. Elvégre elég kinyilatkoztatni, az érveket vitában megméretni már felesleges.

Most Nórának nyilván hallhatja eleget, hogy "megmondtam, hogy ezekkel jobb szóba se állni", és talán el is fogja hinni, hogy hibázott, amikor belement a vitába. Ám legyen. Nekem továbbra is meggyőződésem, hogy lehetne a jelenlegieknél sokkal jobb, a hagyományos nyelvtan kereteit szét nem feszítő nyelvtant írni. Ám akik az ilyen nyelvtanokat -- most már sorozatban -- írják, azok elvannak a saját berkeikben, és nem kíváncsiak mások véleményére. Hogy ez hova vezet, azt mindannyian látjuk, és még látni is fogjuk. Kár, hogy mindennek a magyar szakosok képzése issza meg a levét.

Köszönöm Nórának, hogy -- szemben környezetének más tagjaival -- legalább megpróbált párbeszédbe bocsátkozni. Sajnálom, hogy nem sikerült.

Kérem a topik lezárását.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2004. December 25, Saturday, 17:51 
Offline

Joined: 2004. November 11, Thursday, 23:20
Posts: 584
Location: http://fu.nytud.hu
Kedves Vitapartnerek és Kibicek!

Mivel január végéig terepen vagyok, nem tudok hozzászólni a vitához. Remélem, január végétől pótolni tudom a lemaradást. Addig is kellemes ünnepeket és boldog új évet!


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2004. December 18, Saturday, 22:44 
Offline

Joined: 2004. December 18, Saturday, 21:26
Posts: 28
Ne haragudjatok, hogy várni kellett rám! Köszönöm a türelmet.

_________________
Kugler


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 2004. December 9, Thursday, 18:23 
Offline

Joined: 2004. November 11, Thursday, 23:20
Posts: 584
Location: http://fu.nytud.hu
Arra kérném a fórum résztvevőit, hogy reagálásukkal, ill. új topikok megnyitásával várják meg, míg Kugler Nóra regisztrál és hozzá tud szólni a nyitókérdésekkel. Előre is köszönöm a türelmeteket!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Miért keletkezett ez a fórum?
PostPosted: 2004. December 9, Thursday, 1:05 
Offline

Joined: 2004. November 10, Wednesday, 21:53
Posts: 2548
Mert a 2004. Elméleti nyelvészeti fiesztán ebben a témában kezdôdött vita (a vitaindítók Kugler Nóra és Fejes László voltak). Ezeknek írásos változatait itt találjátok (egyelôre, késôbb a fieszta honlapjára is nyilván fel fognak kerülni):

1. Kugler Nóra
2. Fejes László

Jó vitatkozást!


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 6 posts ] 

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron

Figyelem!
A faliújságon megjelentek nem képviselik többek közt a következő szervezetek hivatalos véleményét:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group