NYELVÉSZ

Nyelvészeti vitafórum
It is currently 2021. December 3, Friday, 6:08

All times are UTC + 1 hour
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 2004. December 5, Sunday, 21:10 
Offline

Joined: 2004. November 11, Thursday, 23:20
Posts: 584
Location: http://fu.nytud.hu
Én úgy vélem, alapesetben a vezetéknevek valamilyen jelzőből alakulnak ki, ami azt jelentené, hogy ahol a jelző megelőzi a jelzett szót, ott a vezetéknév megelőzi a keresztnevet, és fordítva. Ebből azonban az következne, hogy a legtöbb európai nyelvben a vezetéknév lenne elől. Itt azonban erősen érvényesül a nyelvek egymásra gyakorolt hatása, és valamiért presztishelyzetben a vezetéknevet hátratevő nyelvek voltak (talán a latinnal kezdve). Sok nyelvben, ahol hivatalosan hátul van a vezetéknév, ott a köznyelvben elöl (a finnugor nyelvek tudtommal kivétel nélkül ilyenek), de pl. az oroszban a hivatalos nyelvben is nagyon gyakori a familija - imja - otcsesztvo sorrend. Aztán vannak nyelvek, amelyek a jelző hátravetésével a kapcsolat terminusjellegét fejezik ki (pl. cseh), és elképzelhető, hogy a Josef Malýban azért kerül hátra a Malý, mert nem szó szerint értendő, lehet, hogy Pepík egy nagy melák...

De azt hiszem, hogy inkább csak hagyományról van szó, amely egyébként független a nyelvtani rendszertől.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Személynevek sorrendje
PostPosted: 2004. December 5, Sunday, 13:41 
Offline

Joined: 2004. November 17, Wednesday, 12:43
Posts: 104
Miért van az, hogy nálunk a személynevek sorrendje fordítva van, mint máshol, azaz vezetéknév + keresztnév? (természetesen van még ilyen rajtunk kívül is, de nem a közelünkben...)

Tegnap kérdezte tőlem valaki, de nem nagyon tudtam rá válaszolni. Mi elméleti nyelvészként nem ilyen dolgokkal foglalkozunk, mondtam; úgyhogy csak (kis nyelvész érzékkel megáldott) józan paraszti ésszel tűnődtem rajta kicsit.
Nekem teljesen logikusnak tűnik a sorrend (nem csak mert magyar vagyok, és ugye ehhez vagyok hozzászokva :)) Névsor írásakor általában a vezetéknevek alapján szokás rangsorolni, ez nálunk nem jár a sorrend megfordításával és vesszők kirakásával (bár a vesszőkkel se vacakol minden külföldi).
A jelzős szerkezetekből remekül kijön a sorrend a magyarban, és ha jól sejtem, így alakultak ki a vezetéknevek. Meg kellett valahogy különböztetni azt a sok Jánost a faluban, így lett a kovács Jánosból Kovács János, sánta druszájából Sánta János, stb. Ugye nem mondok nagy hülyeséget?
A királyok jutottak még eszembe, pont ugyanúgy működik. Ami nálunk Nagy Károly meg II. Erzsébet, az másoknak "Károly a nagy" meg "Erzsébet a második"
Ez, mondom, csak egy naiv első megközelítés, de ha már lett itt egy etimológia topik is, gondoltam, felteszem a kérdést.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron

Figyelem!
A faliújságon megjelentek nem képviselik többek közt a következő szervezetek hivatalos véleményét:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group