NYELVÉSZ

Nyelvészeti vitafórum
It is currently 2021. March 8, Monday, 4:56

All times are UTC + 1 hour




Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Milyen eredetű szó a magyarban a kanyon?
PostPosted: 2005. September 13, Tuesday, 21:46 
Offline

Joined: 2004. November 11, Thursday, 23:20
Posts: 584
Location: http://fu.nytud.hu
A fenti kérdés a Legyen Ön is milliomosban hangzott el, a lehetséges válaszok a. angol, b. indián, c. spanyol, d. ??? voltak. A "helyes" megoldásnak végül a spanyol bizonyult, de a játékos az angolra tippelt, így kiesett. Ezután Vágó azt mondta, hogy a. a játékosnak gyanús lehetett volna az ny "betű" [sic], mert az nyilván a spanyol hullámos n-ből van, b. gyanús lehetett volna a k.

Én ezeket nem értem, mert:

a. Az angolban a szó írása canyon, ami mégiscsak közelebb áll a magyar ny-hez, mint az ň. Az még érthető lett volna, ha arra hivatkozik, hogy az angolban nincs ny [ń] hang, de ez sem zárja ki, hogy az angol eredetű magyar szavakban legyen, hirtelen nem is jut más eszembe, mint New York gyakori [nyú jork, nyű jork] ejtésmódja -- ráadásul nem csak nálunk, l. az orosz átírását!
b. Ezt végképp nem értem, hiszen a [k] hang mind az angolban, mind a spanyolban előfordul, a k betű pedig inkább az angolra utalna, még ha ebben a szóban nem is az van.

Továbbá: a magyar nyelvtudomány szerint egy szó olyan eredetű, amely nyelvből közvetlenül került az átadó nyelvbe, ezért pl. a paprika szerb-horvát, és a király is szláv, pedig Nagy Károly nevéből származik, és a császár is szláv, pedig Caesaréból. Mivel a spanyolnak nem sok közvetlen hatása volt a magyarra, ha az angol és a spanyol között kéne választanom, én is az angol mellett döntenék (az indián meg egyenesen abszurd feltételezés lenne). Az idegen szavak szótára (Bakos) ugyan sp megjelöléssel adja a kanyont, de az előszó le is írja, hogy "A szó forrásául általában azt a nyelvet adjuk meg, amelyből a szó kiindult, illetve ameddig történetét visszafelé követni lehet."

Ha tehát jól értelmezem a szituációt, nem elég, hogy nem a helyes megoldás volt a helyes, de a műsorvezeté még két olyan támpontot is adott a helyes (valójában helytelen) megoldás felé, amelyeknek se fülük, se farkuk. Emellett csak sovány vigasz, hogy a játékos nem azért esett ki, mert tudta a helyes megoldást, hanem azért, mert fingja sem volt a témáról, és a helyes megoldásra véletlenül hibázott rá.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron

Figyelem!
A faliújságon megjelentek nem képviselik többek közt a következő szervezetek hivatalos véleményét:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group