NYELVÉSZ
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/

Kommunikációs stílus
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/viewtopic.php?f=17&t=764
Page 1 of 1

Author:  varasdi [ 2007. December 13, Thursday, 20:33 ]
Post subject: 

kalman wrote:
varasdi wrote:
Nem tudom, én elég viccesnek találom a stílusát,
De ezt ugye nem a kolleginánk levelére mondtad?


Arra nem. :(

kalman wrote:
A cirkalmuált felveszem a jelöltek közé, ha több lesz, bocsássam szavazásra?


Az jó ötlet! ;)

Author:  kalman [ 2007. December 13, Thursday, 20:11 ]
Post subject: 

varasdi wrote:
Nem tudom, én elég viccesnek találom a stílusát,
De ezt ugye nem a kolleginánk levelére mondtad? A cirkalmuált felveszem a jelöltek közé, ha több lesz, bocsássam szavazásra?

Author:  varasdi [ 2007. December 13, Thursday, 20:08 ]
Post subject: 

Nem tudom, én elég viccesnek találom a stílusát, és eszembe se jutott volna, hogy a vita bármelyik pillanatában is komolyan vegyem. Olyan, ahogy egy ahisztokhata íhhat, szerintem poén, as long as képes vagy viccként ránézni. Ha meg inszinuál, szóvá kell tenni, és kész.

cirkalmuál (V), ~ó (A): messzemenően őszintétlen és sunyi módon inszinuáló, de a felszínen nagyon udvarias stílus, melyet használói valószínűleg ellenállhatatlanul kultúráltnak és emelkedettnek, sőt cizelláltnak gondolnak (pl. Megkaptam János cirkalmuálkodó levelét --- no comment!)

Author:  kalman [ 2007. December 13, Thursday, 18:50 ]
Post subject:  Kommunikációs stílus

Anyanyelvünk (sőt, az általam ismert más nyelvek is) szegények, én legalábbis nem ismerek olyan kifejezést, amely megfelelően leírja azt a kommunikációs stílust, amit egyes kollégák (és nem kollégák is) használnak. Szívesen adok egy üveg itókát annak, aki a legjobb javaslatot kitalálja, hogy kellene hívni azt a stílust, amit pl. az egyik kollégám használt, amikor körlevélben helytelenítette, hogy a sajtóban (kérdésre válaszolva) megmondtam, mi a munkahelyem, vagy amit Roquentin használ ezen a fórumon (de Tarlós úr stílusa is sokszor ilyen). Egyetlen általam ismert szó se írja le jól ezt a kimódoltan negédes, ugyanakkor messzemenően őszintétlen és sunyi módon inszinuáló, de a felszínen nagyon udvarias stílust. A használói valószínűleg ellenállhatatlanul kultúráltnak és emelkedettnek, sőt cizelláltnak gondolják ezt a taknyolást. Értitek, mire gondolok? Akkor hajrá, nyelvújításra fel!

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/