NYELVÉSZ
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/

Magánélet és szakmai előmenetel
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/viewtopic.php?f=17&t=435
Page 1 of 1

Author:  fejes [ 2006. December 21, Thursday, 12:34 ]
Post subject:  Magánélet és szakmai előmenetel

Bár igazán nem szívesen, de Kálmán kifejezett kérésére óvatosan felvázolom, h mit gondolok a "Hogy mik vannak!" topikban lejátszódott incidensről. Sajnos az esettel kapcsolatban nem használhatom azokat a kifejezéseket, melyek szerintem ide illenének, de azért megpróbálom érthetően összefoglalni.

Úgy gondolom, h az itt tett hozzászólásaim, véleményem, és nem utolsósorban az itt használt stílusom magánéletemhez, nem pedig szakmai munkásságomhoz tartoznak. (Bár meggyőződésem, h volt már itt néhány olyan bejegyzésem, amelynek több nyelvészeti mondanivalója/relevanciája van, mint mások (egyesek) többöldalas cikkeinek, megkockáztatom, egész munkásságának (és itt félreértés ne essék, én nem mindenkiről beszélek, de néhány olyan emberre mindenképpen igaznak tartom ezt az állítást, aki nyelvészként keresi a kenyerét, mi több, bombabiztos állásban ül, és nem kell folyamatosan azon törnie a fejét, h mi lesz, ha nem hosszabbítják meg a szerződését) -- és bocs a hosszú kitérőért), ennek ellenére ezsembe sem jutna mondjuk a bibliográfiámba belinkelni az itteni megjegyzéseimet.) Hozzászólásaimban sem hivatkoztam soha sem arra, h hol dolgozom, kivéve azt a szerencsétlen MaNcs-levelet, ami tulajdonképpen nem hozzászólás volt, csak itt kerestem hozzá aláírókat. Amikor regisztráltam, úgy véltem, h ezt más is így gondolja, ezért naivan olyan niket választottam, ami egyértelműen rám utal.

Sajnos nem számoltam azzal, h egyesek még a Kádár-korban érzik magukat. A főnökömmel közöltem, h ahhoz sincs köze, ha én szabadidőmben fűszoknyában táncolok egy melegfelvonulás élén. Furcsáltam továbbá, h bárki is akadt ki a stílusomon, miért nem akadt ki az ÉAny cikkén, ill. ha azon is kiakadt, hogyhogy nem az a kiakadása kötötte le. Mindegy.

Gondolkodtam azon is, h vajon az illető miért nem nekem vagy a moderátor(ok)nak írt. Ennek talán nem csak az oka, h még a Kádárkori kordában tartás, rövidpóráz-szemlélet rabja, hanem az is, h mélységesen lenéz engem: derrogál neki, h velem szóba álljon. (És nyilván a moderátorokkal is, akik addig süllyedtek, h szóba állnak velem.) Mindegy.

Ja, és h nehogy vki félreértse a helyzetet: a főnököm nem akar kirúgni ezért. Legfeljebb nem tudja megakadályozni, ha kirúgnak. Vagy ha egy színvonalas pályázatomat azért részesítik hátrányban egy színvonaltalannal szemben, mert én csúnyán beszélek. Őt ezért zavarja az eset.

Lássuk be, h ma Mo-n olyanok ülnek bizonyos hatalmi pozíciókban, akik a másikat nem szakmai szempontból, hanem stílusuk (származásuk? nemi identitásuk? politikai nézeteik? ki tudja még, mi) alapján ítélik meg, és azok, akik nem ilyenek, nincsenek olyan helyzetben (nem tudják? lusták? félnek?), hogy ezt megakadályozzák. Az egyetlen lehetőségem tehát, ha jófiú leszek, és szépen, udvariasan fogok ezentúl hozzászólni, sőt, nem kritikusan, kizárólag pozitívan, bíztatóan, dicsérően. Más lehetőségem ugyanis nincs.

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/