NYELVÉSZ
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/

Nyelvújítók
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/viewtopic.php?f=14&t=875
Page 1 of 1

Author:  fejes [ 2008. June 1, Sunday, 17:54 ]
Post subject:  Re: Nyelvújítók

Koszonom Martonfi Attilanak az anyagot!

Persze nem tudom rendesen kovetni az esemenyeket, de szerintem a dolog nyelveszeti szempontbol kicsit fel van fujva. Szerintem itt szo sincs nyelvi manipulaciorol, egyszeruen osszevissza hazudoznak. A polgarozas, az manipulacio volt. Az, hogy szuk korben azt mondom, hogy befagyasztom a nyugdijakat (egyebkent van ra bizonyitek, hogy tenyleg ezt mondta?), utana meg azt mondom, hogy az inflaciohoz igazitom a nyugdijemeleseket, ez nem azt jelenti, hogy a ket kifejezes egyenerteku, es az elobbit az utobbi jelentesben hasznaltam.

Tovabba. Szerintem szo sincs arrol, hogy a ket oldal kulonbozo jelentesben hasznalna a szavakat. Amikor a Fidesz elkezdett polgarozni, egeszen nyilvanvaloan kirekesztoleg polgarozott, es ezt mind a ket oldal nagyon jol ertette -- legfeljebb kulonbozokeppen ertekelte. Ugyanez van a nyelven kivul, pl. az arpadsavos zaszloval is. Hiaba jonnek azzal az arpadsavosok, hogy ez valojaban torteneti hagyomany, egeszen nyilvanvalo, hogy nem az Arpad-haz iranti mely tiszteletbol veszik a kezukbe, hanem eppen azert, hogy jelezzek: hova tartoznak es hova nem. Errol azt allitani, hogy eltero jelentesuk van a ket fel szamara kb. olyan, mintha azt allitanank, hogy az olcso szot kulonbozo jelentesben hasznaljak a gazdagok es a szegenyek, csupan azert, mert amire az elobbiek azt mondjak, hogy olcso, az utobbiak azt mondjak, hogy nem olcso.

Author:  fejes [ 2008. May 31, Saturday, 21:06 ]
Post subject:  Re: Nyelvújítók

Meg tudna valaki dobni egy mp3-mal? Sajnos online-t most nem tudok hallgatni. Elore is kosz!

Author:  varasdi [ 2008. May 29, Thursday, 17:54 ]
Post subject:  Nyelvújítók

Mártonfi kollega jelenleg a Klubrádióban hallható:

Quote:
Sajátos átalakuláson megy keresztül a beszélt nyelv. Ha valaki azt mondja, "befagyasztja a nyugdíjakat", az valójában azt jelenti, "emeli a nyugdíjakat". A "Leállítom a beruházásokat” tőmondat valójában azt jelenti "Felülvizsgálom a beruházásokat." Egy magánlevelezés ellopása a köz érdeke, a hazugságbeszéd igazságbeszéd, a jobban élünk mint négy éve mondat jelentése pedig, hogy "rosszabbul élünk, mint négy éve." A Kontra vendége Mártonfi Attila nyelvész.

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/