NYELVÉSZ
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/

népszavazás
http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/viewtopic.php?f=14&t=736
Page 1 of 1

Author:  fejes.lászló [ 2007. October 31, Wednesday, 19:48 ]
Post subject: 

étynelg? :lol:

Author:  Tebe [ 2007. October 31, Wednesday, 19:20 ]
Post subject:  Re: népszavazás

fejes.lászló wrote:
TMG


TGM :)

Author:  Tebe [ 2007. October 31, Wednesday, 19:17 ]
Post subject: 

Szerintem ennél mélyebben demokratikus már nem is lehetett volna, és a fejes.laszlo által felvetett kérdések mellett azt sem értem, hogy ugyan mi a csuda ebben a tréfa? Szerintem ami ebből kiderül, annak bizony a fele sem tréfa.

Author:  fejes.lászló [ 2007. October 31, Wednesday, 19:13 ]
Post subject:  népszavazás

Nem éppen nyelvészeti téma, de mivel több szálon kötődik a szakmához (Kálmán László nyelvész, TMG is gyakran megnyilvánul nyelvi kérdésekben), talán nem bánjátok, ah itt felvetem.

Quote:
Kálmán László tagadhatatlanul szellemes, de mélyen antidemokratikus tréfája, amellyel az eredeti kezdeményező (a Fidesz-KDNP) kérdéseinek (nem nyilvánvalóan, csak burkoltan) az ellenkezőjét is megkérdezi, a közvetlen népi akaratnyilvánítás alkotmányos alapjogát játssza ki. A legutóbbi fölmérések tanúsága szerint a közönség mind a Fidesz-KDNP, mind Kálmán László kérdéseire igennel felelne, amivel a népszavazás alkotmányos célját húzzák keresztül, hiúsítják meg - s a liberális elitisták jót kuncoghatnak az önhibájukon kívül tájékozatlan, elbutított honfitársaink maflaságán. (Szerény nézetem szerint Kálmán Lászlónak, ha őszinte liberális demokrata, vissza kellene vonnia kérdéseit.)


http://www.nol.hu/cikk/465834

Namármost én nem értem:

1. Miért demokráciaellenes az, ha valaki népszavazásra kérdést terjeszt be? (OK, parlamentarizmusellenes még lehet, de demokráciaellenes?)

2. Az, h a közvéleménykutatás azt igazolja, h Kálmán kérdéseire igennel felelnének, önmagában nem azt bizonyítja, h Kálmán kérdései jók?

3. Az, h a Fidesz és Kálmán (bocs a mellérendelésért) kérdéseire is igennel felelnének, nem éppen azt mutatja, h Kálmán akciójával nagyon is valós problémára mutatott rá, és ezzel jó szolgálatot tett a köztársaságnak?

4. Miért jó az, ha Kálmán visszavonja a kérdéseit, és a Fidesz kérdései esetleg nyernek, holott Kálmánéi is nyerhetnének? Ha a nép egyszerre gondolja a két ellentétes dolgot érvényesnek, akkor miért csak az egyik felével kezdjen valamit az elitpolitika?

Stb.

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/