Tartalomjegyzék www.e-nyelv.hu
Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda
 
Vissza az E-nyelv nyitólapra   Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   TaglistaTaglista   CsoportokCsoportok 
 ProfilProfil   Nincsen új privát üzeneteNincsen új privát üzenete   Kilépés [ sussoger ]Kilépés [ sussoger ] 

A nyelvművelés alapjai
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> E-nyelv.hu
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Akadékos
Aktív fórumtag


Csatlakozott: 2006.02.18. Szombat 14:40
Hozzászólások: 13

HozzászólásElküldve: Kedd. Feb. 28, 2006 8:46 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Balázs Géza!

balazsge írta:

Nem vagyok gyakori fórumlátogató
...
Mint látja, vannak más hátrányaim is.
...
Fogok válaszolni a kérdéseire. Mindig, minden kérdésre válaszolok.


ad 1. Vesszük észre...

ad 2. Hogy ebben is mennyire igaza van, az itt időközben fölös mértékben bebizonyosodott.

ad 3. Nagyon számítunk rá, hogy állja a szavát. Ezt lessük itt már napok óta. Már olyanok vagyunk itt, mint a pásztor nélkül maradt juhok, a fórum is kezd százfelé szétszaladni. Ha még sokat késik, utána már nehéz lesz bennünket összeterelni, és még a pulikutyát is be kell vetni.

Akadékos
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
abrage
Aktív fórumtag


Csatlakozott: 2006.02.21. Kedd 9:25
Hozzászólások: 26

HozzászólásElküldve: Kedd. Feb. 28, 2006 9:27 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Pisti írta:
Idézet:
Mint ahogy a nyelvről vagy a magyar nyelvről is azt hisszük, hogy van. Pedig nincs: csak az egyéni beszélők egyéni nyelvváltozataI vannak, mint ahogy a faj se létezik, mint olyan, csak az egyes egyedei


Ha a faj nem létezik, csak az egyedei, akkor egyből felmerül, hogyan lehetnek egy nem létező valaminek egyedei? És akkor pl. azt kellene gondolnunk, hogy Darwin főműve, A fajok eredete nem szól semmiről? Laughing


Az emberek - éppen a nyelv segítségével - létrehoznak olyan absztraktumokat, amik tényleg nem léteznek a fizikai valóságban, de mert nevük van, azt hiszik, hogy léteznek. Szilágyi N. Sándor ezt hívja az absztraktumok csapdájának. Több helyen is írt róla, az Elmélet és módszer a nyelvészetben c. könyvének egy egész fejezete ezzel foglalkozik. Igen érdekes: http://mnytud.arts.klte.hu/szilagyi/doktori.zip
Ebből kiderül, hogy mennyire nem létezik ("mint olyan") a faj. Bár nála nem ez a példa. A nyelv viszont előkerül. Hogy az hogyan létezik, ha létezik.

Idézet:
És ez azt támasztja alá, hogy a nyelv nemcsak a beszélők fejében létezik nyelvváltozatokként.


Kéretik megnevezni, hogy akkor hol létezik még? Az egyetlen hely, ahol a nyelv fizikailag jelen van, az emberi agy. Mindenkinek a saját agya. Hogy aztán a saját nyelvünk társas hatások alatt alakul ki kiben-kiben, hogy a csoport viselkedési szabályait figyelve tanuljuk meg, hogy hogyan kell nyelvileg viselkednünk (mert a nyelv tkp. viselkedés, de ezt bővebben leírja Szilágyi), az már más kérdés. A nyelvnek csak a csoportban élő ember esetében van értelme, mint Wittgenstein óta tudjuk, a nyelv nem-privát, de nem azért, mert fizikailag máshol is létezne, mint az egyes emberek agyában. Ez a "társas" vonatkozás a nyelvfilozófiai alapja a társasnyelvészetnek (Sándor K.: Békés Vera: A hiányzó paradigma. Magyar Tudomány. 1999/11, 1387—1392 és A megtalált paradigma. Magyar Filozófiai Szemle 1999/4—5, 595—606: http://www.jgytf.u-szeged.hu/~sandor/curriculum/publikacio/publikacio.htm)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
abrage
Aktív fórumtag


Csatlakozott: 2006.02.21. Kedd 9:25
Hozzászólások: 26

HozzászólásElküldve: Kedd. Feb. 28, 2006 9:41 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Akadékos írta:
Nagyon számítunk rá, hogy állja a szavát. Ezt lessük itt már napok óta. Már olyanok vagyunk itt, mint a pásztor nélkül maradt juhok, a fórum is kezd százfelé szétszaladni. Ha még sokat késik, utána már nehéz lesz bennünket összeterelni, és még a pulikutyát is be kell vetni.


Ahogy látom, a saját nyája, a Manyszi munkatársai se merik elhinni, vagy nem képesek felfogni, mi íródik saját honlapjuk fórumán: hogy sokan (mert itt már tényleg sokan vagyunk, és sokfélék vagyunk) azt mondják, hogy értelmetlen az egész, amit csinálnak. És bizony nevetséges, és szégyellni való (pirul is rendesen mindenki, aki a Manyszi oldaláról hozzánk szólt, már bg-t kivéve).
Szóval t. bg ideje lenne nem minket birkaként kezelni (mert kiderült, hogy nem azok vagyunk, és nem vagyunk a nyelvművelők nyája), hanem a nyelvművelőket, különösen a Manyszi munkatársait. Mert ez a nyáj nagyon úgy érzi, hogy köztük jár a farkas, és már túl a folyón járnak tagjai. Ha nem így volna, talán még itt is megszólalnának, nem csak ketten. Akik ráadásul nem is annyira birkák, csak talán szeretik az akolmeleget. (Csak talán nem tudják, hogy máshol is lehet jó meleg, ahol még ráadásul nem potyogtatnak körénk kis szagos bogyókat a saját társaink.)
Szóval t. bg, ön nem jó pásztor! Talán ezt látják a birkái is. Már amelyik a saját szemével néz, és nem az önével.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
astaroth
Aktív fórumtag


Csatlakozott: 2006.02.26. Vasárnap 10:04
Hozzászólások: 16

HozzászólásElküldve: Kedd. Feb. 28, 2006 10:33 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Akadékos írta:
Nagyon számítunk rá, hogy állja a szavát. Ezt lessük itt már napok óta.


Igen, az itt olvasott (nálam hozzáértőbbektől származó) hozzászólások is felkeltették a kíváncsiságomat a téma iránt, és most már nagyon kíváncsi lennék, hogy mi a különbség balazsge (és sussoger hozzászólása alapján, az említett műsorban Grétsy László) tevékenysége és az asztrológia között. Még kíváncsibb lennék viszont arra, hogy ha a két tevékenység racionális alapja ugyanaz (közel semmi), akkor miért kapott támogatást ez az iroda az államtól? Hol a határ? És hogy képzelik a 30000Ft/oldalas árajánlatukat? Mert egy asztrológus is ennyit kér? Bocsássanak meg, akiket ez nem érint (és csak ilyennel folytathattunk itt párbeszédet eddig), de nagyon sok kérdésre várnánk a választ a megfelelő helyről, gondolom balazsge-től első sorban, merthogy mégiscsak az ő neve fémjelzi az irodát.

Astaroth
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
minya.karolyCsatlakozott: 2006.02.01. Szerda 7:49
Hozzászólások: 2

HozzászólásElküldve: Kedd. Feb. 28, 2006 10:41 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Tisztelt Hozzászólók!
Mindenekelőtt engedjék meg, hogy megdöbbenésemnek adjak hangot. Nem gondoltam, hogy ilyen ironikus, gúnyos és gyűlölettel teli hozzászólások fognak érkezni. Különösen megdöbbentett egy üzenet, Kis Tamás (tanár úré, tanított a debreceni egyetemen, levelezős hallgatója voltam). Igaz, már a HVG-ben leírt mondatai is elijesztettek. Ha valakinek igaza van is (ez nem jelenti azt, hogy egyetértenék vele), így szerintem nem szabad megnyilvánulnia a nagy nyilvánosság előtt. Előrebocsátom: hozzászólásom saját véleményem, nem az irodáé, nem úgynevezett "szerkesztőségi írás". Ugynakkor gyakorlati jellegű lesz, s általában fűznék az eddig leírtakhoz néhány megjegyzést.
Sajnálatos, hogy a hagyományos nyelvművelőknek tulajdonítanak olyan megnyilvánulásokat is, amelyek nem tőlük származnak, sőt azokkal ők korántsem értenek egyet. Így például a magyartanárok vagy más szakosak, ha elítélően, megbélyegzően, gúnyosan javítják ki a diákok nyelvjárási, regionális köznyelvi mondatait, valamint a standardnak vagy sztenderdnek nem megfelelő mondatait, azt én is teljesen elítélem. Ugyanakkor nem reprezentatív, hanem kíváncsiskodó céllal a múlt évben név nélkül kértem a hallgatókat, hogy írják le, volt-e a tanáruk részéről ilyenfajta megszégyenítés. Egyikőjük sem tudott erre példát hozni, inkább olyan eseteket idéztek fel, amikor a diákok egymást froclizták.
Úgy vélem, régen túlvagyunk azon, hogy mindig, mindenki az igényes köznyelvi normához igazodjék. Szó esett már a vitában arról, hogy megnyilatkozásunk stílusa, szóhasználata sb.-je mindig a szituáció és egyéb függvénye. Való igaz, az oktatás egyik nagy hiányossága, az, hogy nem tanítottuk meg a diákokat a regiszterváltásra. Humorosan úgy szoktam mondani a hallgatóknak, hogy a kollégiumi szobában nem azt mondják egymásnak, hogy"Légy oly kedves, barátnőm, nyújtsd ide a szét karfájáról a szépen kivasalt blúzomat!", hanem esetleg azt, hogy Lökd már ide a rucimat!" S ez így van rendjén. (Az előző mondat miatt azt hihetné a barátnő, hogy gúnyolódik vele.) Ugyanakkor én (ha ezzel konzervatívnak tűnök is) elvárom, hogy a megfelelő stílusban és szavakkal forduljon hozzám. Nem gúnyolom, csupán kérem. S ez eddig nem okozott semmilyen problémát. Én tisztelemm őt ezzel is, ső is viszont. Még egy példa. Egy évig egy közösségben (fiaim fociznak, és a pálya mellett a többi szülőtárs körében) örömömre nem derült ki, hogy én a főiskolán magyar nyelvészetet tanítok. Amikor ez kiderült, jó néhányan úgy nyilatkoztak meg előttem, hogy most biztosan csúnyán beszélnek, meg sem mernek szólalni előttem stb., Nem győztem szabadkozni, hogy egyálatlán nem nézem őket más szemmel beszédjük miatt. Mit bizonyít ez? Nos, azt, hogy a köztudatban az van elterjedve, hogy a bizalmas, nyelvjárási beszéd hibás. Valószínűleg az elődeink, a magyaratanárok és esetleg a rokonság vagy más miatt. Nyelvhelyességi, nyelvhasználati, nyelvművelő (használom ezt a szót, vállalom, ha már ilyen címmel könyvem jelent meg, s egyáltalán nem fogom a mai tudásommal és a mai megváltozott világban bírálni az elődöket, Lőrinczét és a többieket - ez nem nyelvi kérdés, hanem emberségbeli) -- szóval nyelvhasználati kérdésekben akkor adok tanácsot, ha kérnek, valamint az iskolában. (Tehát ez is az a pont, ahol nem értek egyet a más véleményemn lévőkkel, de nem gúnyolo és nem gyűlölöm őket. Bármikor szívesen leülök velük embberi hangon vitázni.) A nyelvművelő babonák eloszlatásában és a fenti gondolatok elterjesztésében "segítségemre van" az, hogy éventet 100-200 magyart szakos hallgatót tanítok, s körülbelül ugyanennyi kommunikáció szakost. Miért fontos ez utóbbi? Nos, azért mert az újságírók is gyakran megbélyegeznek. Íme újra egy példa. Az egyik napilapban jelent meg: "A produkció meg lesz tartva - üzente diadalittasan egyetlen szabadulóművészként számon tartott honfitársunk, David Merlini, akinek a jelek szerint nem csupán nyelvhelyességi gondjai vannak." Íme: az ironikus megfogalmazással körített nyilvános megbélyegzése egy illetőnek nyelvhasználata miatt, s máris tegyük hotzzá: oktalanul. Hiszen réget túlléptünk már azon, hogy a határozói igenév és létigés szerkezet hibás, germanizmus stb. Bizony erről sem a hagyományos nyelvművelők tehetnek.
Kell egy standard változat etalonként, hiszen (több okkal együtt), újfent gyakorlati példával élve : az idegen anyanyelvűek ha magyar nyelvből nyelvvizsgáznak, melyik (kommunikációs és több szempontból egyenrangú) nyelvváltozat szerint összeállított tesztet töltsék ki?
A fenti gondolatsor a saját, gyakorlatias jellegű véleményem volt. Valamint: próbálkozás arra, hogy a fenti stílus ne folytatódjék. Örömmel fogadok minden véleményt, ha azonban ez gúnnyal, iróniával, gyűlölettel lesz teletűzdelve, nem kívánok részt venni benne. Tisztelettel és üdvözlettel (már az elköszönésben is e helyütt "stílustörőnek" számító, konzervatívnak tűnő, de ezzel másokat nem sértő): Minya Károly
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
sussoger
Aktív fórumtag


Csatlakozott: 2006.02.22. Szerda 20:51
Hozzászólások: 12

HozzászólásElküldve: Kedd. Feb. 28, 2006 11:28 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Minya Károly!

Ilyen az, amikor nem egyoldalú a kommunikáció. Amikor önök a rádióban beszélnek, akkor csak a bólogató riportereket látják, az önöket hallgató nyelvészeket (és nem csak nyelvészeket, amint itt kiderült), nem. Itt viszont tudunk reagálni.

A gyűlöletet én nem éreztem a hozzászólások jó részéből (felesleges személyeskedés előfordult, de helyre lett utasítva Smile ), az irónia és gúny viszont teljesen érthető, hiszen elfogadható válaszok a felvetéseinkre napok óta nem érkeztek. Nekem az volt az érzésem (és más ezt le is írta), hogy itt a nyelvművelők rettenetesen lelepleződtek, hisz még magukat annak tartók (pl. ön, Kalcsó Gyula és domonkosi) is leginkább elhatárolódni igyekeznek magukat tőlük. Nagyon jó lenne, ha ezt végül is minden magát nyelvművelőnek tartó megtenné (nem csak szóban, hanem a további tevékenységében is), talán akkor a gúnyolódás is megszűnne.

Tisztelettel,
sussoger
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
astaroth
Aktív fórumtag


Csatlakozott: 2006.02.26. Vasárnap 10:04
Hozzászólások: 16

HozzászólásElküldve: Kedd. Feb. 28, 2006 11:52 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

minya.karoly írta:
Tisztelt Hozzászólók!
Mindenekelőtt engedjék meg, hogy megdöbbenésemnek adjak hangot. Nem gondoltam, hogy ilyen ironikus, gúnyos és gyűlölettel teli hozzászólások fognak érkezni.


Kedves Minya úr!

Azt gondolom, nem teljesen igazságos az általánosítása. Az itt hozzászólók legnagyobb része nem gyűlölködő és gyűlölettel teli, bár - és ezt jól vette észre - ironikus. De ne mossuk össze a két dolgot: a gyűlölködést én is elítélem, de itt természetesen nem az én dolgom, hogy helyreutasítsam azokat, akik esetleg ilyen megnyilatkozásokat tesznek. Az irónia viszont nyilvánvalóan teljesen más kategória.

Bevallom, hogy magam sem értem igazán az érzelmi okokat, amik ezt a párbeszédet néha hajtják. Nyilván azért, mert ez nem az én világom. Viszont racionális emberként tisztán akarok látni. Mérlegre teszem az érveket és ellenérveket és érzelmektől függetlenül megítélem a súlyukat. Engedje meg, hogy elmondjam, mit látok.

Azt látom, hogy azok a fórumozók - akiket Ön a fentiekben megszólításával egy kalap alá vett - akiknek racionális válaszokat adtak a nyelvművelők (itt Kalcsó Gyulára és Domonkosi Ágnesre gondolok), racionális módon reagáltak: érveknek érveket szegeztek ellenébe. De azt is látom, hogy azokban az esetekben - és itt balazsge hozzászólásaira gondolok, kiváltképp a cseszter nevű fórumozó kérdésére adott válaszára -, amikor az érveket kimutathatóan álérvek helyettesítették, az említett fórumozók is alacsonyabb színvonalú válaszokat adtak -, és igen, néhol már-már személyeskedő jellegűt. Ennek az oka véleményem szerint egyszerűen az, hogy senki sem szereti, ha - bocsánat a kifejezésért - "hülyének nézik". Ugyanez a hozzállás jellemzi a Grétsy-műsor sussger által említett részét is.

Én két kérdésre szeretném megtalálni itt a választ.

1. Mi a nyelvművelés tudományos státusza? Tudomány-e vagy a társasnyelvészet tudományának ismeretterjesztését vállalja fel?

2. Ha a nyelvművelés tudomány, akkor miért nem az annak idején ilyen célra létrehozott Magyar Tudományos Akadémia és annak Nyelvtudományi Intézete végzi ezt a tevékenységet, azaz miért kell - szintén állami támogatással - létrehozni erre egy külön kht-t? Ha ismeretterjesztő tevékenység, akkor a kérdésem ugyanez.

3. Etikus-e a 30000 Ft/oldalas árajánlat egy nyelvhelyességi ellenőrzésért? Ha ezt a magas árat az alkalmazott tudás igen speciális mivolta indokolja - mint a bonyolult differenciálegyenletek esetében, amiket időnként szintén "bérmunkában" oldatnak meg az elakadt fizikusok és mérnökök -, akkor szeretém látni, pontosan miből áll ez a tudásanyag (a differenciálegyenletek esetében van róla képem). Továbbá, ki a célközönsége ennek az ajánlatnak? (Vélhetőleg nem az "Értsünk szót!" című műsor törzshallgatósága vagy bárki más magánember.) Ez ugyanis még egy szakfordító szempontjából is igen magas árajánlat.

Remélem, egyetértünk abban, hogy ezekre a kérdésekre joga van mindenkinek választ kapni.

Tisztelettel:
Astaroth
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
astaroth
Aktív fórumtag


Csatlakozott: 2006.02.26. Vasárnap 10:04
Hozzászólások: 16

HozzászólásElküldve: Kedd. Feb. 28, 2006 11:55 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

A két kérdés, amit említettem, a szerkesztés során az utolsó pillanatban háromra bővült, de sajnos utólag nem lehet belejavítani az egyszer már elküldött hozzászólásba Sad
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
minya.karolyCsatlakozott: 2006.02.01. Szerda 7:49
Hozzászólások: 2

HozzászólásElküldve: Kedd. Feb. 28, 2006 12:35 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Tisztelt Astaroth!
Őszintén megmondom, kellemesen csalódtam. Azt hittem gúnyolódás és irónia tömege fog érkezni hozzám. (Mindennap kocogok egy keveset, most érkeztem vissza, s mindenre felkészültem.) Most nem tudok a kérdésire válaszolni. A legegyszerűbbel kezdem: természetesen semmi gond, hogy a kérdés nem kettő, hanem három. Ha ezt szóvá tettem volna, már megcáfoltam volna önmagam. A második nagyon egyszerű válasz: igaza van önnek is, a gyűlölködés csak egy esetben fordult elő. Viszont a gúnyt és az iróniát és újabban a juhpotyogtatós alantas stílust nem fogadom el. (Utóbbit valószínüleg Ön sem, most nem látom, ki írta az utóbbi üzenetek egyikeként.) Tehát ebben nem értünk egyet, semmi gond, amíg velem szemben nem alkalmazza, készségesen válaszolok minden kérdésre.
Kérem szíves türelmét, válaszolni fogok, de mint írtam, konzarvatív ember lévén először kinyomtatom a kérdéseit, megírom piszkozatban a választ kézzel, jól meggondolom, s küldöm. Üdvözlettel: Minya Károly
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
pocak
Aktív fórumtag


Csatlakozott: 2006.02.21. Kedd 0:28
Hozzászólások: 28

HozzászólásElküldve: Kedd. Feb. 28, 2006 2:00 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Tisztelt Minya úr,

először is köszönjük hozzászólását, jó, hogy olyasvalaki is vitába száll, aki nyilván közelebb áll Balázs Gézához (legalábbis közös tévés fellépéseiből erre következtetek), mint a Manyszi eddig megnyilvánuló munkatársai.

Hadd jegyezzem meg azonban, hogy irodavezető kollégája gúnyra és iróniára adott okot eleget, különösebbképpen nem meglepő, ha cikiztük enyhén szólva is kínos hozzászólásai nyomán. abrage iménti hozzászólása a bogyópotyogtatással talán drasztikus kissé az ön ízlésének (amit tökéletesen megértek, hiszen talán már bizonyítottam, hogy magam sem szívesen vitázom ebben a hangnemben), de azért lényegét tekintve van benne valami. Aki ilyen alaptalan, érvekkel védhetetlen, zagyva kijelentéseket tesz, mintegy atyailag elmagyarázva embertársainak, hogyan is kéne beszélniük, az igenis birkának nézi őket. Hát nem vagyunk azok.

minya.karoly írta:
Sajnálatos, hogy a hagyományos nyelvművelőknek tulajdonítanak olyan megnyilvánulásokat is, amelyek nem tőlük származnak, sőt azokkal ők korántsem értenek egyet. Így például a magyartanárok vagy más szakosak, ha elítélően, megbélyegzően, gúnyosan javítják ki a diákok nyelvjárási, regionális köznyelvi mondatait, valamint a standardnak vagy sztenderdnek nem megfelelő mondatait, azt én is teljesen elítélem.


De hát ők ezt hol tanulták vajon? Maguktól találták ki, hogy ezt kéne tenniük? Még ha esetleg nem is ez az önök szándéka, attól tartok, igenis a nyelvművelői attitűd csapódik le bennük így. Bárhogy javítják ki amúgy, szerintem elítélendő. De ezt már korábban részleteztem, nem akarom nagyon ismételni önmagam. A más változat megmutatása nem járhat együtt a javítással.

minya.karoly írta:
Ugyanakkor nem reprezentatív, hanem kíváncsiskodó céllal a múlt évben név nélkül kértem a hallgatókat, hogy írják le, volt-e a tanáruk részéről ilyenfajta megszégyenítés. Egyikőjük sem tudott erre példát hozni, inkább olyan eseteket idéztek fel, amikor a diákok egymást froclizták.


Én nem reprezentatív céllal beszélgettem ilyesmiről középiskolásokkal. Hát, igenis erősen javítgatják őket a magyartanárok. Ez nem feltétlen azt jelenti, hogy "hülye vagy fiam, az nem mink, hanem mi". A javítás ténye igenis, hogy önmagában lehet nagyon bántó, kiskorban főleg. Egymást meg persze, hogy froclizzák, azért is, ha nem úgy áll a fején a bézbólsapka, mint rendes rappertől az elvárható. Valószínűleg a froclitémák közt nyelvművelők nélkül is szerepelne a nyelvhasználat, de szemernyi kétségem nincs, hogy ha nem lenne nyelvművelés, és ha a magyartanárok nem tekintenék feladatuknak a sztandard felé terelést, ez sokkal kevésbé lenne így. Tény, hogy erről itt mondhatunk dolgokat egymásnak, de nem tudjuk tényekkel alátámasztani, úgyhogy ezek nyilván csak vélemények.

minya.karoly írta:
Ugyanakkor én (ha ezzel konzervatívnak tűnök is) elvárom, hogy a megfelelő stílusban és szavakkal forduljon hozzám. Nem gúnyolom, csupán kérem. S ez eddig nem okozott semmilyen problémát. Én tisztelem őt ezzel is, s ő is viszont.


Azért itt nagyon másról beszél. Remélem legalábbis. Mert ha ön azt venné zokon, ha egy hallgatója így fordulna önhöz: "miért adtál kettest, te bajszos, vazeg?", akkor ön nyilván teljes joggal tekintené az illetőt bunkónak. Ennek viszont mi köze a nyelvműveléshez? Még a nyelvhez is csak nagyon közvetve kapcsolódik a probléma. Viszont, ha egy másik hallgatója így szólna: "jobban tudnák tanulni, ha nem kéne dolgoznom közbe', de majd meglássuk, hogy alakul, köszönöm a segítségét tanár úr", akkor ön erről hogy vélekedne? (Jobb példák is lehetnének, most kapcsiból ez ment.)

minya.karoly írta:
Egy évig egy közösségben (fiaim fociznak, és a pálya mellett a többi szülőtárs körében) örömömre nem derült ki, hogy én a főiskolán magyar nyelvészetet tanítok. Amikor ez kiderült, jó néhányan úgy nyilatkoztak meg előttem, hogy most biztosan csúnyán beszélnek, meg sem mernek szólalni előttem stb., Nem győztem szabadkozni, hogy egyáltalán nem nézem őket más szemmel beszédjük miatt. Mit bizonyít ez? Nos, azt, hogy a köztudatban az van elterjedve, hogy a bizalmas, nyelvjárási beszéd hibás. Valószínűleg az elődeink, a magyartanárok és esetleg a rokonság vagy más miatt.


Ezt bizony én is megfigyeltem. Szeretek rácsodálkozni, ha embertársaim érdekes nyelvi adatokat produkálnak, és időnként rákérdezek, hogy azt, amit mondott épp, mindig így mondja-e, vagy esetleg csak performanciahiba volt (no, nem ezekkel a szavakkal és nem vadidegenektől). Az esetek többségében a megkérdezettek spontán úgy reagálnak, mintha hibázáson kaptam volna őket. Mindkettőnk példája valóban azt bizonyítja, hogy a köztudatban az él, hogy létezik valamiféle olyan nyelvváltozat, amihez igazodni kéne boldog-boldogtalannak. A megjelölt okokban is egyetértünk. Én azonban úgy látom, a magyartanárok ezt a nyelvművelőktől tanulták, és szentül hiszik, hogy nekik ez feladatuk. A rokonság nyilván érdekesebb kérdés, de ha nem a közösségben használatos nyelvváltozatra javítanak, hanem a sztandardra, akkor bizony ők is nyelvművelői hatásra teszik. És mint balazsge és társai (nyilván elsősorban Grétsy) megnyilvánulásai ezen a fórumon meg a médiákban is gyönyörűen mutatják, ez ma is így megy, ne kenje rá az egészet elődökre szerintem (akiket azért dicséretes módon vállal).

minya.karoly írta:
[A]z újságírók is gyakran megbélyegeznek. Íme újra egy példa. Az egyik napilapban jelent meg: "A produkció meg lesz tartva - üzente diadalittasan egyetlen szabadulóművészként számon tartott honfitársunk, David Merlini, akinek a jelek szerint nem csupán nyelvhelyességi gondjai vannak." Íme: az ironikus megfogalmazással körített nyilvános megbélyegzése egy illetőnek nyelvhasználata miatt, s máris tegyük hotzzá: oktalanul. Hiszen réget túlléptünk már azon, hogy a határozói igenév és létigés szerkezet hibás, germanizmus stb. Bizony erről sem a hagyományos nyelvművelők tehetnek.


Minya úr, ne haragudjon, de akkor ki tehet róla? Lehet, hogy ezt a marhaságot ma már nem terjesztik a nyelvművelők, de terjesztették. Remek, hogy felismerték a hibájukat, és visszakoztak, de most meg mondanak helyette olyanokat, hogy "[a]kkor használjuk helyesen a befejezett melléknévi igenevet állítmányként, ha igei jellege már elhomályosult." Mi a különbség?

minya.karoly írta:
Kell egy standard változat etalonként, hiszen (több okkal együtt), újfent gyakorlati példával élve : az idegen anyanyelvűek ha magyar nyelvből nyelvvizsgáznak, melyik (kommunikációs és több szempontból egyenrangú) nyelvváltozat szerint összeállított tesztet töltsék ki?


És mi következik ebből nyelvművelői szempontból? Mert el nem tudom képzelni.

Ráadásul megismételném astaroth kérdését, talán ön illetékes:

Idézet:
mi a különbség balazsge (és sussoger hozzászólása alapján, az említett műsorban Grétsy László) tevékenysége és az asztrológia között. Még kíváncsibb lennék viszont arra, hogy ha a két tevékenység racionális alapja ugyanaz (közel semmi), akkor miért kapott támogatást ez az iroda az államtól? Hol a határ? És hogy képzelik a 30000Ft/oldalas árajánlatukat? Mert egy asztrológus is ennyit kér?


Üdvözlettel,
pocak
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
lovas
Aktív fórumtag


Csatlakozott: 2006.02.22. Szerda 20:34
Hozzászólások: 4

HozzászólásElküldve: Kedd. Feb. 28, 2006 3:14 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Pisti!

Érdekes témát dobott fel, ez tényleg izgalmas kérdés! Very Happy
Szerintem a faj csak "mint olyan" nem létezik, vagyis úgy nem létezik, ahogy az egyedek külön-külön. Egyébként mint szó, fogalom nagyon is létező dolog, de ebből kifolyólag csak az emberek számára, konceptuális szinten. Vegyük például a bútor szó esetét. Vannak székek, asztalok, szekrények stb., vagyis fizikailag létező, tapintható, érzékeinkkel felfogható dolgok, de nincs egy olyan tárgy, aminek csak annyi lenne a neve, hogy bútor. Tehát bútor "mint olyan" nincs, van viszont bútor mint fogalom, ugyanis azok között a dolgok között, amiket bútorként nevezünk meg, sok hasonlóságot vélünk felfedezni.
A nyelv persze kicsit komplikáltabb, mert az már nem egy látható, tapintható "dolog". Viszont most épp arra gondoltam, hogy sokat hallunk kihalt vagy kihalófélben levő nyelvekről. Ez esetben sem a nyelv hal ki tulajdonképpen, hanem az azt beszélő emberek. Ez pedig jól mutatja, azt hiszem, hogy nyelv "mint olyan", mint embertől független "dolog" nincs, vannak viszont emberek, akik beszélnek, kommunikálnak, szót értenek egymással, s ahhoz, hogy ez működjön is, egy közös, ún. szabályrendszert kell létrehozzanak. Ez lesz a nyelv. Ezért is van az, amit abrage is megjegyez:
Idézet:
A nyelvnek csak a csoportban élő ember esetében van értelme, mint Wittgenstein óta tudjuk, a nyelv nem-privát, de nem azért, mert fizikailag máshol is létezne, mint az egyes emberek agyában.

Elősorban a közösségi élet, illetve a saját gondolataink kifejezése céljából van szükségünk nyelvre, azért, hogy megértsük egymást.
Fentebb azt írtam, hogy "működjön", és nem "működjék", valamint "kell létrehozzanak", és nem "kell hogy létrehozzanak" vagy "kell létrehozniuk". De azt hiszem, mindenki értette így is... Laughing
Üdv,
lovas
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
Akadékos
Aktív fórumtag


Csatlakozott: 2006.02.18. Szombat 14:40
Hozzászólások: 13

HozzászólásElküldve: Kedd. Feb. 28, 2006 3:38 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Tisztelt Minya Károly!

Megnyugtató volt számomra, hogy végül is egyre korlátozta az olyan hozzászólások számát, ahol gyűlölködést látott, tegyem hozzá, ott nem alaptalanul. Annak bizony én sem örültem egy cseppet sem. Ami viszont az iróniát, illetve a gúnyos, epés megjegyzéseket illeti, arra szeretném felhívni a figyelmét, hogy a legtöbb ilyennek nem valamely személy volt a tárgya, hanem valamilyen vélemény, amely erre – ezt remélem, elismeri – nagyon is jó (ilyen helyzetben már-már kihagyhatatlan) alkalmat szolgáltatott. Az irónia kifejezésére nagyon változatos nyelvi eszközeink vannak, és ha vannak, akkor ez nem azért van, mert az ember eredendően gonosz (bár az lehet, hogy gonoszkodó hajlamú), hanem mert ezeket lehetetlen volt nem kitalálni és kifejleszteni. Hiszen az iróniára bizonyos helyzetekben szükségünk van: hatékony eszköze lehet annak, hogy bizonyos téves vélemények, tévhitek és babonák további terjedését/terjesztését megakadályozzuk vele. És itt éppen ez volt a cél. Személyre szóló ironikus megjegyzéseket itt csak egyetlen személy viselkedése váltott ki (mi tadadás, belőlem is), de arra kérem, értsen meg bennünket is, ha mi is valahogy úgy vagyunk vele, ahogy Juvenalis is írta: "Difficile est satiram non scribere."

Tisztelettel,
Akadékos
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
balazsge
Aktív fórumtag


Csatlakozott: 2005.12.22. Csütörtök 10:31
Hozzászólások: 15

HozzászólásElküldve: Kedd. Feb. 28, 2006 4:18 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Fórumlátogatók!
Természetesen nem vesztem el, igyekszem naponta benézni ide, emlékszem az igéretemre is, csakhogy: álmomban sem gondoltam volna, hogy egy hét alatt több ezren fordulnak meg itt, száznál több hozzászólás érkezik. Egyszóval: ennek követése meghaladja az energiámat, de boldogsággal tölt el, hogy a 21. századi Mondolat-vita megindult, kevéssé, hogy én vagyok benne Folnesits, Barczafalvi, netalántán Kazinczy??? Twisted Evil
A kiinduló írás lényegét most is vállalom, de azért tessék figyelembe venni, hogy az a) nem nyelvi szakértői vélemény, b) nem nyelvművelő tanulmány, hanem egy vitafórumon való bejegyzés. Ott is volt indoklás, később ezt kiegészítettem, némiképp pontosítottam, Önök ezt vitatják. Itt állunk.
Mostantól már nem igérem, hogy minden kérdésre válaszolok. Az alábbi háromra igen:

1. Mi a nyelvművelés tudományos státusza? Tudomány-e vagy a társasnyelvészet tudományának ismeretterjesztését vállalja fel?

Nem én, mi határozzuk meg. Törekvésem szerint tudomány, s általában a nyelvtudomány (beleértve a társasnyelvészetet is) ismeretterjesztését is felvállalja.

2. Ha a nyelvművelés tudomány, akkor miért nem az annak idején ilyen célra létrehozott Magyar Tudományos Akadémia és annak Nyelvtudományi Intézete végzi ezt a tevékenységet, azaz miért kell - szintén állami támogatással - létrehozni erre egy külön kht-t? Ha ismeretterjesztő tevékenység, akkor a kérdésem ugyanez.

Nem tőlem függ, hogy mi tudomány, s hogy ki mit támogat. Felhívnám a figyelmet arra, hogy egy pályázatot írtak ki, mi megpályáztuk. A kht.-t nem erre hozták létre. A kht. 1998-ban alakult meg, 2002-ben pedig átalakult, s felvette a mai nevét. Nem az állam hozta létre. (Talán létre sem hozhat ilyet.) Érzem, hogy a kérdés még nagyon sokfelé ágazhat, ha pontosítja, szívesen kifejtem a véleményemet.

3. Etikus-e a 30000 Ft/oldalas árajánlat egy nyelvhelyességi ellenőrzésért? Ha ezt a magas árat az alkalmazott tudás igen speciális mivolta indokolja - mint a bonyolult differenciálegyenletek esetében, amiket időnként szintén "bérmunkában" oldatnak meg az elakadt fizikusok és mérnökök -, akkor szeretém látni, pontosan miből áll ez a tudásanyag (a differenciálegyenletek esetében van róla képem). Továbbá, ki a célközönsége ennek az ajánlatnak? (Vélhetőleg nem az "Értsünk szót!" című műsor törzshallgatósága vagy bárki más magánember.) Ez ugyanis még egy szakfordító szempontjából is igen magas árajánlat.

A legtöbb vádaskodó (ironikus?) jelző az árainkkal kapcsolatos. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy áraink tájékoztató jellegűek. Nem a nyelvhelyességi javítás, hanem a szakvélemény kerül ennyibe. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a nyelvi gyorssegély (amely igen jól működik!) - ingyenes! Az állampolgárokat ez érinti, a szakvélemény, nyelvi lektorálás cégeknek kell leginkább. De ha valóban fölvet etikai kérdést, kérem, szavazzák meg itt, hogy mennyi legyen az ár. Átgondoljuk.

Remélem, egyetértünk abban, hogy ezekre a kérdésekre joga van mindenkinek válazt kapni.

Igen! Remélem, hogy válaszoltam is. De ha már "gépnél" vagyok, s éppen 5 percem van, szeretném azt is hozzátenni, hogy több fölvetésben megjelent az MTA Nyelvtudományi Intézete, pontosabban úgy, mint a Manyszi üzleti vetélytársa (vagy fordítva). A pályázat megnyerése után megkerestem a Nyelvtud. Int. illetékeseit, fölajánlva a pályázati együttműködést. A lehető legnagyobb elutasításban részesültem. De ajánlatom most is áll: a nyelvi tanácsadást működtethetnénk közösen. Ha az illetékesek ezt olvassák, kérem, keressenek meg. De alkalomadtán én is szívesen megismétlem a kérést. Mindent lehet újratárgyalni, újrakezdeni és jobban csinálni. Ha jól tudom, honlapunkról van utalás a Nyelvtudományi Intézetre és szolgáltatásaira. Visszafelé is van?

Köszönöm figyelmüket! BG
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
sussoger
Aktív fórumtag


Csatlakozott: 2006.02.22. Szerda 20:51
Hozzászólások: 12

HozzászólásElküldve: Kedd. Feb. 28, 2006 4:33 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

balazsge írta:
1. Mi a nyelvművelés tudományos státusza? Tudomány-e vagy a társasnyelvészet tudományának ismeretterjesztését vállalja fel?

Nem én, mi határozzuk meg. Törekvésem szerint tudomány, s általában a nyelvtudomány (beleértve a társasnyelvészetet is) ismeretterjesztését is felvállalja.
Ha a nyelvtudomány ismeretterjesztését felvállalja, akkor miért van az, hogy a médiákban a nyelvművelő műsorokban folyamatosan a nyelvtudomány alaptételeivel szembehelyezkedő véleményeket terjesztenek? Gondolok a nemstandard nyelvváltozatok elítélésére, a helytelen minősítés gyakori használatára (lehet, hogy közben önök arra gondolnak, hogy ,,bizonyos közlési helyzetekben helytelen'', de ezt kimondva még szinte sosem hallottam önöktől), a helyesírás és a nyelvtan összekeverésére (nyelvtani kérdéseket nem egyszer a MHSz-ra hivatkozva vélnek megválaszolhatónak), épp ön kardosodott többször is amellett a képtelen állítás mellett, hogy a magyarban a média szó többes számú volna.

Kedves balazsge! Nyilván kevés az ideje. De az eddig elhangzott lényeges kérdések mellett elment. (Legalább is engem az önök pénzügyei jóval kevésbé érdekelnek, mint szakmai álláspontjuk.)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
Kalcsó Gyula
Aktív fórumtag


Csatlakozott: 2006.01.02. Hétfő 16:29
Hozzászólások: 7
Tartózkodási hely: Eger

HozzászólásElküldve: Kedd. Feb. 28, 2006 5:23 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves fórumozók!

A faj-egyed kérdéshez szeretnék hozzászólni. A faj fogalma (konceptusa) természetesen absztrakció eredménye, de a tudománynak szüksége van erre az absztrakcióra, hogy egyszerűbben tudjon beszélni jelenségegyüttesekről. Szerintem a sztenderd fogalma is ilyen. Más kérdés, hogy a létrejött fogalomnak mi a sorsa, hogy ki mit kezd vele. És természetesen elképzelhető az is, hogy sokan máshogy értik-értelmezik. Egyébként a sztenderd inverze, a nem-sztenderd v. substandard gyakran előfordul pl. a társasnyelvészet és/vagy a szociolingvisztika fogalmai (értsd: kifejezései) között. A substandard fogalma feltételezi a standard fogalmát. Más nyelvváltozatok is absztrakció eredményei, de a fentebb kifejtettek miatt szükség van a fogalmukra. Pl. a BUSZI honlapján:
Idézet:
A Budapesti Szociolingvisztikai Interjú (BUSZI) egy nagyszabású vizsgálat, amely a budapesti lakosok reprezentatív mintáján végzett magnetofonos felmérés alapján megbízható adatokat gyûjt a magyar nyelv Budapesten beszélt változatáról.
-- a magyar nyelv Budapesten beszélt változatáról van szó (http://www.nytud.hu/buszi/). A fogalom nyilván nyelvi változók meglétét, változószabályait, preferenciákat stb.-t takar, amelyek budapesti emberek nyelvhasználatában figyelhetők meg. Ugyanígy beszélhetünk -- szerintem -- olyan sajátosságokról, amelyek a magyarul beszélők nyelvhasználatában bizonyos kommunikációs helyzetekben figyelhetők meg. Ezen sajátosságok összességét pedig nevezhetjük a magyar nyelv sztenderd változata jellemzőinek. A gond inkább az, hogy a különböző nyelvhasználók különböző helyzetekben élnek ezekkel a megoldásokkal. Van aki soha (pl. az én nagymamám), és van, aki olyan gyakran, hogy már-már ez lesz a vernakuláris nyelvváltozata (a fogalom jelentését l. fent abrage vmelyik hozzászólásában). Emiatt nehezebben definiálható, mint a "budapesti nyelv", amely a nyelvhasználó lakhelye, munkahelye stb. alapján egyértelműen azonosítható. Véleményem szerint fontos feladata a nyelvművelésnek feltérképezni ezeket a kommunikációs helyzeteket, és az ezek (ahogy domonkosi írta fentebb) markereit. Szerintem tehát lehet mondani, hogy a suksükölés helytelen (azaz nem odaillő, nem hatékony, szokatlan stb.) bizonyos helyzetekben, és teljesen rendjénvaló, sőt normatív megoldás más helyzetekben. Ezt pedig elsősorban empirikus kutatások hivatottak kimutatni. Zárójelben jegyzem meg: amelyek eredményét, jó volna, ha a nyelvművelés nem befolyásolná semmivel. Egyébként szerintem a suksükölésről nem kell nagyon empirikus kutatásokat végezni, hogy megmondja egy mai magyar ember: az nem az érettségi vizsga gyakori markere.
Üdv mindenkinek.[/b]
_________________
Kalcsó Gyula Smile
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése  
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> E-nyelv.hu Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Következő
4 / 7 oldal
Leiratkozás a témáról
 
Ugrás:  
Készíthet új témákat ebben a fórumban.
Válaszolhat egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatja a hozzászólásait a fórumban.
Nem törölheti a hozzászólásait a fórumban.
Nem szavazhat ebben fórumban.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Magyar fordítás © Andai Szilárd - Magázó verzió: Magyar phpBB közösség