NYELVÉSZ
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/

akdémiai reform, politikai reform
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/viewtopic.php?f=17&t=1041
Page 1 of 1

Author:  fejes.lászló [ 2009. March 25, Wednesday, 19:34 ]
Post subject:  Re: akdémiai reform, politikai reform

Köszönöm.

Author:  ktam [ 2009. March 25, Wednesday, 19:24 ]
Post subject:  Re: akdémiai reform, politikai reform

KÁLMÁN C. GYÖRGY wrote:
MTA — választások előtt
Az elnök

Minden faluban van egy nyugdíjas tanító bácsi, aki varázsvesszővel kísérletezik, és a tömegvonzás egészen új megközelítését meséli a kocsmában; vagy idős állatorvos, aki végleges megoldást talált a magyar és a baszk nyelv titkos összefüggéseire, és már vett is egy páncélszekrényt, amelyben készülő etimológiai szótárának kéziratát tartja; vagy bogaras agronómus, aki Magyarország első és második világháborús részvételére vonatkozóan dolgoz ki gyökeresen új koncepciót. Nos, ezt a lélektanilag nagyon is érthető, ám tudományosan eléggé kétséges szellemi állapotot nevezte az Akadémia most leköszönő elnöke szintetizáló jellegű munkásságnak — amikor az ember nem azzal foglalkozik, amihez ért, hanem ami „érett” korában egyszerre érdekelni kezdi, s amiről úgy véli, kellő intelligenciával és szorgalommal könnyedén elsajátítható.
Ne legyünk igazságtalanok: vannak bölcs emberek, akik szinte bármiről beszélnek, az megfontolandó, továbbgondolandó, megvitatandó. De nem minden bölcs ember (és nem minden akadémikus) ilyen. Erre maga a leköszönő elnök mutatott példát, aki a vízügytől az agráriumig mindenről akadémikusi-elnöki legmagasabb véleményét nyilvánította ki, éspedig legalább egy esetben, a nyelv ügyében, tudományosan aligha minősíthető „tézisei” egyenesen vezettek a tudomány és a politika legrosszabb fajta összekeveréséhez, a nyelvtörvényhez, amely kellőképpen bekente kedvenc Akadémiánkat a populista politika rossz szagú, csúszós-ragacsos, khm, anyagával.

(ÉLET ÉS IRODALOM, XLVI. ÉVFOLYAM, 18. SZÁM, 2002. május 3.)

Author:  szigetva [ 2009. March 25, Wednesday, 17:41 ]
Post subject:  Re: akdémiai reform, politikai reform

Tóta W. wrote:
Glatz Ferenc meg tényleg aranyos, a szocializmus klasszikus cukipofája, a Hruscsov-Gorbacsov-Hofi Géza-típus megtestesülése. Meg az akadémia elnöke volt, szóval olyan okos legalább, mint Vizi E. Szilveszter. Történész, bizony. És milyen válság ez itt? Történelmi. Na ugye, itt a szakember. Folyamatosan jegyzetelni fogja, milyen érdekes események történnek.
http://w.blog.hu/2009/03/25/egy_bajusz_mind_folott

Author:  rebrus [ 2009. March 25, Wednesday, 16:07 ]
Post subject:  Re: akdémiai reform, politikai reform

Nem dőlt össze. Ennyi nem elég?

Author:  fejes.lászló [ 2009. March 25, Wednesday, 15:55 ]
Post subject:  akdémiai reform, politikai reform

Segítsen már nekem valaki felidézni, hogy Glatz miként reformálta meg az akadémiát, ill. milyen válságból vezette ki, hogy most annyira alkalmasnak tűnik arra, hogy ezt az országgal is megtegye?

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/